• DOLAR 32.494
  • EURO 34.596
  • ALTIN 2476.937
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

İngiltere'nin en eski iş dünyası örgütlenmelerinden bir olan 30 bin üyeli olduğu Direktörler Enstitüsü (Institute of Directors, IoD)'nin dün yayınladığı öneri, bugünkü The Daily Telegraph gazetesinin iş dünyası ekinin manşetinde ve The Times gazetesinde yer aldı.

IoD Türkiye'nin AB ile var olan kısmi gümrük birliği gibi yapının İngiltere'nin ticareti için en iyi sonucu vereceğini savunuyor.

İNGİLTERE - AB TİCARET ÇERÇEVESİ İÇİN MELEZ BİR SEÇENEK

"Brexit'i uyarlamak: İngiltere - AB ticaret çerçevesi için melez bir seçenek" başlıklı raporda IoD, İngiltere'nin belli sektörleri seçerek bu sektörlerde AB ile gümrük birliğine gitmesini öneriyor.

Bu sektörlerde İngiltere ile AB gümrük vergisi olmadan ticaret yapabilecek. Öneriye göre İngiltere'nin diğer ülkelerle serbest ticaret anlaşmalarına katmak istediği ürün ve hizmetler ise gümrük birliğinde yer almayacak, böylece İngiltere bu sektörleri kapsayan serbest ticaret anlaşmaları imzalamakta özgür olacak.

TÜRKİYE ÖRNEK ALINABİLİR

IoD, endüstriyel ürünler ve işlenmiş tarım ürünlerinde AB ile gümrük birliği yapılmasını önerirken işlenmemiş tarım ürünlerinin dışarda bırakılmasını, böylece dünyanın en yoksul ülkelerinden işlenmemiş tarım ürünlerinin İngiltere'ye serbest ticaret anlaşmalarıyla getirilmesini önerdi.

IoD AB'nin diğer ülkelerle imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarının diğer ülkelerin Türkiye pazarına erişim sağlamasına olanak sağlarken bunun tersine izin vermemesinin Türkiye'yi mağdur ettiğini söylese de, bunun gümrük birliği güncellemesi ile çözüleceğini, bu yüzden İngiltere'nin de benzer bir durumda mağdur olmayacağını ekledi. Böylesi bir anlaşma sayesinde İngiltere'nin AB'ye kritik sektörlerdeki ihracatının etkilenmeyeceğini vurgulayan IoD, Türkiye ekonomisinin gümrük birliği anlaşmasının ardından hızla büyüdüğüne dikkat çekti.