• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Saç derisi, kaş, kirpik veya vücuttaki herhangi bir tüylü bölgede oluşan, yama veya bozuk para gibi kıl dökülmesine saçkıran denir. Hastalık bazen bir tek bölgede görülebilir ya da vücudun çeşitli bölgelerinde de görülebilir. En çok çocuklarda ve genç insanlarda görülen bu hastalık, genellikle 20 yaş altı insanlarda görülmektedir. Saçkıran hastalığı genellikle genetik nedenlere dayanmaktadır. Bu hastalığa bulaşıcı bir mantar türü neden olmaktadır. Saçkıran olan kişinin şapka veya tarak gibi kişisel eşyalarını kullanmak hastalığın bulaşması için yeterlidir.

Saçkıran Hastalığının Nedenleri

Saçkıran hastalığının nedenleri bilinmemekle beraber, stresin saçkıran üzerinde büyük etkisi olduğu düşünülmektedir. Saçkıran hastalarının anemi ve guatr gibi hastalıkları olduğu bilinmektedir. Ancak bu hastalıklar saçkıranın nedeni değil, saçkıranı daha da şiddetlendiren faktörlerdir. Saçkıran hastalarının % 30`u genellikle 6 ay içinde iyileşme eğilimi gösterir. % 50`si ise 1 yıl içinde iyileşir. Genellikle genç yaşlarda başlayan ve saç dökülmesinin yaygın olarak görüldüğü hastalarda diğer hastalara göre iyileşme daha güç olmaktadır. Bulaşma yolu ile meydana gelmesinin dışında, çinko, demir ve biotin eksikliği olan hastalarda da hızlı yayıldığı görülmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıflaması ve aşırı stres ve üzüntü gibi durumlarda bu hastalığın nedenleri arasında sayılabilir. Saçkıran hastalığının oluşmasında en büyük etken kişinin kendi vücududur.

Saçkıran Hastalığının Belirtileri

Saçkıran hastalığının belirtileri içinde en önemlisi, derinin dış yüzeyi üzerinde küçük sivilce ve kabarcıklar çıkar ve bu kabarcıklar bulundukları bölgede genişleyerek saçı dökmeye başlar. Bu kabarcıkların bulunduğu bölgede saç köklerinde zayıflıklar ve saçlarda çabuk kırılmalar oluşmaya başlar. Tedavi edilmeyen saçkıran kalıcı saç kaybına neden olur. Diğer belirtileri arasında, kafa dersinde görülen siyah noktalar, iltihaplı kısımlar oluşur ve bu kısımlar ağrı verir. Ayrıca beyaz renkli kepeklenmem görülmesi de belirtiler arasındadır.

Saçkiran Hakkında daha fazla bilgi

İLANDIR