• DOLAR 32.328
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2282.344
  • ...

İşgalci İsrail ablukası başta olmak üzere uzlaşıda yaşanan aksaklıkların vatandaşın alım gücünü düşürmesi nedeniyle zaten zor şartlar altında ticari faaliyetlerini sürdüren ve bazı günler siftah dahi yapamayan Gazze esnafı, ithalatı azaltma yolunu seçti.

İşsizlik ve yoksulluğun kol gezdiği ve yaşam standartlarının gitgide düştüğü Gazze'de esnaf, pazardaki hareketsizlikten muzdarip.

Filistinli esnaf Deyb el-Ceyyar, işgalci İsrail ablukası başta olmak üzere bölgenin karşı karşıya kaldığı sorunlar neticesinde Gazze ekonomisinin "dibe vurduğuna" dikkati çekti.

Ceyyar, pazarda durgunluğun gözle görülür şekilde arttığını, fakirlik ve işsizliğin en yüksek rakamlara ulaştığını belirterek, "Bölgede alım gücünün düşmesi nedeniyle ocak ayında ithal ürünlerde geçen yıla göre yüzde 30 düşüş yaşandı." ifadesini kullandı.

"EKONOMİ SIFIRI GÖRDÜ"

Gıda toptancılığı yapan Ceyyar, "Depolar ürünle dolu olmasına ve düşük fiyatlara rağmen yıllardır böyle bir durgunluk görmedim. Ekomomi sıfırı gördü. Yüzlerce tüccar, pazardaki alım gücünün düşmesi nedeniyle ithalatını düşürdü." dedi.

Tekstilci Ekrem Ebu Sabır da esnafın bazı günler siftah yapamadan günü tamamladığına işaret etti. Ebu Sabır, şunları söyledi:

"Tüccarların, ürün ithal edecek yeterli sermayesi yok. Müşteri de gelmiyor, depolar satılamayan ürünlerle dolu. Müşteri çekmek için ithal kıyafetlerin fiyatlarını yaklaşık iki ay önce yüzde 30 indirdik. Ancak yine de alıcı bulamadık, ne yazık ki vatandaşın alım gücü çok düşük."

Gazze'deki Filistin Ticaret Odası Halkla İlişkiler sorumlusu Mahir et-Tabba, Filistin yönetiminin geçen yıl kamu çalışanlarının "maaşlarını azaltmasının" alım gücünün düşmesinde önemli bir faktör olduğunu söyledi.

"GAZZELİLERİN BU DURUMLA BAŞ ETMEYE GÜCÜ KALMADI"

İşsizlik oranının yüzde 46'ya ulaştığı Gazze'yi kötü günlerin beklediğini söyleyen Tabba, "Sona gelmeye ramak kaldı. Ticari hareketlilik yok. Gazzelilerin, bu durumla baş etmeye gücü kalmadı." dedi.

Gazze Ürün Girişi Kurulu Başkanı Raid Futuh da Gazzeli tüccarların günlük ürün ithalatının yaklaşık bin tır iken 320 tıra kadar düştüğü bilgisini verdi.

Filistin İşadamları Derneği Başkanı Ali el-Hayek, işgalci İsrail'in saldırılarının Gazze ekonomisini perişan ettiğini, milyonlarca dolar değerindeki binlerce yapının yıkıldığını hatırlatarak, özel sektörün de büyük zarar gördüğünü vurguladı.

işgalci İsrail'in 2014'teki son Gazze saldırısında bin sanayi tesisinin ve 5 binden fazla ticari kurumun yıkılmasının ekonomik durumu bu hale getirdiğine dikkati çeken Hayek, "Gazze ekonomik açıdan bir afet bölgesi. Tüm sektörlerin desteklenmesi için çözümler bulunması gerekir. Bu sorumluluk da hükümete aittir." diye konuştu.