• DOLAR 32.522
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2425.22
  • ...
TAŞERONDA UMUTLAR  HÜSRANA DÖNÜŞMESİN!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Taşeron işçilerin kadro başvuruları sona erdi. Bazı kurumlar başvuru sonuçlarını açıklamaya başladı. Taşeron kadro başvuru sonuçlarını gösteren kesin listelerin 24 Şubat - 2 Mart 2018 tarihleri arasında askıya çıkmasının ardından 3 Mart - 22 Mart'ta sınav yapılacak. Hem işçiler, hem de kamuoyunun beklentisi taşeron umutlarının hüsrana dönüşmemesi. Çünkü özellikle FETÖ`nün oluşturduğu devlet hafızası üzerinden yüzlerce insan mağdur ediliyor. Taşeron kadro başvuru sonuçlarını gösteren kesin listeler 24 Şubat-2 Mart 2018 tarihleri arasında askıya çıkacak, ardından sınav yapılacak.

GÜVENLİK SORUŞTURMALARI MAĞDUR ETMESİN!

Taşeron düzenlemesi sonrası kadroya alınacaklar güvenlik soruşturmalarına da tabi tutuluyor. Bu da mağduriyet oluşturabilecek önemli konuların başında geliyor. Özellikle FETÖ hafızasının oluşturduğu devlet aklıyla hareket eden kimi kurumlar, daha önce taşeronda iş sahibi olan işçiyi dahi mağdur edip, kadro beklerken işsiz bırakabiliyor. Bu soruşturmaların titizlikle yürütülmesi ve de çalışanların mağdur edilmemesi gerekiyor. 

HÜDA PAR UYARMIŞTI!

HÜDA PAR, geçtiğimiz günlerde yayınladığı gündem değerlendirmesinde taşeron işçilerin sıkıntılarını da gündeme getirerek, “Hükümet yetkilileri tarafından konu hakkında ilk açıklamalarda taşeron işçilerinin kadroya alınmasında hiç bir ön şartının olmayacağı, tüm kurumları kapsayacağı ve tamamen sınavsız olacağı vaat edildi. Ancak birçok kurumda çalışan taşeron işçileri kapsam dışında bırakıldı, kapsamda kalan kurumlardan da her meslek sınıfının kadroya dâhil olmayacağı anlaşıldı. Akabinde müracaat edenlerin çalıştıkları kurumdan hizmet sözleşmesinden kaynaklanan alacaklarından, varsa açtıkları davalardan ve icra takiplerinden feragat etmeleri şart olarak işçilerin önüne kondu.” demişti.

HİÇ BİR İŞÇİ MAĞDUR EDİLMEMELİ!

Gündem değerlendirmesinde işçilerin mağdur edilmemesi gerektiği çağrısı yapılarak son olarak şunlar belirtilmişti; “Daha sonra işçilerin yazılı sınava tabi tutulacağı, sınavdan sonra mülakatın yapılacağı ve herkesin güvenlik soruşturmasından geçirileceği anlaşıldı. Yıllardan beri FETÖ kadrolarının oluşturduğu devlet hafızasına göre yapılacak güvenlik soruşturmaları ile önemli bir kısmı da bu soruşturmalar nedeniyle kadro dışı kalacaklardır. Halen net bir prosedürün ortaya konulmamış olması, bu düzenlemenin seçim sathı mailine girilmiş olma gibi saiklerle çok aceleye getirildiğini ortaya koymaktadır. Mevcut haliyle birçok işçinin mağduriyetine neden olacağı görülerek bu düzenlemenin gözden geçirilmesi gerekir. HÜDAPAR olarak çağrımız; hiç bir kurum ve meslek sınıfını dışarıda bırakmayacak, bütün taşeron işçilerini kapsayacak bir düzenlemenin en kısa zamanda yapılması ve hiç bir işçinin mağdur edilmemesidir.”

2018 TAŞERON SINAVI NE ZAMAN OLACAK?

Adaylar yapılacak olan sınavdan 100 puan üzerinden en az 50 almaları gerekli olacak. 50 puan alamayan işçiler kadro hakkı elde edemeyecek. 50 üzeri puan alanlar daha sonra güvenlik soruşturmasına tabi tutulacaklar. Bu iki aşamayı da geçen adaylar 2 Nisan 2018 tarihinden sonra devlet kurumlarına bağlı olarak çalışmaya devam edecekler. 2 Mart 2018 tarihine kadar kesin listelerin açıklanmasıyla yazılı sınav 3 Mart tarihinden sonra yapılacak. Sınav 22 Mart tarihine kadar sürecek.

KADROYA GEÇEN TAŞERON İŞÇİLER NE KADAR İKRAMİYE ALACAK?

 Kadroya geçen taşeron işçilere ikramiye ödemesi yapılacak. Resmi gazetede yayımlanan habere göre 52 günlük ikramiye ödemesi her yıl bir maaş tutarı kadar olacak. Yani kadroya giren taşeron işçiler en az 2200 TL ile en fazla 3.700 TL arası ikramiye alacaklar. Yer altında çalışan işçiler ise, her yıl ek bir ikramiye daha alacaklar.

TAŞERON İŞÇİLERE SINAV NASIL YAPILACAK?

Adaylara yapılacak olan 2018 taşeron işçilere kadro sınavını İŞKUR yapacak. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, adayların sınav endişesine yönelik yaptığı açıklamada, yapılacak sınavın zor bir sınav olmayacağını kamu vicdanını rahatlatmak için yapılacağını belirtmişti.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir