• DOLAR 32.613
  • EURO 34.799
  • ALTIN 2420.05
  • ...

Türkiye Görme Engelliler Judo Şampiyonası'nda 44 kiloda 2 dalda çıktığı 13 maçın tamamını kazanan Albino hastası Mardinli Ruken Adıgüzel'in 2 madalya birden alarak, 2 dalda da Türkiye şampiyonu olması ve hedefini 2020 Tokyo olimpiyatlarında dünya şampiyonu olarak belirlemesi gözleri kentteki engelli sporculara çevirdi.

İş kurmak isteyen engelli girişimcilere 50 bin TL hibe desteği verileceğini açıklayan Türkiye Sakatlar Derneği Mardin Şube Başkanı Hasan Anuk,  ayrıca Türkiye şampiyonu olan albino hastası Ruken Adıgüzel'i de tebrik etti.

İLKHA'ya konuşan Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Mardin Sakatlar Derneği Başkanı Hasan Anuk, hem yaşadıkları sıkıntıları anlattı hem de engellilere önemli müjdeler verdi.

"Şampiyonumuza destek vereceğiz"

Öncellikle Türkiye Görme Engelliler Judo Şampiyonasında 44 kiloda 2 dalda çıktığı 13 maçın tamamını kazanan albino hastası Mardinli Ruken Adıgüzel'in 2 madalya birden alarak, 2 dalda da Türkiye şampiyonu olmasının gururunu yaşadıklarını kaydeden Anuk, genç sporcunun dünya şampiyonluğu hedefine ulaşması için destek vereceklerini söyledi.

Şampiyon Ruken Adıgüzel'in resmi olarak üyeleri olduğunu da hatırlatan Anuk, hem antrenman yapacağı spor salonu hem de engellilere yönelik spor kulübünün kurulaması için çalışma başlatacakları dile getirdi. Anuk, imkân verildiği takdirde engellilerin neler başarabileceklerinin en güzel örneği Ruken olduğunu belirtti.

"Mardin'de 87 bin engelli var"

Türkiye'de bulunan engellilerin önemli bir nüfus orantısı oluşturduğunu kaydeden Başkan Anuk, Mardin'de 87 bin engellinin bulunduğunu, sadece sakatlar derneğine üyeliği bulunan engelli sayısının ise 15 bin olduğunu söyledi.

"Ulaşımda büyük sıkıntılar çekiyoruz"

Engelli vatandaşların günlük yaşamlarını kolaylaştırıcı çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Anuk, özellikle ulaşımda büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.

Anuk, "Toplu taşıma araçları, engelli vatandaşlarımızın kolayca binip inebileceği biçimde düzenlenmelidir. Engelliler olarak Mardin'de rahat gezemiyoruz. Mardin'in de kendine has bir yapısı var, bunu da göz önünde bulundurmak lazım. Yukarı Mardin'de engelliler için yürüme sıkıntısı var. Bir akülü sandalyenin dolaşma imkânı yok. Bu yüzden Yenişehir dediğimiz bölge bizim için daha uygundur. Belediye başkanlarından Mardin'i engelliler için yaşanabilir bir kent yapmalarını istiyoruz." dedi.

 Engelli girişimciye hibe desteği verilecek

Geçtiğimiz günlerde Mardin'e Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdür Yardımcının geldiğini hatırlatan Anuk, yaptıkları toplantının olumlu geçtiğini ve iş kurmak isteyen engelli girişimcilere 50 bin TL hibe desteği verildiğini açıkladı.

En az yüzde 40 engelli olma şartı

Mardin'deki tüm engellilere seslenen Anuk, "Kendi işini kurmak isteyen ve en az yüzde 40 engelli raporu olan tüm kardeşlerimi bekliyorum. Ayrıca sadece İŞKUR'dan alınacak 50 bin TL hibe desteği ile bitmiyor. Eğer işini büyütmek isteyen olursa KOSGEB'ten kredi alabiliyorlar." diye konuştu.

"Bize balık yemeyi değil tutmayı öğretsinler"

Mardinli engellilerin sorunlarının çok fazla olduğunu anımsatan Anuk, engellilere balık yemeyi değil tutmasının öğretilmesi gerektiğini söyledi.

Anuk, "Biz aslında herkesten şunu bekliyoruz; engellilere pozitif ayrımcılık yapılmaktan ziyade biraz daha baba ve anne şefkatiyle yaklaşılsın. Bizi sadece tembelleştirmesinler, biz sadece balık yemeyi öğrenirsek balık tutmayı unuturuz. Bugünden bize balık tutmayı öğretseler hem kendimize faydamız olur, hem Mardin'imize faydamız olur, hem de ülkeye faydamız olur. Yeter ki bize imkân sağlansın. Bizler çok daha güzel işler yapmaya hazırız." dedi.

"Mardin'de 34 bin kişi engelli maaşı alıyor"

Mardin'de 34 bin kişinin engelli ve evde bakım ücreti aldığını belirten Anuk, son olarak şunları söyledi: "2022 dediğimiz 3 ayda bir alınan maaşı, 25 bin kusur engelli alıyor. Bunun yanında 9 bin kişi de evde bakım parasını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından alıyorlar. Toplamda Mardin'de 34 bin kişi engelli maaşı ile evde bakım ücreti alıyorlar." (M. Salih Keskin - İLKHA)