• DOLAR 32.591
  • EURO 34.858
  • ALTIN 2492.15
  • ...
AİLE BÜYÜK  TEHDİT ALTINDA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbrahim Koçyiğit- GAZİANTEP

Toplumumuzda evlilik oranı giderek azalırken, boşanmalar ise her geçen gün artıyor. Son yıllarda aile kurumunun giderek zayıfladığına ve bu durumun ise çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Sefa Saygılı, evliliğin toplumun en temel unsuru olduğunu ve mutlaka korunması gerektiğini belirtti.

“AİLE DÖRT BİR TARAFTAN BOMBARDIMANA TUTULUYOR”

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Gaziantep Şubesi tarafından düzenlenen '1. İl Eğitim Şura'sına katılmak üzere kente gelen Prof. Dr. Sefa Saygılı, her geçen gün artan boşanmaları ve azalan evlilikleri değerlendirdi. Aile kurumunun son yıllarda çok önemli problemlerle karşı karşıya olduğunu belirten Saygılı, "Ailemiz büyük bir sıkıntı içerisinde. Aile dört bir taraftan bombardımana tutuluyor. Aileyi yıkmak için her şey yapılıyor. İnsanlar cinnet geçiriyor. Kadına şiddet olayları artıyor. Kadınlar kocalarını tahrik edebiliyor. Yani bayağı bir karışıklık var." dedi. Son zamanlarda boşanma oranlarının artmasına karşılık evlilik oranlarının da azaldığına dikkat çeken Saygılı, "Boşanma oranları çok artıyor. Eskiden biz aileyi kutsal kabul ederdik, aile dokunulmazdı. Aile müessesi 'bizde sağlam' derdik. Artık maalesef bunu diyemiyoruz. Boşanma oranları da giderek evlilik oranlarını bile geçecek bir duruma geliyor. Sadece boşanma oranları açısından değil. Artık gençlerimiz evlenmek istemiyorlar. Evlenme yaşı giderek daha bir yükseliyor. Kızlarda da erkeklerde de durum aynıdır. Aynı zamanda evlenip ayrılanlar arttığı gibi evlenmeyen gençlerin sayısı da çok artıyor. Bu da gösteriyor ki toplumumuz ve aile kurumumuz büyük bir krizde." diye belirtti.

“AİLEYİ KORUYACAK YAYINLAR YAPILMALI”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 'Aileyi Koruma Kanunu'nun boşanma oranlarının arttırdığını dile getiren Saygılı, 6284 sayılı kanuna işaret ederek, şunları söyledi: "Aileyi hedef alan yayınlar ve bir takım kanunlar var. Kadını koruma adı altında kadını erkeğin üzerine çıkartıp problemli hale getiriyor. 6284 sayılı kanun var. Kadın eğer 'erkek bana şiddet uyguladı' derse bu şiddet sadece dayak manasında değil. 'Sözleriyle şiddet uyguladı' diyor. Mahkeme hemen erkeği dinlemeye ihtiyaç duymadan 6 ay evden uzaklaştırma cezası veriyor. 6 ay boyunca da eğer bu adamın durumu müsait değilse nereye gidecek? Bir adam 6 ay eve gitmediği zaman zaten evden soğuyor. Bu şekilde yuvalar yıkılıyor. Bunlara muhakkak tedbir almak lazım."

Boşanmaların artmasında TV'lerdeki ahlak dışı dizi ve filmlerin de etkisi olduğunun altını çizen Saygılı, medyanın bu konuda daha hassas olması ve aileyi koruyacak yayınlar yapması gerektiğini ifade etti.

"AİLE MUTLU OLDUĞU ZAMAN TOPLUM DA FERTLER DE MUTLU DEMEKTİR"

Aile kurumuna önem verilmesi gerektiğini belirten Saygılı, "Çünkü aile toplumların temelidir. Eğer aile sağlam olduğu zaman toplum da mutlu demektir. Aile mutlu olduğu zaman toplum da fertler de mutlu demektir. Aile mutlu ve uyumlu olduğu zaman o ailede büyüyen çocuklar da uyumlu, kendisine güveni tam ve ruh sağlığı da yerinde insanlar olarak büyüyecek demektir. O mutlulukları kendi çocuklarına ve torunlarına aktaracak demektir." şeklinde konuştu. Evlenmeden önce gençlerin muhakkak aile kurumu hakkında eğitim alması gerektiğini belirten Saygılı, artan boşanmaların önüne geçilmesi için bir çaba içine girilmesini de sözlerine ekledi.

603 BİN KİŞİDEN 136 BİNİ BOŞANDI

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü`nün yanı sıra medyada yer alan haberlerden elde edilen bilgilere göre, 2017 yılında 603 bin 976 bin kişi evlenirken, 136 bin 808 kişi boşandı. 2016 yılı raporlarına bakıldığında ise evlenen kişi sayısı 594 bin 493 kişi iken boşanan çiftlerin sayısının 126 bin 164 olduğu görüldü. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir