• DOLAR 32.613
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2523.074
  • ...
"Sağlıklı bir cilt için doğal bitkisel sabunlar tercih edilmeli"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin'in Midyat ilçesinde sabunculuk yapan sabuncu esnafı 200 çeşit sabun ürettiğini belirterek, sağlıklı bir cilde sahip olmanın yolunun tamamen doğal olan ve bitkisel ürünlerden elde edilen sabunların kullanılmayla mümkün olacağını söyledi.

Özellikle ciltte meydana gelen sedef, egzama, sivilce, akne, ayak mantarı ve siyah nokta gibi rahatsızlık verici hastalıkların tedavisinde çok kullanılan sabunlardan birisi Bıttım(Menengiç) ağacından elde edilen sabundur.

Bunun dışında özellikle saç için kullanılan sabunlar, kafa derisindeki yaraları iyileştirme, kepeğe karşı etkili, ayrıca saçların dökülmesini engelleyerek sağlıklı bir şekilde olmasını sağlayan sabunlara vatandaşlar da büyük bir rağbet gösteriyor.

Midyat'ta 40 yılı aşkın süredir baba mesleği olarak sabunculuk işi yapan sabuncu esnafı Davut Savaşçı sabun ve sabunculuk hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Halkımızın şikâyetlerine göre sabun üretiyoruz"

Sağlık açısından doğal bitkilerden elde edilen sabunların tercih edilmesi tavsiyesinde bulunan Savaşçı "Bu amaçla vatandaşlarımızın cilt hastalıkları ile ilgili şikâyetlerini dikkate alarak ona göre faydalı bitkilerden sabun üretiyoruz. Ürettiğimiz sabunları kullanan vatandaşlardan aldığımız sonuçlar gerçekten çok olumludur. Bu şekilde birçok yere sabun üretip gönderiyoruz." dedi.

Bitkisel sabun kullanmanın sağlık açısından önemine vurgu yapan Savaşçı, "Elimizde olan bıttım sabunu en çok tercih edilen doğal sabunlardan biridir. Bu sabunun özellikle cilt hastalıklarından sedef egzama, cilt kuruluğu, sivilce, akne, kırışıklıklar, ayak mantarı gibi hastalıkların giderilmesinde çok faydalıdır. Ayrıca yüz bakımı için özellikle bir karışım olan bir sabunumuz vardır. Bu sabun eşek sütü ve bal ile üretilmiştir. Bununla özellikle yüzdeki noktalar, akne, sivilce izleri gibi ve ayrıca özellikle bayanların makyajlarını silmesi için üretilmiş bir sabundur. Bunun dışında koku yayarak güzel ortamlar yaratan sabunlarımız var. Banyo gibi yerlerde kullanılan limon, gül, nar, menekşe, lavanta, nane, kayısı gibi kokulu birçok sabunumuz vardır. Bunları kavanozun içine koyduktan sonra kendi kokularını yayarak hoş bir ortam sağlarlar." ifadelerini kullandı.

"Kaya tuzu sabunu birçok cilt hastalığına şifadır"

Kaya tuzunun birçok hastalığa şifa olduğunu belirten Savaşçı, kaya tuzu sabununun da cilt hastalıklarının tedavisine katkı sağladığını söyledi.

Savaşçı, "Ayrıca kaya tuzundan üretilmiş sabunumuz vardır. Tamamen doğal, kaya tuzundan üretilmiştir. Bunun da özellikle yeni doğan çocukların yanına konulduğu zaman solunum yolu hastalıklarının giderilmesinde faydası olduğu bilinmektedir. Bronşit ve astım gibi solunum yolları hastalıklarının tedavisinde kullanılır ve hoş görüntüsüyle de gözlere hitap etmektedir." dedi.

Savaşçı son olarak, doğal bitkisel sabunlar 7 buçuk ila 50 TL arası bir fiyatla satıldığını sözlerine ekledi. (Süleyman Tunç-İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir