• DOLAR 32.312
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2308.616
  • ...

Samsat'ta 2 Mart 2017'de meydana gelen de 5,5 büyüklüğündeki depremin üzerinden yaklaşık bir geçmesine rağmen mağduriyetlerinin devam ettiğini belirten depremzedeler, kendileri için yapılan konutların bütçelerini aştığını belirttiler.  

Yazın sıcağı, kışın ise soğuğundan ciddi anlamda rahatsız olduklarını söyleyen depremzedeler, AFAD tarafından kurulan çadır ve konteynırlarda hayatlarını devam ettiriyorlar.

Samsat'ta yapılacak konutlarla ilgili değerlendirmelerde bulunana vatandaşlar, yapılacak 120 metrekarelik konutlara istenilen fiyatın bütçelerini aştığını söylediler.  

Gelirlerinin açlık sınırının altında olduğunu söyleyen İsmail Küçükaslan, "Vatandaşımızın gelir düzeyi genel olarak açlık sınırının altındadır. Bu millet nasıl evini geçindirecek, nasıl bu evin taksitini ödeyecek. Aynı zaman da Samsat'ımız kadim bir ilçe, bu ilçemiz 1987'de GAP mağduru 2017'de deprem mağduru olmuştur. Devletimizin bu kadim ilçemizin yok olmaması için her alanda destek çıkmasını istiyoruz. Dolayısıyla konteynerler yaşam bicimize uygun değildir. Örf, adet ve inancımıza uygun olmadığı için bir an önce bu işe el atarak hızlandırmasını istiyoruz." dedi.

İstenen fiyata Samsat'ta konut yaptırabilecek aile sayısının çok az olduğunu dile getiren Müslüm Ertürk ise "Bu fiyat hiç kimsenin gelir düzeyine uygun değil. Bizim devletimizden beklentimiz bu konuda bize yardımcı olmasıdır. Halk genelde dışarı gidip mevsimlik işçi olarak çalışmakta ve öyle geçimini sağlamaktadır." şeklinde konuştu.

Yapılan konut fiyatlarının uygun olmadığını dile getiren esnaf Bekir Dere ise "Fiyatlar çok pahalı, milletimiz fakirdir, ödeyecek durumda değildir. Biz devletimizden fiyatın indirilmesini istiyoruz. Samsat sıkıntılı bir yerdedir. Ekonomisi çökmüş durumdadır. Devletimizin bu konuda bize yardımcı olmasını istiyoruz. Yardımcı olacaklarını söylüyorlar inşallah yardımcı olurlar. Millet fakir alım gücü yok. Diyorlar mart ayında yıkıma başlanacak ve kışa varmadan milletin konutlarına gireceği söyleniyor. Fiyat çok pahalı ümit ediyoruz ki devletimiz bu konuda yardım eder." diye konuştu.

"170-180 bin lira ödeyecek gücümüz yok"

Bedir Ozak, "Bizim evlerimizin hepsi yıkılmış durumda. 'Biz 170-180 liraya size konut yapacağız.' diyorlar. Bu parayı ödemeye kimsenin gücü yetmez. '120 metrekare de size ev yapacağız, fiyatı da 81 bin TL olacak' dediler. Öyle olsa idi normaldi herkes taksitlerini ödeyebilirdi. Fakat 170-180 bin liraya kimsenin gücü yetmez. Köyümüz fakir bir köydür, zengin kimse yoktur. Bu fiyatları bizden isteyeceklerse ev istemiyoruz. Biz bu şartlarda yapılacak olan evleri istemiyoruz. Biraz kendileri düşünsün. Türkiye'de bu kadar masraf oluyor da bize gelip burada birkaç ev mi yapamıyorlar? 120 metrekarelik bir ev için 170 bin lira istemek vicdana sığmaz. Dilekçe verdik bir netice alamadık. Her seferinde başka bir şey ile karşılaşıyoruz. Geçimimiz sadece tütün onu da herkes yapamıyor. Cumhurbaşkanı ve başkanımızın bize bir çare bulmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Taşkuyu (Birik) köyünde ikamet eden depremzede İsmail Avcı ise  "Geçen yıl mart ayında meydana gelen depremden dolayı şu an da mağduruz ve mağduriyetimiz devam ediyor. Elektrik paralarını ödeyemiyoruz. Şu an da Samsat'ta aynı mağduriyeti yaşayanların elektrik paralarını devlet ödüyor. Köyde oturup ta konteynerlerde yaşayan vatandaşlar elektrik parasını kendisi ödüyor. Biz bu durumu yetkililere söylediğimiz zaman, yetkililer gerekçe olarak Samsat'taki konteynerlerin toplu olarak bir arada olduğunu söylediler. Fakat köydeki konteynerlerin ise herkesin konteyneri kendi avlusunda olduğundan dolayı AFAD elektrik faturalarını ödemiyor. Bundan dolayı bizler mağduruz. Yetkililer bu konuya bir el atsın elektrik faturalarını ödeyemiyoruz. Bu mağduriyetimizi gidersinler. Şu anda elimiz de işte yok, bir yıldır mağduruz. Devlet bu konuda bize yardım etsin." dedi. (Cemil Özdaş İLKHA)