• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Medeniyetimizin en önemli vasfı kitap ve okuma medeniyeti olmasıdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Nitelikli Eğitime Kararlı Adımlar" projesi kapsamında devam eden "Batman Her Yerde Okuyor" projesi çerçevesinde "kitap ve okuma kültürü" üzerine gerçekleştirilen söyleşide Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran öğrencilerle buluştu.

Kültür Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin konferans salonunda düzenlenen söyleşide öğrencilere hitap eden Kurtaran, kitap okumanın önemine ve okuma kültürünü kazanmanın insan hayatına katkısına dikkati çekti.

Kurtaran, "Düşünce tarihimizde insan kavramı çok farklı şekillerde tanımlanmıştır. Bizim geleneğimizde insan her şeyden önce irade sahibi bir canlı olarak ifade edilmiştir. Âlimlerimiz daha sonra insanı öğrenen bir varlık olarak tanımlamışlardır. Yani insan iradesiyle bir şeyleri öğrenebilme yetisine sahip olan bir canlıdır. İnsanın, bu öğrenme faaliyetinde ilk başvuracağı kaynak kitaptır. Bu sebepledir ki medeniyetimizde en fazla önem verilen öğrenme vasıtası kitap olmuştur. Ecdadımızın hâkim olduğu her coğrafyada ilk yaptığı işlerden biri kütüphaneler kurmak olmuştur. Yine toplumumuzda her dönem en değer verilen şahsiyetler âlimlerimizdir. Bu sebeplerden ötürüdür ki medeniyetimizin en önemli vasfı 'kitap ve okuma medeniyeti' olmasıdır. Biz de bu anlayıştan yola çıkarak okullarımızda 'kitap ve okuma kültürü' üzerine söyleşiler gerçekleştirmeye başladık." dedi.

"Kitapla olan iletişimimizi kesmişiz"

Hazreti Adem ile Hazreti Havva dünyaya gönderildikten hemen sonra kendilerine Allah tarafından çeşitli bilgilerin vahyedildiğini söyleyen Kurtaran, "Çünkü Hazreti Adem bulunduğu yer ile alakalı bilgiye ihtiyaç duymuştur. Yani bir nevi bilgiyi elde etme isteğini harekete geçirmiştir. Allah da Hazreti Adem'e 10 sahife indirmiş ve neler yapması gerektiğini bildirmiştir. Buradan da anlıyoruz ki insanın tabiatında öğrenme isteği vardır. Bu istek her dönemde olmuştur ve kıyamete kadar da var olmaya devam edecektir. Önemli olan, öğrenme isteğimizi harekete geçirmektir. Bugün yaşadığımız en büyük sorun da burada ortaya çıkmaktadır. Maalesef zamanla toplumumuz yeni bilgiler öğrenmek konusunda tembelliğe düşmüştür. Kitapla olan iletişimimizi kesmişiz. Bilgiye ulaşmanın ve öğrenmenin en önemli aracı olan kitabı hayatımızın merkezinden çıkarmışız." şeklinde konuştu.

"Mutluluğu elde etmenin en önemli yolu okumaktır"

Çabalamadan bilgiye ulaşmanın, o bilgiyi değersiz kılacağını vurgulayan Kurtaran, şunları kaydetti: "İnsan için en değerli bilgi; okuyarak, araştırarak, ilmi tecessüs ile elde ettiği bilgidir. Bugün bizlerin yaşadığı en büyük problem, öğrenme isteğimizi yitirmiş olmamızdır. Nitelikli okumalar yapmayan bir insan yeni şeyler öğrenemez. Yeni şeyler öğrenemeyen insan kendini geliştiremez ve kendisini geliştiremeyen insan da yaşadığı topluma asla katkı sağlayamaz. Tembellik alışkanlığı bir toplum içerisinde yaygınlaştığı zaman o toplum erdemini yitirir. Erdemsiz toplumlarda yaşayan insanlar mutsuz insanlardır. Mutluluğu elde etmenin en önemli yolu okumaktır. Yine tarihi sürece baktığımızda, kitapla ilişkisini kesen toplumlar genelde 'cahil toplumlar' olarak tanımlanırlar. Bu toplumlar, salt bir şekilde okuma-yazma bilmediklerinden değil, ilimden uzak durma, ilimden ayrılma, kitaptan yüz çevirme manasında cahil ve ilkel toplumlar olarak isimlendirilmişlerdir. İlimle, irfanla ilişkisini kesenler, insani olan birçok hasletini ve özelliklerini de kaybederler."

"Kitap okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz"

Kurtaran, semavi dinlerin, sistemlerini ilk olarak öğretme ve öğrenme üzerine kurduklarına dikkati çekerek, "Dört büyük kitap gönderilmesi, peygamberlerin muhataplarını kitabı okumaya ve anlamaya davet etmesi bize şunu gösteriyor: Kitap okumak ve okuyarak yeni şeyler öğrenmek sadece bugünün ya da dünün ihtiyacı değildir. İnsanlık tarihinin başlangıcından bugüne gelen ve bundan sonra da kıyamete kadar sürecek bir ihtiyaçtır. Kitap okumayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Kendimizi güzel ifade etmek, mükemmel birer anne-baba olmak için de çok okumamız gerekiyor. Ayrıca bizler, 'Batman Her Yerde Okuyor' projemizi kendimize şiar edinmeliyiz. Okulda, evde, otobüste, durakta, kısacası her yerde ve her lahza okumalıyız. Çevremize bu şekilde örnek bireyler olmalıyız." ifadelerini kullandı.

Söyleşi, Kurtaran'ın konuşmasının ardından öğrencilerin kitap ve okuma kültürü üzerine duygu ve düşüncelerini ifade etmeleriyle son buldu.

Söyleşinin sonunda öğrencilere kitap hediye edildi. (M. Fatih Akgül - İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir