• DOLAR 32.514
  • EURO 34.628
  • ALTIN 2500.346
  • ...
Bel Fıtığı Nasıl Geçer?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bel fıtığının tedavisi, fıtıklaşmanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Elastiki yapıdaki diskin fıtıklaşarak sinirlere yaptığı baskının şiddetine göre tedavide farklı yöntemler kullanılmaktadır. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, bel fıtığı tedavileri hakkında konuştu.

Hastanın sadece bel ve bacak ağrısı olduğu, herhangi bir güç kaybı, uyuşukluk ya da hareket kısıtlılığının gündeme gelmediği durumlarda fıtığının henüz başlangıç aşamasında olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, başlangıç aşamasında olan fıtığın kas gevşeticiler, ağrı kesiciler ve yatak istirahatleri ile kontrol altına alınabileceği bilgisini verdi.

Yıldızhan, “Hastalığın ilerlememesi için hasta kitabımızda ve sitemizde belirttiğimiz “Bel Sağlığı İçin 100 Tavsiye” ye uymalıdır. Kullanılacak olan ağrı kesiciler bu safhada önemli ölçüde rahatlama sağlayacaktır. Ancak bel fıtığı, cerrahi müdahale gerektirecek boyutlara ulaştığında ağrı kesiciler ve kas gevşeticiler de dâhil pek çok ilaç hastaların rahatlamasında yetersiz kalacaktır.” dedi.

 

Fizik Tedavi

İlaçların çok yardımcı olmadığı ancak cerrahi müdahalenin henüz gereksiz olduğu evrelerde fizik tedavi yöntemlerine başvurulabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Yıldızhan, birbirinden farklı fizik tedavi yöntemleriyle bel fıtığının tedavi edilebileceğini, fıtığı çok fazla ilerlememiş hastalarda önemli ölçüde rahatlama sağlayacağını vurguladı.

Fizik tedavi ile hastaların hareket kısıtlılığının önemli ölçüde azalacağına ve hastaların günlük yaşamlarına kolay bir şekilde devam edebileceğine dikkat çeken Yıldızhan, fizik tedaviden sonra hastaların bel kaslarını güçlendirecek egzersizler ve bel fıtığını tetikleyecek hareketlerden kaçınmasının uzun vadeli sonuçlar için önemli olduğunu belirtti.

 

Cerrahi Müdahale

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan, ilaç tedavisi ve fizik tedavi ile bir sonuç alınamadığı durumlarda cerrahi müdahalenin gerekli olacağını belirterek, halk arasındaki genel kanının aksine cerrahi müdahaleye nadiren başvurulduğunu da dile getirdi. Fıtığın ve hastanın genel sağlık durumuna göre yapılacak olan cerrahi müdahaleye karar verildiğini belirten Yıldızhan, “Bel fıtığı ameliyatlarında fıtıklaşan diskin temizlenerek sinir üzerinde oluşturduğu baskıyı ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Nükleoplasti ilaç ve fizik tedavinin yeterli olmadığı ancak cerrahi müdahalenin yapılacağı evreye henüz gelmemiş olan fıtıklar için tercih edilir. Nükleoplasti yapılacak hastalar çok titizlikle seçilmelidir.” dedi.

Nükleoplasti ile sonuç alınamayan bel fıtıklarında ise son çare olarak cerrahi müdahalenin gerekli olduğuna değinen Doç. Dr. Yıldızhan, bel fıtığı ameliyatları genel olarak klasik açık diskektomi, mikrodiskektomi, mikroendoskopik teknik ve endoskopik bel fıtığı ameliyatı olmak üzere kategorilere ayrıldığını belirtti.  

Nöroşirurji Uzmanı

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan

www.ahmetyildizhan.net

Bu haberler de ilginizi çekebilir