• DOLAR 32.572
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2421.03
  • ...

Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Gençlik Hizmetleri Daire Başkanlığı, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile yaptığı iş birliği çerçevesinde GAP Bölge Kalkınma İdaresinin (GAP BKİ) "Sosyal Kültürel ve Ekonomik Destek Programı" kapsamında sunmuş oldukları "Öğren Kazan-Üret Kazan" adlı projeleri GAP BKİ tarafından başarılı bulunarak desteklenmeye değer bulundu.

Toplam bütçesi 1 milyon 994 Bin TL olan projenin amacının Mardin ve çevresinde eğitim odaklı olarak kadınların istihdam edilmesinin sağlamak olduğu belirtildi.

Bu istihdamda kadınlara yönelik dikiş kursu, el sanatları kursu ve engelli kadınlara yönelik sinema etkinlikleri verilerek kadınların sosyo-ekonomik düzeylerini yükseltmek olduğu belirtilirken, burada hedef kitlenin 18-45 yaş arası kadınlar ile özellikle engelliler olacağı ifade edildi.

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, proje hakkında yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ülkemizde ve özellikle ilimizde kadınların sosyo-ekonomik olarak dezavantajlı konumda oldukları görülmektedir. TÜİK verilerine göre 800 bin nüfuslu Mardin ilimizde 400 bin civarında kadının olduğu göz önünde bulundurulduğunda çocuk ve yaşlılar çıkarıldığında hedef kitlenin 130-150 bin kadın olduğu görülmektedir. Proje ile birlikte el sanatları ve dikiş atölyeleri açılacak olup bu atölyelerde giyim üzerine çalışmalar yapılacaktır. Ayrıca kadınlarımıza psikolojik ve sosyal danışmanlık hizmeti verilecektir. Sinema salonu açılıp engelli bireylere göre dizayn edilerek engelli bireylerinde bu etkinlikten yararlanmaları sağlanacağından bu çalışmanın ne denli kıymetli olduğu anlaşılacaktır. Ayrıca ajansımız faaliyet gösterdiği dört ilde kamu kurum ve kuruluşlarına proje yazarak kendilerine teknik destek sağlamaktadır. Bunu da amaca yönelik olarak sürdürülebilir bir şekilde yapmaktadır.

Projenin hayata geçirilmesiyle kadınlara yönelik spor salonu yapılarak 18-45 yaş arası kadınlar spor eğitmeniyle birlikte burada faaliyet gösterecektir. Spor yapan kadınların daha sağlıklı ve formda olmasına katkı sağlanacaktır. Kreş imkânı sağlanarak kursiyerlerin çocukları ve spor etkinliğinden yararlanacak kadınların çocuklarına hizmet verilecektir. Böylece kadın kursiyerlerin çocuklarının kreşe gelmesiyle çocukların eğitilmesi, sosyalleşmesi ve becerilerinin geliştirilmesi sağlanacaktır. Sinema, tiyatro ve konser gibi etkinliklerle kadınların sosyalleşmesi ve dolayısıyla eğlenmesi sağlanacaktır. Festival etkinliği düzenlenecek olup bu etkinlik ile ülkenin her tarafında yapılan kadın emekleri Mardin'de festival şenliği şeklinde sergilenecektir. Gezi etkinlikleriyle kadınların kültürel kaynaşması sağlanacaktır. Çarşının işlek bir yerinde ürün sergileme ve satış mağazası kurulacaktır."

Projenin sonunda 60 kadına sürekli iş imkânı sağlanacağı belirtildi. (M. Salih Keskin - İLKHA)