• DOLAR 32.372
  • EURO 34.986
  • ALTIN 2325.51
  • ...
"Van`ın çehresini değiştirme gayretindeyiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'nun 'Genel Kurul' başlıklı 25'ini maddesinde yapılan değişiklik sonucu, genel kurula geçiş için gerekli şartları sağlaması dolayısıyla, Vali Murat Zorluoğlu, Vali Yardımcısı İbrahim Civelek, Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan, OSB yönetimi ve sanayicilerin katılımıyla Birinci Olağan Genel Kurulunu gerçekleştirdi.

OSB Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen genel kurul öncesi sanayicilere hitaben bir konuşma yapan Vali Zorluoğlu, şimdiye kadar görev yaptığı illerde OSB'lerle yakın bir diyaloğu bulunduğunu belirterek, bu yakınlığın Van'da devam ettiğini söyledi.

Konuşmasında 2017 yılına ait değerlendirmelerini genel kurula gelen sanayicilerle paylaşan Vali Zorluoğlu, Van'da 2017 yılının çok iyi geçtiğini dile getirdi.

Pek çok anlamda canlı bir yılın geride kaldığını ifade eden Vali Zorluoğlu, "İyi bir yıl geçirdiğimizi söyleyebiliriz. 2017 yılında yaz boyunca Van hakikaten bir sahil kenti gibi cıvıl cıvıldı. Aynı zamanda çok güvenli ve huzurlu bir yılı da geride bıraktık. Bu huzur ve güven ortamı, her şeyin temelidir. Turizmi de sanayi yatırımlarına da ticareti de bu huzur ve güven ortamı üzerine inşa ediyoruz. 2017'de ilimizde ekonomik anlamda da güzel şeyler oldu. Özellikle İran'dan ilimizi ziyaret eden yaklaşık 500 bin turist, kentin ticaretine çok büyük canlılık getirdi. Bu anlamda İranlılara buradan bir teşekkür edelim. Yine bu sene tekstilkent faaliyetlerine başladı. Şu an orada 11 işletme faal şekilde tekstil üzerine çalışıyor. Üç firma kurulum aşamasında. Bin 600 vatandaşımız orada istihdam edilmiş vaziyettedir. Sadece tekstilkentte değil, OSB içerisinde de bir tekstil firmamız var ve orada istihdam sağlamış durumdadır. Van, tekstil anlamında bir kümelenme merkezi haline geliyor" dedi.

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı marifetiyle tekstilkentin 2'nci etabının da inşa edildiğini anlatan Vali Zorluoğlu, "Oranın altyapısını hazırlayıp yatırımcılara, 'Buyurun siz kendi ihtiyaçlarınıza göre üstyapı oluşturun' diyoruz. Tekstilkentte geçtiğimiz kış çok zor geçmişti. Bu yıl orası pırıl pırıl oldu, kısa süre içerisinde harika bir iş çıkarıldı. 2'nci etap tamamlandığında da inşallah yaklaşık 4 bin 500 vatandaşımızın, gencimizin istihdam edilmesini öngörüyoruz. Bu sene bildiğiniz üzere İŞGEM 2 de faaliyete geçti. 9 milyon avro kaynak harcanarak, orada çok güzel işlikler kuruldu. Teknoloji yoğun firmaların tercih edileceği, 700 kişilik bir istihdam merkezi faaliyete geçmiş oldu. Kamu olarak çok önemli yatırımlar yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Konuşmasının devamında Van'da sürdürülen ve planlanan önemli projelerden de bahseden Vali Zorluoğlu, şunları söyledi:

"En büyük projelerimizden biri olan atık su arıtma tesisimiz ihale aşamasında ve 100 milyon liralık bir yatırımdır. Van denizi için hayati önemi haiz, güneş enerjisi kullanılarak enerji maliyetleri minimize edilecek, tam biyolojik arıtma yapacak ve son teknoloji ile donatılmış bir projedir. Van'ın 1 milyon 60 bin nüfusunun atık suyunu arıtabilecek kapasiteye sahip bir projedir. Parası ve projesi hazır. İnşaat sezonunun başlamasıyla birlikte inşallah temelini atacağız. Bu vesileyle buradan, proje için desteklerini esirgemeyen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve hükümetimize, Van'a pozitif ayrımcılık göstererek sağladıkları kaynaktan dolayı müteşekkiriz. Bu şehrin bir de katı atık meselesi var. Vahşi depolanan, insan ve çevre sağlığı için önemli tehdit oluşturan katı atık meselesine inşallah bu dönemde çözüm bulacağız. Mevcut, Özalp yolu üzerindeki vahşi depolama alanını rehabilite ediyoruz. Oradan enerji üreteceğiz, orayı yeşillendireceğiz. Bundan sonra çöplerimizi ayrıştırarak, çöpten biogaz elde edecek, kalan atıkları da düzenli şekilde depolayacak, insan ve çevre sağlığını etkilemeyecek bir projeyi hayata geçiriyoruz. Son olarak da Kent Meydanı projesinden söz edeyim. Kamuoyu, bu projeyi açıkladığımızda olumlu tepkiler verdi. Vanlıların 'Şehir Parkı' olarak bildiği alanda, biz de orayı 'Şehir Meydanı' adı altında bir kent meydanına dönüştürüyoruz. Yaklaşık 25 dönümlük bir alanı yeniden tasarlıyoruz. Çok büyük alanı hazine arazisi olan bu alana, özel mülklerin de dâhil edilmesi için gerekli çalışmaları yürütüyoruz. Kent Meydanı, bu şehre geldiğimden bu yana beni en çok heyecanlandıran projedir. Van şehrine müthiş bir hava katacak, tamamlandığında Van merkezinin değerini kat kat artıracak bir çalışmadır. Bu sene inşaat sezonu ile birlikte oranın otopark kazısına inşallah başlayacağız."

"Van'ın çehresini değiştirme gayretindeyiz"

Birçok irili ufaklı çalışmayı valilik ve büyükşehir belediye başkanlığı olarak başlattıklarını kaydeden vali Zorluoğlu, "2018 yılı içerisinde tamamlanacak olanların yanında, 2019'da tamamlanacak olanlar var. Van'ın çehresini değiştirme gayretindeyiz. Hükümetimizin de bu anlamda bizlere yoğun destekleri var. Allah'ın izniyle ve sizlerin desteği ile bu çalışmaları süratle tamamlayıp, bu şehre uzun yıllardır hasret kaldığı hizmetleri elbirliğiyle kazandıracağız. Bu vesileyle Organize Sanayi Bölgemizin Birinci Olağan Genel Kurulu hayırlı olsun. Biz, OSB yönetimimizden memnunuz. Arkadaşlar gerçekten gayretliler. Van şehrini değiştirmeye çalışıyorlar, emek sarf ediyorlar. Biz de kendilerine hem valilik hem büyükşehir belediyesi olarak kendilerine her türlü desteği veriyoruz. Şöyle ki; bu yıl sırf bizim OSB'mizin yollarını yapabilmek için kalkınma ajansımız bünyesinde bir program açtık. İnşallah bu program çerçevesinde, -eksik kalanları da büyükşehir tarafından tamamlamak üzere- OSB'nin yol sorununu çözüyoruz. İnşallah valilik, büyükşehir belediyesi, OSB, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, kamu kurumları, diğer STK'lar ve vatandaşlarımızla, gönül gönüle, omuz omuza bu şehre hep birlikte hizmet vermeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

İlimizin ve ülkemizin üretim ve istihdam üslerinden biri olarak hizmet verdiklerini belirten OSB Yönetim Kurulu Başkanı Memet Aslan ise kamunun gücünü yanlarında görmekten mutluluk duyduklarını söyledi.

Vali Zorluoğlu'nun göreve geldiğinden bu yana kentin birçok kangrenleşmiş sorununa neşter vurarak ve Van'ın kalkınması için projeler üreterek, kültürden sosyal dokusuna, tarımdan ticarete katkı sunma çabası gösterdiğini anlatan Aslan, "Van'a gelecek yatırımcıları doğrudan muhatap alan ve her zaman yanımızda olduğunu gösteren Sayın Valimiz Murat Zorluoğlu başkanlığında kurulacak müteşebbis heyetle yürümekten ve yönetimde yer almaktan gurur duyuyoruz. Genel kurulumuzun ilimizdeki ve bölgemizdeki sanayicilere hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

Konuşmaların ardından divan seçimiyle devam eden genel kurulu, Van OSB'nin mevcut yönetimini, güvenoyu vererek 4 yıllığına yeniden yetkilendirirken, Vali Murat Zorluoğlu'nun da müteşebbis heyeti başkanlığına devam etmesini oybirliğiyle kabul etti. (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir