• DOLAR 32.33
  • EURO 35.091
  • ALTIN 2299.224
  • ...
Mü`minin yol azığı "İNFAK"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RABİA KÜLTER / DOĞRUHABER

“Allah yolunda mallarını harcayanların örneği, yedi başak bitiren bir dane gibidir ki, her başakta yüz dane vardır. Allah dilediğine kat kat fazlasını verir. Allah'ın lütfu geniştir, O, her şeyi bilir.” (Bakara 2/261)

  Belki de Modern zamanın bizlere unutturduğu en önemli hasletlerden biri de Allah yolunda infak etmeyi unutmuş olmamızdır ne yazık ki. Oysaki İslam tarihi boyunca Rabbimiz, kendi her anlamıyla yolunda infak etmeyi kullarından istemektedir. Çağımız insanlarının kapitalist çarkları arasında sıkışıp kalmaları sonucu sadece fütursuzca harcamalı dışında başka bir şey görünürde kalmamıştır. Doyumsuzluk her geçen gün artmakta olup alınan şeylerden tatmin olunamamaktadır maalesef. Buda elde edilen bütün mallın sadece kendi nefislerini doyurmaya kaydığını gözler önüne sermektedir. Şurası bir gerçektir ki nefis her daima daha fazla ister; hiçbir şekilde doymaz ve tatmin olmaz. Gerçek doyumun ruha verilmesi gerekmektedir. O yüzden Yüce Allah bizlere verdiği rızıkların kendi yolunda infak etmeyi bizlerden istemekte ve ahirete yatırım yapmamızı bizden istemektedir. İnfak Kuran-i Kerimde 80 yerde geçmekle beraber sadaka, yardımlaşma ve başka türevlerle de yaklaşık 200 yerde daha geçmektedir. İnfak, geniş anlamı kapsamakla beraber hem farz hem de nafile olan sadaka vermeyi içinde barındırır. İnfak, sadece mal ile yapılan değil; kendisine verilen her türlü nimetlerden başkalarının da yararlandırılmasıdır.  Özellikle Kuranın bir-çok ayetinde infağın nasıl olması gerektiğini Rabbimiz bizlere beyan etmiştir. Bakara suresinin 267. Ayeti buna en büyük örnektir.  Allahu Teala şöyle buyuruyor:

“Ey iman edenler! Kazandıklarınızın iyilerinden ve rızık olarak yerden size çıkardıklarımızdan hayra harcayın. Size verilse, gözünüzü yummadan alamayacağınız kötü malı, hayır diye vermeye kalkışmayın. Biliniz ki Allah zengindir, övgüye lâyıktır.” 

Bu ayette infak olarak vereceğimiz malların en güzel ve en temiz olmasına dikkat edilmesi gerektiğini bize bildirmektedir.

Yine aynı şekilde en sevdiğimiz ve muhabbet duyduğumuz şeyleri Allah yolunda infak etmek bizlere emredilmiştir. Buna örnek olarak ashabdan bir misal verelim. Hz. Enes  (ra.)  bizlere şöyle aktarır: Ebu Talha (ra.) hurmalık bakımından Ensarın  en zenginlerindendi. En sevdiği malı Mescidin karşısındaki “Beyruha “ denilen hurma bahçesiydi. Resullullah bu bağı çok sever, zaman zaman gelir onun tatlı suyundan içerdi. Ne zaman ki ALİ İMRAN süresinin 92. Ayeti nazil oldu o zaman Ebu Talha hiç tereddüt etmeden en çok muhabbet duyduğu malını infak etmek için peygamberin (sav.) yanına gelir ve o bahçeyi infak eder. “Sevdiğiniz şeylerden (Allah yolunda) harcamadıkça "iyi"ye eremezsiniz. Her ne harcarsanız, Allah onu hakkıyla bilir.” İşte ayet ve teslimiyet. Sahabedeki infak anlayışlarının örnekleri çoktur. Lakin buraya hepsini yazamayız. Hz. Ebubekir, hz. Ömer, hz. Osman, Hanım sahabeler ve diğer sahabelerin hayatları en güzel infak örnekleriyle doludur. Şurası unutulmamalıdır infak sadece malla değil Allah'ın bizlere verdiği her türlü şeylerden yapmak gerekmektedir. Bunlar mal, mülk, mevki, çocuk ya da zamanımız olabilir her birini Allah yolunda Allah'ın istediği şekilde istimal ettiğimiz zaman hakkıyla o nimetlerin edasını yapmış oluruz ve onları bakileştiririz.  Yoksa hepsi gelip geçicidir. Infak; cömertliğin,  cömertlik merhametin,  merhamet imanın tezahürüdür. Cömertlik ve merhametin iki düşmanı vardır. İsraf ve cimrilik.

Müminlerin vasıflarından biri da infak etmeleridir. “O takvâ sahipleri ki, bollukta da darlıkta da Allah için harcarlar; öfkelerini yutarlar ve insanları affederler. Allah da güzel davranışta bulunanları sever.(Ali imran 3/134)

Kurana göre infak nasıl olmalıdır;

• Kendisi için beğenmediği bir şeyi infak etmemek

• Gönülden seve seve infak etmek

• Açık ve gizli infak etmek

• Sevilen şeylerden infak etmek.

İnfak ayrıyeten en önemli ibadet olan namazla beraber birçok ayette zikredilmiştir. “Yine onlar, Rablerinin rızasını isteyerek sabreden, namazı dosdoğru kılan, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli ve açık olarak (Allah yolunda) harcayan ve kötülüğü iyilikle savan kimselerdir. İşte onlar var ya, dünya yurdunun (güzel) sonu sadece onlarındır.” (Rad 13/22)

Son olarak yüce Rabbimiz infak eden kimsenin durumunu şöyle tasvir eder.

“Allah'ın rızasını kazanmak ve ruhlarındaki cömertliği kuvvetlendirmek için mallarını hayra sarfedenlerin durumu, bir tepede kurulmuş güzel bir bahçeye benzer ki, üzerine bol yağmur yağmış da iki kat ürün vermiştir. Bol yağmur yağmasa bile bir çisinti düşer (de yine ürün verir). Allah, yaptıklarınızı görmektedir.”( Bakara 2/265)

Rabbim bizleri hakkıyla kendi yolunda infak edenlerden eylesin İnşAllah.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir