• DOLAR 32.535
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2432.14
  • ...
Dönemin Genelkurmayının da BÇG`dan haberi yokmuş!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

28 Şubat davasına bugün de devam edildi. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Karadayı'nın da arasında bulunduğu sanıklar ile müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.
Karadayı, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, gazeteci Fikret Bila ile yaptığı ve 28 Şubat'ın Anayasa ve yasalara uygun olduğunu söylediğine ilişkin mülakatından bazı bölümleri okuyarak, savunma verdi.

İddianamedeki bazı ifadelerde, "Komutana arz edildi.", "Arz ettim." denilen konuların hepsini hatırlayamayacağını belirten Karadayı, "Bazı konulara, anladığım kadarıyla BÇG dahil, detaylarıyla bana bilgi verilmesine gerek görülmemiş veya fırsat bulunmamıştır." diye konuştu.

Dosyadaki evrak içinde sadece Deniz Kuvvetleri Karargahı'nda görevli 2 kişiyi, bazı istihbari bilgileri çaldıkları için Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığına bildirdiği yazıda imzasının bulunduğunu ifade eden Karadayı, bunun dışında şikayet konusu hiçbir belgede imzasının bulunmadığını iddia etti.

Sincan'da tankların yürütülmesi

28 Şubat 1997'deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısından önce Gölcük'te düzenlenen toplantıyla ilgili üzerine atılı suçlamaların gerçek dışı olduğunu iddia eden Karadayı, bunun önceden planlanmış rutin bir toplantı olduğunu iddia etti.

Askerlerin Sincan'da tankları yürütmesi hakkında da konuşan Karadayı,balans ayarı görüntüleri için rutin bir tatbikattı ifadelerini kullandı:

"Kamuoyunda bazı çevrelerde bu davaya temel teşkil eden Sincan'da tatbikata giden zırhlı birliklerin zaruri yol değiştirmesinin bir darbe algısı yaratılması gibi takdim edilmesi, maalesef üzücü bir olaydır. Bu tankların tatbikat bölgesine gidişiyle ilgili hiçbir bilgim olmamıştır ancak bu tatbikat, her yıl zaman zaman tekrarlanan rutin bir tatbikattır. Hemen ertesi gün Genelkurmay'ın basına yansıyan açıklaması da bu yöndedir.

Erbakan Hoca ile koalisyon kurulmasuna karşı olduğu ve beyanlar verdiği iddialarını yalanlayan Karadayı “54. hükümetle ilişkilerimizde hiçbir problem olmadığı gibi, hükümetin de gerektiğinde Silahlı Kuvvetlere verdiği her türlü desteği inkar etmemiz mümkün değil. Hiyerarşik yapı içindeki sağlıklı ilişkilerimiz her zaman devam etmiştir. Bunlara herkes şahittir, aksini kimse söyleyemez." Dedi.

 "Haksız bir dava"

İddianamede öne sürülen "cebir ve şiddet kullanarak hükümetin görevini yapmasına engel olma" suçlamasına delil oluşturacak hiçbir icraatı bulunmadığını savunan Karadayı, "Bunu asla ve asla kabul etmiyorum. Böyle bir olaya şahit olan varsa gelip açıklasınlar. Çoğu bugün hayattalar. Sivil yönetimin ve bürokrasinin bu dönemde yaptığı yanlışlıklar askere yüklenemez." dedi.

28 Şubat davasını, "haksız bir dava" olarak nitelendiren Karadayı, davanın en kısa sürede beraatle sonuçlandırılmasını talep ettiklerini söyledi.

Savunmasında, "50 yılı aşkın hizmet süresinde pek çok olaya şahit oldum, darbeler gördüm, sıkıntılar yaşadım ancak şuna inandım ki asker her zaman siyasetin dışında kalmalıdır." ifadelerini kullanan Karadayı, görev süresi boyunca bu inanca kesinlikle bağlı kaldığını söyledi.

Meslek hayatı boyunca yasa dışı hiçbir icraatının olmadığını dile getiren İsmail Hakkı Karadayı, "Hayatın cilvesine bakınız ki 21 yıl sonra gazete kupürlerine ve birtakım medya yorumuna dayanan garip, hayali bir darbe mütalaası karşısında sanık olarak savunma yapmak durumda bulunuyorum. Genelkurmay Karargahı'ndaki tüm arkadaşlarımın yasalara uygun davrandığına inanıyorum. Haksızlığa uğrayan bütün silah arkadaşlarıma 'Geçmiş olsun.' diyorum. Onlar, asla darbeci değillerdir. Adaletin er geç tecelli edeceğine inanıyorum ve yüce yargıya güveniyorum." diyerek savunmasını tamamladı.

Mahkeme Başkanı Mustafa Yiğitsoy, savunmasının ardından Karadayı'ya bazı sorular yöneltti.

Yiğitsoy'un, "Tansu Çiller, ifadesinde, 'Sincan'da tanklar yürütülüp, basında bunun hükümete gözdağı olarak algılandığı haberleri çıkınca Genelkurmay Başkanı'nı aradık. Telefonlarımıza çıkmadığı gibi, 'Basın haberleri gerçeği yansıtmıyor diye bir açıklama da yapmadı.' dedi. Sizi aradılar mı? Bilgi verdiniz mi?" sorusu üzerine Karadayı, Cumhurbaşkanı Demirel'in kendisine bu konuyu sorduğunu ancak tankların geçişinden haberdar olmadığını ileri sürdü.

Demirel'e, "Öğreneyim, sonra bildiririm." dediğini söyleyen Karadayı, "Tansu Çiller ile ilgili bana böyle bir şey olmadı." dedi. Karadayı, konuyu sorduğu Erdoğan Karakuş'un, "Bu, her zaman yapılan tatbikat. O gün bu sebeple yol değiştirdi." dediğini anlattı.

Başkan Yiğitsoy, bazı sanıkların, "Hükümetin direktifi, MGK'nın kararı, Başbakanlığın ve İçişleri Bakanlığının genelgeleri doğrultusunda irticayla ilgili çalışmalar yaptık." dediklerini hatırlatarak, "O yazıların gereği için yazılan birimler arasında Genelkurmay Başkanlığı yok. Yani Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığına 'Gereğini yapın.' diye yazmamış. Erbakan, 'MGK kararlarının gereğini size yazmadık, ama yapın.' dedi mi?" sorusunu yöneltti.

Karadayı ise "Hatırlamıyorum ama MGK'nın kararları tavsiye niteliğindedir." yanıtını verdi.

Yiğitsoy'un, "Bazı sanıklar, 'BGÇ'yi biz kurduk. Bunu komutanın emriyle kurduk.' dedi. Siz, Çevik Bir veya Çetin Doğan'a irticayla ilgili çalışma grubu kurulması konusunda yazılı ya da sözlü emir verdiniz mi?" sorusunu da Karadayı, "BÇG ile ilgili hiçbir zaman Genelkurmay Başkanıbir komutana emir vermemiştir. Bunu hatırlamıyorum. Aradan çok zaman geçti. 86 yaşındayım. Böyle bir emir verdiğimi hatırlamıyorum." diye yanıtladı.

Karadayı, "Genelkurmay'da birçok çalışma grubu olduğu söylendi. Askerler, sizin bilginiz olmadan kendi kafalarına göre gruplar kuruyorlar mıydı?" sorusu üzerine de "Bunlar kendi aralarında çalışma grubu kurarlar, ondan sonra ortaya çıkan sonucu komutana bildirirler. Komutan, BÇG'yi katiyen sormaz. İkinci Başkan bunları takip eder. Hiçbir zaman bana hiç kimse Batı Çalışma Grubu, Doğu Çalışma Grubu diye bir şey söylemedi. Dört sene başkanlık yaptım ama hiçbir zaman BÇG'yi duymadım." şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir