• DOLAR 32.516
  • EURO 34.802
  • ALTIN 2428.624
  • ...
Dünyanın vatansız Müslümanları: Arakanlılar…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Myanmar`ın Yangon kentinde yaşayan Arakanlı Müslümanlar, kendilerine karşı nefretin arttığına, özgürlük ve fırsatların birer birer kaybolduğuna işaret ederek, Budist komşularıyla arkadaşlarının, Myanmar ordusunun Arakan`da Müslümanlara ait köylere yaptığı saldırılara sempatilerini alenen ifade etmeye son zamanlarda daha hevesli olduklarını anlattı.

Irkçı Myanmar basını da geçen ay dört gün boyunca “terörist” olmakla itham ettiği Arakanlı Müslümanlara ait yaklaşık 250`şer fotoğraf yayınlandı. Yangon`da doğup büyüyen Arakanlı Müslüman 41 yaşındaki öğretmen Rahim Muddinn, “Bu fotoğrafları ilk gördüğümüzde gülmeye başladık. Gazetede fotoğraflarımızın yayınlanması için sıra ne zaman bize gelecek diye düşündük” ifadesini kullandı.

Söz konusu fotoğrafların, Myanmar hükümetinin, Yangon`dakiArakanlı Müslüman azınlığa karşı tutumunun son örneğini oluşturduğunu söyleyen Muddinn, “Kaygılarım var. Hükümet, terör destekçisi olduğunu ya da devlet için tehdit oluşturduğunu söylediği herhangi birini gözaltına alabiliyor” ifadesine yer verdi.

NEFRET TAVAN YAPTI

Arakanlı Müslümanlara yönelik nefret söyleminin arttığına dikkati çeken Muddinn, bir zamanlar ahbap oldukları Budistlerin şimdi ailesini dışladığını ve hükümetin tüm Arakanlı Müslümanları “teröristler” şeklinde nitelemeye çalıştığına inandığını kaydetti. Muddinn, burka giydiği için bir Budist`in sokakta tükürdüğü eşi Amina`nın, 2012 yılından bu yana korkusundan evden tek başına çıkamadığını belirtti. Geçen yıl arkadaşlarıyla bir kahvede oturdukları esnada Budist bir bisikletlinin bilerek Müslüman bir adamın sürdüğü arabaya çarptığını anlatan Muddinn, Budist`in bisikletinden inerek Müslüman adama hakaret ettiğini ve onu yumruklamaya çalıştığını dile getirdi.

GERİ DÖNECEK AİLELERE KUMPAS HAZIR!

Arakanlıaktivist, Demokrasi ve İnsan Hakları Partisi Genel Başkanı KyawMin de Müslümanları “terörist” gibi gösteren fotoğraflara tepki gösterdi.

KyawMin, parti genel merkezinde yaptığı açıklamada, hükümetin, sığındıkları Bangladeş`ten geri dönmeleri halinde neredeyse her Arakanlı Müslüman aileyi terörle ilişkilendirmenin zeminini hazırladığını söyledi. Yangon`da dahi güvenlik sorunu olduğuna işaret eden KyawMin, artık geceleri dışarı çıkamadığını ve kentte tek başına yolculuk yapamadığını kaydetti.

“MÜSLÜMAN” SIFATINI KULLANMAK BİLE TEHLİKELİ

KyawMin, bazı parti üyelerinin saldırıya uğradığını ve kendisine sosyal medya üzerinden hakaretler edildiğini bildirdi. Yangon`da yaşayan üniversite öğrencisi 26 yaşındaki Ajas, “Bu ülkede, Arakanlı Müslüman (Rohingya) kelimesini kullanmak tehlikeli. Devlet, yasa dışı göçmenler olduğumuz düşüncesiyle tüm ülkenin beynini yıkadı” ifadesini kullandı. Sınıfındaki tek Arakanlı Müslüman olduğunu ve bunu dile getirdiğinde Budistlerle sorun yaşadığını anlatan Ajas, “Bu kelimeyi kabul etmiyorlar çünkü bu ülkede böyle bir kavram olmadığını söylüyorlar” yorumunu yaptı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir