• DOLAR 32.542
  • EURO 34.913
  • ALTIN 2423.738
  • ...
ABD ve Rusya arasında yaşananlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

12 Şubat'ta Putin'in Soçi'ye gitmesi planlanıyordu ancak, Moskova'da bir An-148 yolcu uçağı kazası olduğu yönündeki raporların ardından bu gezi iptal edildi. 13 Şubat'ta Kremlin liderinin sivil mikroelektronik konferansına katılımı iptal edildi, 14'ünde Ekonomik Başarılar Sergisi'nde yer alacaktı. Ancak tüm bu programlar iptal edildi. Rus liderin Başkanlık seçimlerinden önce önümüzdeki hafta planlanan bir dizi gezi de olmayacak. Kremlin sözcüsü, Başkanın soğuk algınlığıyla bağlantılı olarak iptal söz konusudur dese de asıl nedenin Suriye'deki sorunlarla ilgili olduğu tahmin ediliyor. Bu arada bağımsız yorumcular ise Putin'in kaybolması, Suriye'deki son olaylar ve Moskova yakınında gerçekleşen bir uçak kazası ile bağlantılı olduğunu belirtiyorlar.

Rus kamuoyu Suriye`de yaşanan hadiseyi çok geç öğrendi. Çünkü, Kremlin ısrarla Suriye`den askerlerini çektiklerini ve savaşın bittiğini halka defalarca açıklamıştı. ABD bölgede operasyon öncesi Rus yetkililerle temasa geçtiklerini ve bölgede Rus askerlerinin bulunmadığı yönünde aldığı cevaptan sonra operasyon yaptıklarını söylüyor. Yani, Kremlin bile bile özel birliklerini ölüme terk etmiş oldu. Rus Muhalif parti lideri, Putin Suriye'deki ihanetten ve yüzlerce” Wagner” birlik askerinin ölümünden sorumlu tutulmaya başlanınca hasta oldu, diyor. Bloomberg ajansı, Deir ez Zor bölgesinde bulunan Amerikalı güçlerin başarılı saldırıda yaklaşık 200 Rus öldürüldüğünü ve ölü sayısının artmakta olduğunu söyledi. Kremlin saldırıdan sonra kesin bir dil ile haberleri yalanlarken, şimdi olayda sadece beş Rus askerin öldüğünü kabul etti. Kremlin sözcüsü Peskov, "Kremlin Suriye`deki olay hakkında yorum yapacak ayrıntılı bilgiye sahip değil. Rusya Federasyonu vatandaşlarının Suriye'de bulunabileceği ve bunların Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri'ne ait olmadığı göz ardı edilemez" dedi. Kremlin sözcüsü ikna edici cevaplar veremiyor.

 Öte yandan, ABD Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 7 Şubat`ta hava saldırıları, F-15 E Strike Eagle, MQ-9 Reaper drone saldırı uçakları, AC-130 uçak topçu pilleri, AH-64 Apaches savaş helikopterleri ve B-52 stratejik bombardıman uçaklarıyla gerçekleştirdi. Pentagon yetkilisi, bölgede Ruslar yoktu, biz de yok ettik, dedi. Şimdi sıra Kremlin`in! ABD ve Rusya arasında yaşanan bu olaydan sonra nasıl gelişmeler yaşanacak bilinmez, ama mutlaka bir şeyler olacak. İran ABD`den Suriye`yi terk etmesini istedi. Ayrıca, Suriye rejimi İsrail`in savaş uçağını düşürdü. İran, İsrail`e ait İHA`yı düşürdü. İran ve İsrail arasında gerginlik tırmanıyor. ABD ve Rusya arasında gizli bir savaş devam ediyor. Diğer taraftan Türkiye Afrin`e yönelik operasyonuyla tüm dünyaya meydan okuyor. ABD ve Rusya Suriye`de ne yapacağını şaşırmış, bir birine saldırmaya başlamıştır. Bu yetmiyormuşçasına şimdi savaşa Çin de müdahale etmeyi düşünüyor. Rusya nasıl bir adım atacak veya adım atacak mı bir daha ki yazımızda devam edeceğiz. Suriye`de bilmediğimiz çok olaylar ve ölümler gerçekleşiyor. Bu üçüncü dünya savaşı değilse, nedir? Yarınki yazımızda görüşmek üzere Allah`a emanet olunuz…

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir