• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...

Şanlıurfa'da küçük yaşlarında başladığı berberlik mesleğini ilk günkü gibi sevdiğini ifade eden Necdet Yıldırım, gün geçtikçe mesleğe olan rağbetin azaldığını ve herkesin bu mesleğe gereken önemi vermesini istedi.

Çıraklığından beri 48 yıldır dükkânını sabah namazında açtığını söyleyen Yıldırım, günümüzde bu mesleği yapan kişilerin müşterilere saygılı davranmadığını savunarak, gelen müşterilerin bir altın değerinde oldukları için, kendilerine saygılı davranılması gerektiğini belirtti. 

"Bu mesleği çok severek yapıyorum ve halen de seviyorum"

Herkesin okumaya yöneldiği için, eleman ve çırak bulmakta sıkıntı çektiklerinden yakınan Yıldırım, "48 yıldır bu dükkânı çalıştırıyorum, bu mesleğe hizmet ediyorum. Ben okumayı bir türlü beceremediğimden dolayı kendimi mesleğe adadım ve berberlik mesleğini çok sevdiğimden dolayı şimdi erkek berberliği yapıyorum ve çok da mutluyum. Bu mesleği çok severek yapıyorum ve halen de seviyorum. Yanımda birçok çırak yetiştirdim. Ama şu an dükkânda yalnız çalışıyorum, çünkü işçi ve çırak bulamıyoruz, herkes okumaya yöneldi. Dolayısıyla şimdi sıkıntı içerisindeyiz. İsteğim o ki insanlar biraz da mesleğe ve esnaflığa yönelsinler. Herkes okur, doktor, mühendis, profesör olursa esnaflığı kim yapacak? Demek ki esnaf bitiyor. Büyüklerimiz mesleğe çok değer vermişlerdir ve 'Meslek altın bileziktir' demişler. İşte bu altın bileziği benim elimden alabilir mi? Alamaz. Çalabilir mi? Çalamaz." dedi.

"48 yıldır çıraklığımdan beri sabah namazını kıldıktan sonra dükkâna geliyorum"

İnsanın, elindeki mesleğine karşı çok saygılı olması gerektiğini söyleyen Yıldırım, "Ben 48 yıldır, çıraklığımdan beri sabah namazını kıldıktan sonra dükkâna geliyorum. Bizim eski ustalarımız bize çok güzel şeyler öğretti. Sabahın rızkı bambaşka olur. Ben sabah erkenden açıyorum, akşam yatsı vaktinde de kapatıp eve gidiyoruz. Bizim işimiz ve görevimiz bu. İnsanlara, mesleğe ve topluma karşı çok saygılı olmak lazım. Ama şimdiki meslektaşlarım ne mesleğini seviyor, ne de insanlara saygılı davranmıyorlar. İnsanlara saygılı davranmak lazım. İnsanları insan gibi sevmek lazım. Mesleği sevdiğin gibi insanlara da o şekilde davranmak lazım." ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar birçok sanatçıyı, siyasi bürokratı, milletvekillerini ve bakanları da tıraş ettiğini söyleyen Yıldırım, dükkânın bir köşesinde oluşturduğu kitaplık sayesinde gelen müşterilerine kitap okuma fırsatı verdiğini ifade etti.

Yıldırım, "Ben burada bir köşeyi kütüphane olarak yaptım. Bu kütüphanemde dini kitaplarım, Şanlıurfa'yı tanıtan kitaplarım ve bu meslekle ilgili kitaplarım var. Bu kütüphaneyi kurmamdaki sebep, aydın bir berber olduğumu ifade edebilmektir. Hem kültürel yönden hizmet ediyorum. Hem de meslek olarak hizmet ediyorum. İkinci bir ismim var, ünlüler ve şöhretlerin berberi. Birçok sanatçıyı, birçok bürokrat, birçok milletvekilleri ve bakanlar olsun hep burada tıraş olduklarından dolayı ikinci bir ismim ünlü ve şöhretlerin berberi olarak bilinir." şeklinde konuştu.

1996'dan beridir kendisine tıraşa geldiğini ifade eden Ali Akbıyık isimli müşteri ise Yıldırım'ın, dükkâna gelen müşterilere çay ve kahve gibi ikramları hiç eksik etmediğini ifade ederek, bu hoşgörülü davranışlarından dolayı halkın takdirini kazandığını söyledi. (Hüseyin Sayhar - İLKHA)