• DOLAR 32.564
  • EURO 35.017
  • ALTIN 2426.442
  • ...
Cumhurbaşkanı Ruhani Bakan Çavuşoğlu`nu kabul etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İran ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhaniyi ziyaret etti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nu  kabulünde konuşan Cumhurbaşkanı Ruhani, ''Bugün iki devletin iradesi, dost ve kardeş ülkeler olan İran ve Türkiye ilişkilerinin daha çok geliştirilmesi ve güçlendirilmesi yönündedir.'' ifadelerini kullandı.

"Düşmanların komploları karşısında çabaların devam etmesi gerekir"

İki ülke arasındaki ticaret hacminin 30 milyar doları bulması için çalışılması gerektiğini vurgulayan Ruhani, bunun gerçekleşmesi için bankacılık ilişkilerinin geliştirilmesi, milli para ile ticaretin ve varılan anlaşmaların uygulanması hususlarının önem taşıdığını söyledi.

Enerji alanında Türkiye ile ilişkilerini geliştirmeye hazır olduklarını ifade eden Ruhani, Tükiyeli yatırımcıları İran'ın petrol ve gaz projelerinde görmek istediklerini de sözlerine ekledi.

Kudüs ile ilgili İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Liderler zirvesinin önemine değinen Ruhani, düşmanların komploları karşısında çabaların devam etmesi gereğini vurguladı.

Suriye krizinin çözümü için daha çok istişare ve işbirliğine ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Ruhani " Suriye'deki istikrar sağlandığında bölge ülkeleri kendilerini güvende hissedecekler ve bu yönde İran-Türkiye ve Rusya işbirliği önemlidir. Biz insani ve dini açıdan bölgede dökülen kanın durdurulması için tüm çabamızı harcamalıyız.'' dedi.

Amerika ve Siyonist rejimin hiçbir zaman bölge sorunlarının bitmesini istemediklerini ifade eden Ruhani, İran ve Türkiye'nin bölgesel konular, özellikle Suriye meselesinin çözümünde daha çok çaba ve işbirliği yapması gerektiğine vurgu yaptı.

" Amerika İran ve Türkiye arasındaki dostane ilişkileri zedelemek istiyor"

İki ülke ilişkilerinin olumlu seyrettiğine vurgu yapan Bakan Çavuşoğlu da  ekonomik ve bankacılık ilişkilerin gelişmesinin önemine vurgu yaparak, istişarelerle ilişkilerin güçlenmesi, gelişmesi için adım atılması gerektiğini söyledi.

İki ülkenin bölgesel ve uluslararası ilişkilerinin önemli olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, İstanbul'da İran'ın desteği ile düzenlenen İİT toıplantısının iyi sonuçları olduğunu ve bölge aleyhindeki komploların akim kalmasını sağladığını söyledi.

Amerika'nın bölgedeki komplolarının hedeflerinden birinin de İran ve Türkiye arasındaki dostane ilişkileri zedelemek olduğunu belirten Çavuşoğlu, ''Bunun karşısında güçlü bir şekilde bölgesel sorunların özellikle Suriye meselesinin çözümü için işbirliğimize devam etmeliyiz.'Bize göre bölge ülkelerinin toprak bütünlüğünü hedef alan komplolar karşısında durmalıyız. Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştirdiği operasyon geçici ve sadece bölgedeki teröristler aleyhinedir ve bizim hiçbir zaman Suriye toprağında gözümüz olmamıştır.'' dedi. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir