• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...

Batman'ın Gercüş ilçesinde "Mezrone Üzümü" çeşidine ait aşılı Amerika asma ağacı olan 7 bin 500 adet fide, çiftçilere dağıtıldı.

Gercüş Eğitim Çiftliği İnovasyon ve Uygulama Merkezi'nde yapılan fide dağıtım törenine; Gercüş Kaymakamı Ünal Koç, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nureddin Kiyas, Gercüş Ziraat Odası çalışanları ve çiftçiler katıldı.

Fide dağıtımı hakkında açıklama yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, ilçede 100 çiftçiye toplamda 7 bin 500 adet "Mezrone üzümü" fidesi verdiklerini söyledi.

Kiyas, "Gercüş ilçemizde uzun yıllardır bağcılık yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yetiştirilen bağ çeşitlerinden en önemlisi olan hem sofralık hem de şıralık olan Mezrone çeşididir. İki yıldır yaptığımız çalışmalarda bu çeşidimizi milli çeşit listemize aldık. Şu anda bunun yaygınlaştırılmasıyla ilgili bir takım projelerimiz var. Projelerimizden bir tanesi; burada aldığımız gözleri Amerika asma ağacı ile aşılayıp, bunları yeniden çiftçilere verip tarlalarımızda bunların çoğaltılmasına yönelik çalışıyoruz." dedi.

Mezrone üzümü çeşidini geliştirmeye yönelik projeler ürettiklerini aktaran Kiyas, "Bu Mezrone üzümü çeşidimizi çiftçilerimize dağıttık. Bu çeşit ilçemizde pestil, pekmezde çok rağbet gören, aynı zamanda sofralık değeri de yüksek olan bir çeşittir. Pazar değeri de yüksektir. Batmanlıların damak tadı olduğu için çoğu zaman bulmakta zorluk çekmektedirler. Biz de bunu çoğaltmaya, geliştirmeye dönük projemizi hayata geçirmeye çalışıyoruz." diye konuştu. (M. Fatih Akgül- İLKHA)