• DOLAR 32.572
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2424.65
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi`ne ilişkin bilgi ve tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya, TOBB Başkanı ve CACCI Başkan Yardımcısı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu (CACCI)  Başkanı Jemal Inaishvili, CACCI Başkan Yardımcısı Samir Modi, CACCI Genel Direktörü Ernest Lin, TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, TEPAV Direktörü Prof. Dr. Güven Sak ve CACCI Planlama Komitesi üyeleri katıldı.

ZİRVE KASIM AYINDA İSTANBUL`DA GERÇEKLEŞECEK

Rifat Hisarcıklıoğlu, Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu`nun, Kasım ayında İstanbul`da gerçekleşmesi planlanan, Asya-Pasifik Ekonomi Zirvesi`nin, hazırlıklarını yapmak üzere toplandıklarını söyledi. Konferansın tarihi, yeri, teması, başlıkları, programın formatı ve konuşmacıları ele alacaklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “Asya-Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu, bu bölgenin en büyük iş dünyası örgütü. 28 ülkeden yaklaşık 3 milyon şirketi temsil ediyor. Türkiye olarak, Asya-Pasifik Bölgesi`ndeki işadamlarıyla, güçlü bir ekonomik entegrasyon istiyoruz. Küresel ekonomi için, Asya-Pasifik Bölgesi'nin büyüyen önemini dikkate alıyor, bundan herkesin kazanacağı sinerji yaratmak için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ASYA PASİFİK BÖLGESİ, DÜNYA EKONOMİSİNİN GİDİŞATINI BELİRLEYİCİ BİR GÜCE SAHİP

Bu sene İstanbul`da daha büyük bir katılım hedeflediklerini vurgulayan Hisarcıklıoğlu şöyle devam etti: “Zira 21. yüzyılın bir ‘Pasifik Yüzyılı` olması öngörülüyor. Akdeniz eski dünyanın okyanusuydu. Atlantik bugünün okyanusu. Pasifik ise geleceğin okyanusu olacak gibi görünüyor. İktisadi gelişmeler, dünya ekonomisinin ağırlık merkezinin Uzak Asya`ya kaydığını gösteriyor. Yani pasifik yüzyılına girmiş bulunuyoruz. Bir tarafta Japonya ve Kore gibi inovasyon ve teknoloji devleri var. Diğer tarafta Pakistan, Endonezya, Vietnam, Filipinler gibi yükselen pazarları kapsayan ve her türlü ürünün farklı kalite ve ölçeklerde üretildiği bu bölge burası. 3 milyarın üzerinde tüketicisiyle, en büyük küresel Pazar burada. CACCI ülkeleri, yılda 5 trilyon dolar civarında mal ve hizmet ithalatı gerçekleştiriyor. Öte yandan ekonomik büyümeleri de dünya ortalamasının üzerinde. Son 5 sene de bu bölgenin büyüme hızı yüzde 6`larda. 2018 ve 2019 büyüme beklentisiyse yüzde 6,5. Dolayısıyla Asya Pasifik bölgesi, dünya ekonomisinin gidişatını belirleyici bir güce sahip.”