• DOLAR 32.522
  • EURO 34.804
  • ALTIN 2420.369
  • ...
ULEMA DİYARBAKIR`DA TOPLANDI  KUDÜS İÇİN İTTİHAD ÇAĞRISI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Emrah Deniz, Mehmet Çelik- DİYARBAKIR

Emperyalist ABD'nin, Kudüs'ü işgalcilerin sözde "başkenti" olarak tanımasının ardından başlayan Küresel Kudüs intifadası sürüyor. İttihad'ul Ulema öncülüğünde, Kudüs'ün İslam dünyasındaki önemini belirtmek amacıyla bölge âlimlerinin katılımıyla geniş kapsamlı 'Kudüs ve Mesuliyetimiz' paneli,  Diyarbakır`da âlim, kanaat önderleri ve yazarların katılımıyla gerçekleştirildi. İttihadul Ulema Genel Merkezi'nde düzenlenen "Kudüs ve Mesuliyetimiz" panelinin açılış konuşmasını yapan Alimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) Genel Başkanı Enver Kılıçaslan, toplantılarının Kudüs'ün özgürlüğü için olduğunu belirtti.  Kılıçarslan, Kudüs'ün Müslümanlar için neden önemli olduğundan bahsederek, şöyle konuştu:  "Malumunuz bu toplantımız Kudüs`ün özgürlüğü içindir. Kudüs İslam`da çok önemlidir. Kur`anî ve nebevi bir meseledir. Peygamberimiz pek çok hadiste Kudüs`ten bahsetmiştir. Peygamberimiz Mekke`den Kudüs`e; oradan da miraca gitmiştir. Kudüs hakkında hem Peygamberimizin hadisleri hem de ayetler mevcuttur."


Alimler ve Medreseler Birliği (İttihadul Ulema) Genel Başkanı Enver Kılıçaslan

"KUDÜS`Ü YAŞLI BİR GÖZ VE YANIK BİR YÜREK İLE DERT EDİNMEMİZ LAZIM"

Vahdet olmadan Kudüs'ün özgür olmayacağını vurgulayan Kılıçarslan, "Bugün, Kudüs Yahudilerin elinde esirdir. Vahdet olmadıkça bizler de Kudüs de kurtulamaz. Filistin`de bacılarımız silahlara karşı taş atıyorlar. Filistinliler, Yahudilerden çoğunluktadır ama memleketlerinin dışında muhacirdirler. Biz mesul değil miyiz? Bugün bir akrabamız, babamız, israil hapishanelerinde olsaydı bu kadar rahat olur muyduk? Selahaddin Eyyubi yemedi, içmedi, gülmedi. 'Kudüs işgal altındayken ben nasıl gülerim' dedi. Bugün bizim Kudüs`ü yaşlı bir göz ve yanık bir yürek ile dert edinmemiz lazımdır. Bugün bu mesuliyetten kurtulmak adına vahdet olup kuvvetlenmemiz lazımdır." dedi.


Doğruhaber Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş

“KUDÜS SAYESİNDE FETÖ'YÜ DAHA İYİ TANIDIK”

Kudüs'ün bugünkü haliyle bile ümmete rahmet olduğunu söyleyen Gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Göktaş, Kudüs sayesinde FETÖ'yü daha iyi tanıdıklarını söyledi. Göktaş şöyle konuştu: "Kudüs bugünkü haliyle bile ümmete müthiş bir rahmettir. Kudüs sayesinde Allah`ın yolundan, müminlerin yolundan çıkanları bize gösteriyor. Kudüs İslam dünyasında özellikle ulema ve ümera arasında ayrımı gösteriyor. Biz FETÖ`yü Kudüs sayesinde tanıdık. Mavi Marmara`dan sonra net tanıdık. Kudüs`e, Hamas`a, Mavi Marmara`ya bakışlarında suçüstü yakaladık. İslam ümmetinde buna benzer yöneticiler var."

“ALLAH`U TEÂLÂ BİZE KUDÜS SAYESİNDE KÖRFEZDEKİ İHANETİ DE GÖSTERDİ”

Kudüs aleyhine çalışanların Allah tarafından kendilerine gösterildiğini belirten Göktaş, "Allah`u Teâlâ bize Kudüs sayesinde körfezdeki ihaneti de gösterdi. Körfezin bir takım kralları, ulema denilen bel`amları, Kudüs, Mescidi Aksa, Hamas sayesinde suçüstü olmuşlardır. Kudüs bugün ümmetin ümera ve ulemasının çok güzel tanıtması açısından Rabbimizin bize bir lütfudur. Kim Kudüs`le uğraşmıyorsa hele hele aleyhinde çalışıyorsa velev ki âlim olsun Rabbim bize bunu gösterdi. Suçüstü yakalanan krallar, Kudüs`teki ihanetinden dolayı Allah`u Teâlâ onların resimlerini karşımıza çıkardı. İnşallah onları alaşağı etmeyi, Kudüs`ü satanları ve özellikle Yahudilerle amcaoğlu olduklarını söyleyenleri çok net bir şekilde ortaya çıkarmıştır." ifadelerini kullandı. 


Norşin şeyhlerinden Şeyh Gıyasettin Geylani 

"KUDÜS İSLAM`IN İLK KIBLESİDİR"

Norşin şeyhlerinden Şeyh Gıyasettin Geylani de Müslümanların Kudüs için ellerinden geleni yapması gerektiğini belirterek şunları kaydetti: "Kudüs konusu hepimiz için birdir. İslam dinindeki tüm insanlar bu konuda mesuldürler. Bizler yapmazsak Allah`u Teâlâ bu mesuliyeti bizden ister. Kudüs İslam`ın ilk kıblesidir. Bu yüzden Kudüs İslam`ın mekânıdır. Müslümanlara hakaret yapılan bir yerde tüm Müslümanlar gece gündüz dua etmeli hem maddi hem de manevi yardım yapmalıdır. Yahudilerin dilencileri dahi parasının yüzde doksanını Yahudilerin bankasına yatırıyor. Hâlbuki onların dinleri yanlıştır, batıldır. İslam dini haktır."


Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) Yönetim Kurulu Başkanı Tayyip Elçi

"KUDÜS`ÜN FATİHİ OLABİLECEK NESİLLER YETİŞTİRMELİYİZ"

Medrese Alimleri Vakfı (MEDAV) Yönetim Kurulu Başkanı Tayyip Elçi ise toplantının Kudüs'ün özgürlüğüne vesile olmasını diledi. Elçi, "Bu toplantı Kudüs`e sahip çıkmamıza, Kudüs`ün özgürlüğüne kavuşturulmasını hepimize vesile eylesin. Kudüs sadece Arapların, Filistinlilerin değil, ümmetin meselesidir. Türk'üyle, Kürt'`üyle tüm ümmetin Kudüs`ün özgürlüğüne kavuşması için herkesin elinden geleni yapması gerekir. Ümmet şemsiyesi altında bir araya gelerek ittifakı sağlamalı, Kudüs`ün fatihi olabilecek nesiller yetiştirmeliyiz." şeklinde konuştu.


Beytül Makdis Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. İbrahim Özcoşar

"BUGÜN YAHYA AYYAŞ'I BİLMEYEN GENÇLİKLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Kudüs'ü gündemde tutacak nesillerin yetiştirilmesi gerektiğini söyleyen Beytül Makdis Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Kudüs'ün politik gelişmelerin ötesinde bir inanç, itikat meselesi olduğunu söyledi. Özçoşar, "Bizlerin de Kudüs`ü gündemde tutacak genç nesilleri bilinçte tutacak stratejiler geliştirmemiz lazımdır. Biz gençliğimizin etkisiyle Kudüs`teki direnişçi liderlerin ismini ezberleyerek yetiştik. Bugün Yahya Ayyaş'ı bilmeyen gençlikle karşı karşıyayız. Geldiğimiz noktada mesele sadece Müslümanların ilgilendiği bir konu değildir. Kudüs bütün bir insanlığın sorunudur. Kudüs Müslümanın da Hristiyan`ın da Yahudi`nin de bir arada yaşadığı bir şehir olmasını istiyoruz. Bu selameti sağlayacak tek nizamın da İslam olduğuna inanıyoruz."


 Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen

"ÂLİMLER MESCİD-İ AKSA HAKKINDA KONUŞUP SORUNLARI ÇÖZMELERİ LAZIM"

"Kudüs ve Mesuliyetimiz" panelinin birinci oturumunda konuşan Diyarbakır İl Müftüsü Burhan İşliyen, Kudüs'ün Müslümanlar için önemine değinerek, Kudüs meselesine öncelikle Müslümanların inanması gerektiğini belirtti. "Hitap ettiğimiz toplumda Kur`an ve sünnet unutulmasın diye çaba sarf ettiğimiz, insanlara güven verdiğimiz zaman, Kudüs`ün fethedilme gününün yaklaşıldığını hissedebiliriz." diyen İşliyen "İnsanları inandırmakta zorluk çekiyoruz. Gül sularından yağ elde edip Kudüs`ü fethetmek için Selahaddin`e emanet eden kadınların şehridir bu şehir. Kardeşliğimizi özümüze indirgememiz lazımdır. Ümmet olarak ayyaşıyla, dindarıyla, dine mesafeli olanıyla, muttaki ve günahkârıyla bütün bu insanları bir hedefe kilitlemek için insana sevgi duymamız lazım. Bizim her şeyden önce kendi aramızda güveni tesis etmemiz lazım. İslam selama ulaşmadan Kudüs`ün özgürlüğünü çok konuşuruz. Önce kendimizin inandırmamız, hazır olmamız gerekiyor." dedi.


Filistin Dış Alimler Heyeti Başkanı Nevvaf Tekrurî

"KUDÜS EN BÜYÜK MUKADDESATTIR, DEĞERİ UCUZ DEĞİLDİR"

Daha sonra panelde konuşan Filistin Dış Alimler Heyeti Başkanı Nevvaf Tekrurî, Kudüs'ün Müslümanların mukaddesatı olduğunu söyledi. Tekrurî, "Kudüs Peygamberlerin şehridir, Kudüs ilk kıbledir. Resullullah oradan miraca çıkmıştır. Oradaki peygamberlere de imamlık yapmıştır. Kudüs tüm ümmet için bir mizandır, çünkü Kudüs en büyük mukaddesattır, değeri ucuz değildir. Peygamber Mekke`den Medine`ye oradan da Kudüs`e çıkmıştır. Bundan sonra namaz farz kılınmıştır. Kudüs`ün üzerinde pek çok hadis vardır. Bildiğimiz gibi Filistin bereketli ve şerefli bir yerdir. Peygamberimiz hadiste 'Mescid-i Aksa`da kılınan namaz daha efdaldir. Dünya ve içindeki her şeyden daha hayırlıdır.' diye buyurdu. Bizim çocuklarımıza bu bilgileri vermemiz lazım." dedi. Kimi alimlerin Kudüs işgaline karşı ses çıkarmadığını ifade eden Tekrurî, "Müslümanlar kendi dinlerinden uzaklaşıp Mescid-i Aksa`yı bıraktıktan sonra Hristiyanlar orayı almaya çalıştılar. Hristiyanlar bir günde 40 bin Müslümanı katlettiler. Daha sonra Allah`u Teâlâ Selahaddin'i Eyyubi`yi sebep kıldı. Bazı âlimler, zalimlere ses çıkarmadığı gibi bugün de bazıları Kudüs'ün karşısında konuşamıyorlar." şeklinde konuştu.


Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Dç. Dr Ahmet Ceylan

"SELAHADDİN EYYUBİ HAÇLILARIN HEVESLERİNİ KURSAKLARINDA BIRAKMIŞTIR"

Artuklu Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Dç. Dr Ahmet Ceylan ise Kudüs'ün ortak miras olduğunu söyledi.  Ceylan Şöyle konuştu: "Bu mirasa sahip çıkmak için tarih boyunca çok ciddi savaşlar ve mücadeleler olmuştur. Hz Ömer`in Kudüs`ü fethetmesinden Kudüs`ün haçlılarca işgaline yılına kadar Kudüs huzur ve barış içerisinde yaşamıştır. Kudüs işgal altındayken yüzü hiç gülmeyen, yemek yemeyi adeta unutan, sürekli Kudüs hayaliyle yaşayan Selahaddin Eyyubi haçlıların heveslerini kursaklarında bırakmıştır. Hristiyan, Yahudi ve Müslümanlar asırlarca barış içinde yaşamalarına rağmen İslam düşmanları boş durmamıştır. Napolyon`un Mısır`ı almasıyla siyonistler bölgeye sızmaya başlamıştır. Özellikle 1890`lardan itibaren Yahudilerin göçü artmıştır. Kudüs`ün işgal edilmesiyle barış ortamı günümüze kadar bozulmuştur. Filistin, Araplar ve Yahudiler arasında taksim edilmiş ama bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa. O dönemde Filistinlerin nüfusu Yahudilerin üç katıydı. İsrail devletinin kurulmasıyla İslam coğrafyasında, bütün dünyada fitne ve fesadın ayyuka çıktığı bir dönem başlamıştır."

"KÜFÜR; IRAK, LÜBNAN, SURİYE`Yİ YIKTIĞI GİBİ KUDÜS`Ü DE İŞGAL ALTINA ALMAK İSTİYOR"

Panelin 2'nci oturumunun birinci konuşmacısı İslami Cihad Yetkilisi Muhammed Afifi, Kudüs'ü kurtarmanın fikri boyutu hakkında sunum yaptı. Kudüs'ü özgürleştirmek için toplandıklarını söyleyen Afifi, tüm tahlillerin aynı sonucu gösterdiğini belirterek, âlimlerin daha fazla çalışması gerektiğini ifade etti. Müslümanlara karşı daima tuzak kurulduğuna dikkat çeken Afifi, "İmamların ve insanların minberler üzerinde Kudüs`ü zikretmeleri, unutmamaları lazım. Şeytanlar durmamıştır, daima Müslümanlara karşı tuzaklar kurmuşlardır. Allah`u Teâlâ`nın buyurduğu gibi 'tuzak kuranların en hayırlısı Allah`u Teala'dır.' Küfür; Irak, Lübnan, Suriye`yi yıktığı gibi Kudüs`ü de işgal altına almak istiyor. Filistin`in geleceği karanlık değildir. Filistin şu anda işgal altındadır. Filistinlileri içeri almıyorlar. Suudi devletleri gibi kimi idareciler Filistin halkının zıddına çalışıyor." şeklinde konuştu.


SDAM Başkanı Abdülkadir Turan

"ÜMMET BUGÜN KUDÜS`E SAHİP ÇIKIYOR"

Afifi'nin konuşmasının ardından söz alan SDAM Başkanı Abdülkadir Turan da Selahaddin Eyyubi ve Kudüs`ün kurtuluşu ile ilgili sunum yaptı. Turan şöyle konuştu: "Trump`ın Kudüs`ü israilin başkenti göstermesinden sonra İslam İşbirliği Teşkilatı toplantısı, peşinden BM toplantısı oldu. Kararlar alındı. Bir âlimler toplantısı oldu. Şimdi Diyarbakır`da İttihadul Ulema toplantısında bulunuyoruz. Görülüyor ki ümmet Gazze`deki, Filistin`deki kardeşlerinin yardımına koşuyor. Mescid-i Aksa`nın yapısı Eyyubilerden kalmadır. Ama herkesin katkısı vardır. Hazreti Ömer zamanında fethedilmiş, Emeviler zamanında Kubbet-üs Sahra inşa edilmiş, Abbasîler zamanında da onarılmıştır. Yeşil çiniler Kanuni Sultan Süleyman`a aittir. Kudüs ümmete aittir. Ümmet bugün Kudüs`e sahip çıkıyor." Selahaddin Eyyubi`nin tarih sahnesine çıkışı hakkında da bilgi veren Turan, konuşmasına şöyle devam etti: "Selahaddin tek bir Müslümanın kanının dökülmesini istemiyordu. İlk defa onun döneminde haşhaşiler kısmen haçlılarla savaşmıştır. Hıttin savaşında haçlı ordusunu esir almıştır. Sadece Kudüs değil, Medine de tehlikeye düşmüştür. Haçlı komutanı Hernad, ‘ben Medine`ye gidip Muhammed`in kemiklerini zaferimin nişanı olarak Avrupa`ya götüreceğim.` demiştir. Selahaddin, Hıttin savaşında Hernatı kendi elleriyle infaz etmiştir."

"KUDÜS`ÜN KURTARILMASINI İSTİYORSAK ÇOCUKLARIMIZI DİNDAR YETİŞTİRMELİYİZ"

Panelin son konuşmacısı Müderris Şeyh Hatip Yüksel de İslam toplumunun Kudüs`e karşı sorumluluğuna değindi. Yüksel, "Kudüs`ün Yahudilerin elinden alınıp özgürleşmesi için inşallah güneş yakında doğacaktır. Kader değişmez. Allah`u Teâlâ`nın yazdığı, zamanı gelince tecelli edecektir. İnşallah gün gelecek Müslümanlar Yahudilerle savaşacak ve onları yok edecektir. Müslümanlara yapılan zulümler ortadan kalkacak ve Kudüs fethedilecektir. Bulutlar oluşması yağmurun alametidir. Kudüs`ün özgürlüğü için toplanmamız da güzel bir alamettir, müjdedir. Kudüs`ün özgürlüğü imanladır. Hazreti Muhammed(sav) bütün savaşları imanla kazandı. Çoğunluk ve silah üstünlüğüyle kazanmadı. Kudüs`ün Yahudilerin elinden kurtarılmasını istiyorsak çocuklarımızı dindar yetiştirmeliyiz." dedi. Panel ittihadul Ulema üyelerinden Molla Kerbela Şanlı'nın yaptığı dua ile sona erdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir