• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Gazze felaketin eşiğinde!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Tahir Özsoy / DOĞRUHABER

Birleşmiş Milletler'den (BM), Gazze'de hastane gibi kritik tesislerdeki yakıtın on gün içinde tükeneceği ve hastanelerin kapanmaya başladığı uyarısında bulunuldu. Filistin'deki BM İnsani Yardım Koordinatörü Vekili Roberto Valent, yazılı açıklamasında, işgalci çete ablukası altındaki Gazze'de yaşanan insani krize dikkati çekti. Elektrik kesintilerinin Gazze'yi insani felaketin eşiğine sürüklediğini belirten Valent, yarısı çocuk yaklaşık 2 milyon Filistinliye günde 8 saat elektrik verildiğini kaydetti. Hastane gibi kritik tesislerdeki yakıtın on gün içinde tükeneceği uyarısında bulunan Valent, hastanelerin kapanmaya başladığını ve diğer tesislerin de gelecek günlerde operasyonlarını askıya almak zorunda kalacaklarını bildirdi. Valent, yakıt ihtiyacının giderilmesi ve tesislerin çökmemesi için acilen 6,5 milyon dolar yardım çağrısında bulundu.

GAZZE'DEKİ ÇOCUK HASTANESİNDEN 'YARDIM ÇIĞLIĞI'
Siyonist çete ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde yaşanan elektrik krizi nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya kalan Muhammed Durra Çocuk Hastanesi Müdürü Macid Hammade, uluslararası topluma ve İslam dünyasına "Filistinli çocukların hayatını kurtarın." diye seslendi. Hammade, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, bölgede yaşanan elektrik krizinin ulaştığı boyutların ciddiyetine dikkati çekti. Jeneratörler için gerekli yakıtın tükenmesi nedeniyle Yoğun Bakım Ünitesi'ni kapatmak zorunda kaldıklarını ve hizmetlerini yüzde 60 azalttıklarını söyleyen Hammade, "Hastanenin verdiği sağlık hizmetlerinden yararlanan yaklaşık 100 bin çocuk tehdit altında." dedi.

"ÖLÜMÜ BEKLEYEN ÇOCUKLARIMIZI KURTARIN"
Gerekli tıbbi imkanların sağlanması durumunda sağlıklarına kavuşabilecek pek çok çocuğun imkansızlıklar nedeniyle ölümü beklediğine işaret eden Hammade, şöyle konuştu: "İnsan hakları kuruluşlarına, uluslararası örgütlere, Arap ve İslam dünyasına kısaca vicdan sahibi kendini beşer olarak tanımlayan herkese sesleniyorum: Yardım edilebilecekken, hizmetlerin yetersizliği dolayısıyla ölümü bekleyen çocuklarımızı kurtarın." Giderek bir insani felakete dönüşen elektrik ve yakıt krizi nedeniyle hastaneye gelen acil vakalara müdahale edemediklerini kaydeden Muhammed Durra Çocuk Hastanesi Müdürü, "Bunun vebali, sorumluluk sahibi kişilerin boynunadır. Hastanenin kapanması, 100 bin çocuğa verilen hizmetin durması demek. Filistinli çocukların hayatını kurtarın." diye konuştu.

GAZZE'DEKİ ELEKTRİK KRİZİ
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Gazze'deki elektrik ve yakıt krizi nedeniyle 16 sağlık merkezi ve 3 hastanenin jeneratörleri çalışmıyor. Bölgede iki milyondan fazla kişiye hizmet veren, bakanlığa bağlı 13 hastane ve 54 sağlık merkezi bulunuyor. Bakanlığın verilerine göre, günde 18 ila 20 saat arasında elektriğin verilemediği Gazze'deki hastaneler ayda 950 bin litre, jeneratörleri çalıştırmak için ise aylık 450 bin litre yakıta ihtiyaç duyuyor. Gazze'de işgalci çete ablukasının başladığı 2006 yılından bu yana enerji temininde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Bölge 600 megavat elektriğe ihtiyaç duyuyor, ancak bunun yalnızca 210 megavatı temin edilebiliyor.

"BİRKAÇ AY İÇİNDE İNSANİ FELAKET YAŞANABİLİR"
Filistin'deki Mizan İnsan Hakları Merkezi de, geçtiğimiz hafta Gazze'deki insani durumun hızla kötüleştiğini ve birkaç ay içinde bir felaketin yaşanabileceği uyarısında bulunmuştu. Merkezden yapılan yazılı açıklamada, Gazze'deki insani ve ekonomik durumun toplumsal barış ile güvenlik ve siyasi istikrarı tehdit ettiği dile getirilmişti. Gazze'deki durumun kötüye gitmesinin siyonist çetenin Gazze Şeridi'ne uyguladığı abluka ve Filistinli gruplar arasındaki bölünmüşlük ile siyasi sorunlardan kaynaklandığı vurgulanan açıklamada, siyasi, toplumsal ve ekonomik krizlerin göz ardı edilmeye devam edilmesi halinde Gazze'de birkaç ay içinde halkın tahammül edemeyeceği bir felaket yaşanacağı uyarısı yapılmıştı.

'GAZZE'Yİ KURTARIN' ÇIĞLIĞI
Gazze`de faaliyet gösteren hayır kuruluşları, geçtiğimiz ay bölgedeki insani durumun "felaket" boyutuna ulaştığını belirterek "Gazze'yi kurtarın" kampanyası başlattı. Bağımsız Yardım Kuruluşları Birliği Koordinatörü Ahmed el-Kurd, Gazze kentinde düzenlediği basın toplantısında, siyonist çetenin 11 yıldır abluka altında tuttuğu bölgedeki hayat şartlarının gittikçe ağırlaştığını belirtmişti. Kampanya ile Gazze'nin ihtiyaçlarını karşılamak üzere dünya kamuoyunu harekete geçirmeyi amaçladıklarını belirten Kurd, "Abluka nedeniyle Gazze'de fakirlik yüzde 80'e, işsizlik yüzde 50'ye çıktı. Yoksulluk sınırının altında yaşayanların oranı ise yüzde 65'e ulaştı." dedi.

GAZZE EKONOMİSİNDE ÇÖKÜŞ SİNYALLERİ
Gazze Şeridi'nde yıllardır süren işgalci çete ablukasının etkileri, halkın alım gücündeki düşüş ve pazarlardaki aşırı durgunluk, ekonomik çöküşün yanında insani kriz endişelerini artırıyor. Bölgede, geçen 10 yıllık abluka süresince olmadığı kadar ekonomik hayatta durgunluk yaşanıyor. Gazze'deki iş yerlerinin müşterilerden yoksun kalması, insanların alım gücündeki zayıflama, ekonomide oldukça zor günlerin yaşandığı anlayışını güçlendiriyor. İşgalci israilden Gazze'ye ticari mal geçişleri için kullanılan Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı'ndan son dönemde geçiş yapan yük araçları sayısında yüzde 60'lık bir azalma olduğu kaydediliyor. Bu düşüşün en büyük nedeni olarak Gazze halkının alım gücündeki gerileme gösteriliyor. Ayrıca, Filistinli taraflar arasında beklenen uzlaşıyla ilgili tereddütleri olan halkın, harcamalarını en alt düzeye indirdiği belirtiliyor. Gazze'de ablukanın yol açtığı ekonomik zorluklar 11'inci yılına girerken Filistin hükümeti ile HAMAS arasında ekim ayında imzalanan uzlaşı anlaşmasının maddelerinin uygulanamaz hale gelmesi konusunda karşılıklı suçlamalar yapılıyor.

EKONOMİK ÇÖKÜŞÜN GÖSTERGELERİ
Gazze'de resmi ya da gayr-ı resmi tüm göstergeler ekonominin çöküşe sürüklendiğini gösteriyor. Kentteki işsizlik oranı yüzde 46. Bu, yaklaşık 250 bin işsiz anlamına geliyor. Üniversite mezunları arasında işsizlik daha yaygın. Bu kesimde, işsizlik oranı yüzde 67'ye çıkıyor. Filistin Merkez Bankası verilerine göre, Gazze'de gerçek ve tüzel kişilere ait hesaplarda 2016'nın ikinci çeyreğinde 1,37 milyar dolar birikim bulunurken, bu tutar 2017'nin üçüncü çeyreğinde 1,22 milyar dolara gerilemiş durumda. Gazze Şeridi'ndeki ekonomik ve insani durumun temel nedeni ise 10 yıldan uzun süredir devam eden siyonist çete ablukası. Siyonist çetenin Gazze ekonomisine verdiği zarar ablukayla sınırlı değil. İşgalci çete, abluka boyunca 2007'den bu yana Gazze'ye üç kez savaş açtı. 2014'teki son saldırılarda Gazze'de 150 bin ev ve iş yeri yıkılmıştı.

PAZARDA HAREKETSİZLİK
Gazze ekonomisindeki kötüye gidişin yansımaları en çok çarşı-pazarda görülüyor. Alım gücü zayıflayan halk, her geçen gün daha azla yetinmeye çalışıyor. Gazze Şeridi'ndeki kötü ekonomik koşullar sonucu mali davalarda 2017'de büyük artış oldu. Açılan mali davalar neticesinde 50 ila 60 bin kişi hakkında hapis cezaları verildi. Memur kesimi ya da esnafın gelir kaynaklarındaki azalmanın bu duruma yol açan başlıca nedenler olduğu belirtiliyor.

Haber Kaynağı: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir