• DOLAR 32.344
  • EURO 35.086
  • ALTIN 2309.79
  • ...

HABER MERKEZİ

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Hatay ve Kilis'te saldırılardan zarar gören esnaf ve sanatkârların kredi borçlarının bir yıl süreyle ertelendiğini belirtti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulunun 3 Şubat'ta Resmi Gazete`de yayımlanan kararı ile Hatay ve Kilis ile tüm ilçeleri dahil olmak üzere faaliyet göstermekte olup, anılan illerde 20 Ocak ile 30 Nisan 2018 tarihleri arasında yaşanan ve yaşanması muhtemel "terör olayları" nedeniyle işleri veya işletmeleri zarar gören esnaf ve sanatkârların Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketince düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararları kapsamında olan kredi borçlarının ertelenmesine imkân sağlandığı belirtildi.

BİR YIL SÜREYLE FAİZSİZ OLARAK ERTELENDİ

Açıklamada, "Anılan Karar gereğince; terör olayları nedeniyle iş veya işletmelerinin zarar gördüğüne dair ilgili kamu idaresinden alınan resmî yazı ile birlikte Bankaya yazılı olarak müracaatta bulunan esnaf ve sanatkârlar bir yıl içinde dolacak olan veya bankaya müracaat tarihi itibariyle vadesinden itibaren 90 günlük bekleme süresi içerisinde olan veya tasfiye olunacak alacaklar hesaplarına aktarılmış bulunan kredi borçları vadesinde, taksit vadesinde, hesap devresinde ilgili mevzuatına göre faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihinden, taksit vadesinden, hesap devresinden itibaren bir yıl süreyle faizsiz olarak ertelenmiştir. Buna bağlı olarak, esnaf ve sanatkârların kredi borçlarına ait itfa tablosu doğrultusunda kalan tüm taksitleri de birer yıl ötelenmiştir." denildi.

2 YIL VADELİ SIFIR FAİZLİ KREDİ BÖLGE ESNAFI İÇİN CAN SUYU OLUR

TESK Başkanı Palandöken, 'Suriye sınırında bulunan Hatay ve Kilis illerinde faaliyet gösteren tarımsal üreticiler ile esnaf ve sanatkarların hazine destekli kredi ve ödemelerinin faizsiz olarak 1 yıl süreyle ertelenmesi sevindiricidir” dedi. Aynı şekilde Hatay'ın Hassa, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Yayladağı ve Altınözü ilçelerinde ikamet eden sigortalılar ve işverenlerinin de Ocak ayına denk gelen SGK borçlarının 28 Şubat 2018'e kadar ertelendiğinin altını çizen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 'Hem vergi hem de sigorta primlerinin 6 ay süreyle tamamı ertelendi. 6 aylık sürenin dolmasından sonra mücbir sebeplerin devam etmesi halinde bunların uzatılma durumunun da söz konusu olması esnafımız ve bölge halkı adına sevindiricidir. Ayrıca bölgede ekonomik çarkların dönebilmesi için de terörden zarar gören esnafa 2 yıl vadeli ve sıfır faizli kredi talebimizin de olumlu karşılanarak Bakanlar Kurulunda yapılan görüşmenin sonrasında çalışma başlatılması esnafımız ve bölge halkına büyük bir umut olmuştur.  Çünkü 6 ayı ödemesiz 2 yıl vadeli sıfır faizli kredi bölge esnafı için can suyu olur' diye konuştu.