• DOLAR 32.593
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2499.91
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gelecek yüzyıl Afrika`nın olacaktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Adama Barrow ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow'u, Aralık 2016'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gösterdiği başarıdan dolayı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gambiya'nın son demokratik tecrübesinin tüm Afrika kıtasına iyi bir örnek teşkil edeceğine inandığını söyledi.

Gerçekleştirdikleri görüşmelerde pek çok konuyu ele alma, ikili ilişkileri ve bölgesel konuları değerlendirme imkânı bulduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili ilişkileri geliştirme istikametinde irade ortaya koyduklarını ifade etti.

Ekonomik ve ticari ilişkilerin ahdi altyapısını büyük ölçüde tamamladıklarını ve önümüzdeki dönemde bu zeminin verdiği imkânları değerlendireceklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu bakımdan Banjul'da açılacak TİKA ofisine büyük önem atfettiklerini kaydetti.

TİKA'nın bugüne kadar sağlık, hayvancılık, tarım ve güvenlik gibi alanlarda Gambiya'da birçok proje hayata geçirdiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ofisin faaliyete geçmesiyle Türkiye'nin bu desteklerinin daha da artacağını açıkladı.

"120 Gambiyalı öğrenci Türkiye'de eğitim görüyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin, Gambiya'nın en önemli ihtiyaçlarından biri olan nitelikli insan kaynağı noktasında da yardımcı olduğunu aktararak, Türkiye bursları ile her yıl onlarca Gambiyalı gencin Türkiye'de eğitim-öğretim gördüğünü hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, hâlen 120 Gambiyalı öğrencinin, tarım, mühendislik, ziraat, tıp, ekonomi ve eğitim gibi alanlarda lisans, yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim gördüğünü kaydetti.

Türk özel sektörünü, Gambiya ile karşılıklı ticaretin geliştirilmesi ve yatırımların artırılması için teşvik ettiklerini, Gambiya devletinin de Türk iş adamlarına güçlü destek verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow'un İstanbul'da Türk iş adamlarıyla bir araya gelerek verimli görüşmeler gerçekleştirdiğine işaret etti ve bu çalışmaların yansımalarının sahada görüleceğine inandığını belirtti.

"Gambiya, Afrika kıtasında FETÖ okullarını kapatan ilk ülke oldu "

Gambiya'nın, FETÖ ile mücadelede en kararlı desteği veren dost ülkeler arasında yer aldığını ve Afrika kıtasında FETÖ okullarını kapatan ilk ülke olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gambiya Hükûmetine teşekkür etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çıkarları için kan dökmekten çekinmeyen bu yapı, sadece Türkiye için değil, varlık gösterdiği tüm ülkeler için büyük bir tehdittir. Afrikalı dostlarımız örgüte yönelik ne kadar erken tedbir alırsa, kendileri, çocukları ve gelecekleri için o kadar iyi olacaktır." diye konuştu. Pek çok ülkede FETÖ okullarının Maarif Vakfı tarafından devralındığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, Banjul'da geçen yıl Eylül ayında Türk Maarif Vakfı İlköğretim Okulu'nun faaliyete geçtiğini belirterek, Gambiya Hükûmetine, okula verdikleri destek için şükranlarını ifade etti.

Görüşmeleri kapsamında iki ülke arasında Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması'nı imzaladıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu anlaşmanın iki ülke arasındaki iş birliğinin gelişmesine sağlayacağı katkının yanı sıra iki ülke halkının kültürel yakınlaşmasını da perçinleyeceğini söyledi.

"Türkiye birçok uluslararası platformda Afrika'nın sesi oluyor"

Yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Afrika Ortaklık Politikası çerçevesinde kıta genelindeki hadiseleri yakından takip ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika yılı olarak ilan ettikleri 2005 yılından bugüne Türkiye'nin Afrika'yla olan ilişkilerinin giderek güçlendiğine işaret etti ve "12 büyükelçiliğe sahip olduğumuz Afrika'da şu anda 41 büyükelçiliğimizin olduğunu düşünürsek, bunun süratle tüm Afrika ülkelerine sirayet ettiğini göreceğiz." dedi.

"Türkiye birçok uluslararası platformda Afrika'nın sesi oluyor ve sesi olmaya da devam edecek." şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, insani yardımların yanında, Afrika ülkelerine kapasite inşası ve sosyal kalkınma projeleriyle de destek verdiklerini dile getirdi. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da düzenlenen İkinci Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı'nın bu bakımdan çok faydalı geçtiğini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2018 yılının, Türkiye'nin Afrika Birliği ile stratejik ortaklığının 10'uncu yıl dönümüne denk gelmesinin bu konferansı daha önemli kıldığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Afrika ortaklık politikamızın temel ilkesi, Afrika sorunlarına Afrikalı çözümler üretilmesidir. Kıta ülkelerine yönelik sergilenen o kibirli, müdahaleci tavırları asla tasvip etmiyoruz. Ekonomik ilişkiler bağlamında ise yeni bağımlılık modellerinin oluşturulmasına da sıcak bakmıyoruz. Kıtayla iş birliğimiz, karşılıklı saygı, eşit ortaklık, adalet ve kazan-kazan anlayışıdır, bunun dışındaki yaklaşımların bizim nazarımızda hiçbir karşılığı yoktur. Her zaman ifade ettiğim gibi, gelecek yüzyıl Afrika'nın olacaktır. Ülkemiz bu vizyon ile Gambiya başta olmak üzere, Afrika ülkeleri ile iş birliğini ileriye taşımakta kararlıdır. Nitekim önümüzdeki aybaşında yapacağımız Batı Afrika ziyareti bu irademizin en güçlü nişanesi olacaktır."

Türkiye'nin Gambiya ile iş birliğinin, sadece ikili düzeyde değil, uluslararası platformlarda da sürdüğüne değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İslam ülkelerinin ciddi sınamalarla karşı karşıya kaldığı bir dönemde, Gambiya halef-selef olacağımız İslam İşbirliği Teşkilatı'nda dönem başkanlığını bizden sonra üstlenecektir. Biz emaneti emin ellere teslim edeceğimiz için memnuniyet duyuyoruz. İnşallah kendilerine her türlü yardım ve desteği sunmaya devam edeceğiz." şeklinde konuştu.

Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow ve heyetini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin her iki ülke ve bölgeleri için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow: Türkiye, her zaman bütün dünyaya örnek bir ülke oldu

"Bazıları büyük doğar" sözüne atıfta bulunarak, Türkiye'nin büyük doğmuş bir ülke olduğunu ifade eden Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow, Türkiye'nin mimari ve teknoloji açısından da dünyanın en ileri ülkelerinden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin; dünyanın doğusu, batısı, kuzeyi ve güneyinde çok önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow, "Türkiye, her zaman bütün dünyaya örnek bir ülke oldu ve olmaya devam edecek." dedi. Gambiya Cumhurbaşkanı Barrow, daveti ve misafirperverliğinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk halkına teşekkür etti. (İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir