• DOLAR 32.523
  • EURO 35.166
  • ALTIN 2493.046
  • ...
ABD ve Türkiye arasında `normalleşme` kararı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşte Çavuşoğlu'nun açıklamaları:

-İlişkileri normalleştirmek ve bunun için bir mekanizma kurma kararı aldık.

- Bu ziyareti önemli ve faydalı buluyoruz. Sadece ikili ilişkiler değil, bölgesel konulardaki yaklaşımlarımız da değerlendirilmiştir.

- Dün akşamdan bu yana ortaya koyduğumuz irade ile ilişkilerimizi normalleştirme konusunda bir anlaşmaya vardık. Umarım bu ziyaret sonrası ilişkilerimizin tekrar rayına girmesi için iki müttefik gibi güveni yeniden tesis ederiz.

- Sorunları ele alacağımız mekanizmalar oluşturacağız. Kurulacak mekanizmalar topu taca atmak değil.

- İlişkilerimizin tekrar yoluna girmesi için önemli olan bu ziyaretler neticesinde birlikte geleceğe yönelik adımlar atarız ve neticeleri alırız. İki müttefik gibi bölgesel iş birliğimizi güçlendiririz.

Rex Tillerson'ın açıklamaları:

- Türkiye-ABD arasındaki ilişkiler son derece derin.

- Sivil halka zarar gelmemesi için Türkiye'den bazı ricalarımız var.

- DSG'ye sağladığımız desteğin sınırlı olacağını aktardık.

- OHAL konusunda endişelerimizi dile getirdik.

(SORU-CEVAP)

- Türkiye ile yaşanan gerginliklere çözüm önerileriniz var mı? Menbiç'ten askerlerinizi çekmeyi planlıyor musunuz?

Rex Tillerson: Erdoğan ile yaptığımız görüşmelerde bu kritik öneme sahip konuların çözümüne ilişkin tekliflerimizi sunduk. Bunların bir kısmı toplantıdan sonra yayınlanacak olan belgede belirtilecek. Bizim aramızda sorun olanlar konusunda çalışmayı taahhüt ettik. Suriye'deki hedeflerimiz tamamen örtüşüyor. Hiçbir farklılık yok. Suriye'de bölünme olmadan çözüme ulaşmak istiyoruz. Öncelikle Menbiç konusunu ele alacağız

Çavuşoğlu: Bizim endişelerimiz doğrudan bize yönelik tehditlerle ilgili. YPG'nin bize saldırıları ile ilgili. Bugüne kadar 100 civarında bizim vatandaşımız Afrin bölgesinden gelen silahlarla, roketlerle öldürüldü. Dolayısıyla elbette endişelerimizi de kapsayan bu çalışma grubu, bu çerçevede atılacak somut adımlar çok önemli. YPG, DEAŞ, FETÖ ile ilgili çok önemli. Bir keresinde heyet davet edildi, YPG'nin Fırat'ın doğusuna gittiği söylemek için. Biz tatmin olmadık ve gitmediklerini öğrendik. Biz Menbiç'ten başlayacak ve Fırat'ın doğusuna gittiklerine emin olacağız. Bu şehirleri kimin yöneteceği çok önemli.

- İlişkiler 'Osmanlı Tokadı'na gelene kadar neden düzeltilemedi?

Çavuşoğlu: Sorunları bizden gelen açıklamalara bağlarsanız gerçekçi olmaz. Bizim açıklamamız düşmanlık yapmak için yapılan açıklamalar değil. Biz siyasetçiler olarak bazen attığımız adımlarla kamuoyunun duygularını pozitif anlamda yönlendirebiliriz. Türkiye'deki yargılamaların OHAL ile ilgilisi yok. OHAL vatandaşlarımızın haklarını kısıtlamıyor. İktidara geldiğimizde attığımız ilk adımlardan birisiydi. OHAL içinde bu yargılama süreçlerini belirleyecek bir kanun kabul edilmedi. Bağımsız mahkemeler, Avrupa ve evrensel kriterlerle yürür. Umut ederiz ki bu süreç içerisinde bizim yapabileceğimiz yargılama sürecini hızlandırma konusunda tavsiyedir. Sonuçta bağımsız yargı karar veriyor. Üst mahkemelere gitme, AYM'ye gitme, AİHM'e...

Bu haberler de ilginizi çekebilir