• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2323.403
  • ...
Belçika-YPG arasında işbirliği iddiası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Belçika`da yayınlanan Knack dergisi, Belçika Askeri İstihbarat biriminin 2016 ve 2017 yıllarında YPG ile temas halinde olduğunu iddia etti. Vatan Gazetesi`nin haberine göre YPG`ye, 2016 yılında, Kuzey Irak`ta, önce medikal destek ve arkasından silah kullanma eğitimi verdiği ortaya konurken; yine aynı yıl Belçika Askeri İstihbaratı`nın YPG militanlarına Belçika`da lojistik destek sağlamak için YPG liderleriyle bu ülkede bir araya geldiği belirtildi.

İddiaya göre YPG 2016 sonunda Belçika`da yapılan görüşmede askeri techizat talebinde bulundu. YPG`lilere kurşun geçirmez yelekler başta olmak üzere, askeri teçhizat, üniforma, bot ve lojistik destek, İsviçreli bir aracı ile sağlanması askeri istihbarat tarafından ele alındı.

Uluslararası birçok sözleşmeye göre (1949 Harp Zamanında Sivillerin Korunmasına İlişkin Cenevre Sözleşmeleri, Cenevre Sözleşmelerine Ek Protokol, 1989 Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi Ek Protokol) çocuk yaştakilerin savaştırılması yasak. Ancak PYD/PKK, çocukları eylemlerinde kullanıyor.

İstifa etti

Ancak Askeri istihbaratta çalışan 8 kişi, böylesi örgütlerle çalışmaktan rahatsız oldu ve bir ihbar mektubu kaleme alarak Genelkurmay ve Savunma Bakanlığı`na gönderdi. Belçika Gizli Servis`i Les Secrets De La Surete De L`Etat`ya mektup iletildi.

Vatan Gazetesinin haberine göre yapılan incelemede mektuptaki iddiaların doğru olduğu anlaşıldı ve bakanlığın başındaki isim olan General Eddy Testelmans istifaya zorlandı. Temmuz 2017`de de baskılar sonucunda da istifa etti. Belçika Gizli Servisi dosyayı kapamayı reddetti. Görüşmelerin içeriğini Brüksel Başsavcılığı`na götürdü. Gizli Servis bunula da yetinmedi. YPG ile kirli ittifakın Belçika Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığı`nın bilgisi dışında gerçekleştiğini saptayarak, geniş bir rapor hazırladı.

Rakka`daki isim listesi içinmiş

Dergiye göre Askeri İstihbarat ADIV`in başındaki General Eddy Testelmans, DEAŞ`a karşı koalisyon uçuşlarında bir Belçikalı F-16 pilotunun uçağının düşürülmesi senaryosunda bu pilotun DEAŞ`ın esiri olmadan kurtarılması senaryosunda sahada YPG`yi kendine müttefik yapmak istedi. Ayrıca DEAŞ`a katılan Belçikalılar`ın isimlerinin örgütün Rakka`daki merkezinde tutulduğunu düşünerek Rakka`ya doğru ilerleyen YPG`yi kendilerine müttefik yapmanın isim listesine ulaşmakta hayati öneme sahip olacağını düşündü. Ancak YPG`yi dost edinmenin Ankara`yı kızdıracağını biliyordu. Savunma Bakanlığı ya da Genelkurmay`dan bu konuda izin almak istese ‘hayır` yanıtı alması çok mümkündü. Bu nedenle işi gizli yürütmeye karar verdi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir