• DOLAR 32.516
  • EURO 34.851
  • ALTIN 2488.097
  • ...

Batman Ziraat Odası Genel Sekreteri ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın, köyden kente göçü önlemeyi amaçlayan "Köyden şehre gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol" projesini değerlendirdi.

Projeler üretip geliştirmenin güzel olduğunu fakat alt yapı çalışmaları tamamlanmadan projelerin hayata geçirilmemesi gerektiğini ifade eden Doğan, aksi takdirde projenin hiçbir fayda sağlamayacağını kaydetti.

"Kırmızı eti çok pahalı tedarik ediyoruz"

Projenin, önemli bir proje olduğunu belirten Doğan, "Türkiye son dönemlerde kırmızı et sorunu yaşıyor. Kırmızı eti çok pahalı tedarik ediyoruz. Bu, tüketici için bir sorundur. Uzun süredir tüketicinin gündemini işgal eden bir konudur. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız bu soruna bir çözüm bulmak amacıyla 'Genç Çiftçi Projesi' ile hayvancılığa destek verdi. Proje, hayata geçti ve başarılı da oldu. Son dönemlerde köye dönen çiftçilerimiz, üreticilerimiz için de 300 küçükbaş hayvan desteği, ya da büyükbaş hayvanla köye dönüş yapacaksa 100 bin TL destek vermeyi düşünüyor, böyle bir proje hazırlanıyor. Tabi bu projeler büyük bir ihtimalle kredi şeklinde, Ziraat Bankası tarafından desteklenecek. Hayvancılığın geliştirilmesi, kırmızı et üretiminde yaşanan sorunun çözülmesi açısından önemli bir projedir." dedi.

"Projeler üretmek, geliştirmek güzel bir şeydir"

Alt yapı hazırlanmadan projenin faaliyete geçirilmesinin sorun teşkil edeceğini belirten Doğan, "Yalnız köye dönecek olan üreticiler nasıl ve neye göre seçilecek? Projeler üretmek, geliştirmek güzel bir şeydir. Yalnız, bunun alt yapı sorunları nedir, ne değildir? Bunlar tam araştırılmış mıdır? Nereye, ne kadar verilecek ve kaç kişiye verilecek? Bunların hepsi önemlidir ve düşünülmesi, alt yapı çalışması yapılması gereken çalışmalardır. Mesela, köye dönecek kişide ahır şartı aranacak mı? Ahır şartı aranacaksa ve bu insanın ahırı yoksa bunu ne kadara mal edecek? Fizibilite çalışması yapılmış mı? Bütün bunlar sorundur. Bunların hepsinin detaylı olarak araştırılması, belirtilmesi lazım." diye konuştu.

"Proje tüm detaylarıyla ele alınmalıdır"

Konuşmasının devamında Doğan, şunları söyledi: "Son zamanlarda köy meralarımız çok yıpranmış, zayıftır ve ihtiyaca cevap veremeyecek durumdadır. Bu meralar ıslah edilecek mi? 3 üretici 300 koyunla bu meralara girdiğinde yaklaşık olarak bin koyun eder. Bu haliyle bu meralar bin koyunu kaldıramaz. Bu meranın alt yapısı iyileştirilmeden gidilmesi durumunda zayıf olan meralar daha da kötü duruma düşürecektir. Bu da meraların tümüyle bitme noktasına gelmesi demektir. Dolayısıyla bu proje uygulanırken bütün detaylarının ele alınması ve öncesinde kapsamlı bir çalışmanın yapılması gerekmektedir."

"Proje ehil insanlara verilmelidir"

Projenin hayata geçirilmesi durumunda özellikle bölgede hayvancılık üzerinden ciddi bir istihdamın sağlanacağını vurgulayan Doğan, "Eğer proje hayata geçirilirse tabi istihdam da gelecektir. Yeterli durumda arazisi olmayan üreticilerimiz projeden faydalanamayacaktır. Ama belki de arazisi olmayan üretici bu işin ehlidir. Bugün göçebe hayatı yaşayan, göçerlik yapan birçok besicimizin arazisi yok ama bu işi çok profesyonelce yapıyorlar. Dolayısıyla bu noktanın da ayrıca düşünülmesi gereken bir nokta olduğunu, bu proje hayata geçirilirken mutlaka ehil insanlara verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bürokrasi ve siyasi arkası güçlü olanların alacağı şeklinde bir düşünce, izlenim ve girişim olmamalı." ifadelerini kullandı. (M. Fatih Akgül-İLKHA)