• DOLAR 32.551
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2490.31
  • ...

DENİZLİ

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, sanal para birimi Bitcoin'in varlığının bir değere dayanmadığını belirterek, "Arkasında da bir devlet, kurum veya muhatap anlamında kimse yok. Buna karşı vatandaşlarımızı uyarmıştık. Dünya da bu konuda tereddütlerini dile getirdi. Bizim mesafeli yaklaşım ve açıklamalarımızdan sonra şu anda yüzde 50'den fazla değer kaybetmiş durumda. Vatandaşlarımızı tekrar uyarıyoruz." dedi.

BİTCOİN'İN VARLIĞI TABİİ Kİ BİR TEMELE, DEĞERE DAYANMIYOR

Sanal para birimi Bitcoin'in değer kaybıyla ilgili değerlendirmesi sorulan Zeybekci, şunları söyledi:

"Bitcoin'in varlığı tabii ki bir temele, değere dayanmıyor, arkasında da bir devlet, kurum veya muhatap anlamında kimse yok. Sadece bilgi işleme ve bilgi saklama mantığı üzerine bina edilmiş bir değer üretme olarak yola çıkan bir şeydi.

İlk andan itibaren biz bunun varlığına ve değer kazanmasındaki gerekçesizliğe, tabansızlığa dikkat ederek demiştik ki 'Global saadet zinciri izlenimi veriyor.' Buna karşı vatandaşlarımızı uyarmıştık. Dünya da bu konuda tereddütlerini dile getirdi. Bizim mesafeli yaklaşım ve açıklamalarımızdan sonra şu anda yüzde 50'den fazla değer kaybetmiş durumda.

TAMAHKARLA SAHTEKAR BİRBİRİNİ EN HIZLI BULAN İKİLİDİR

Vatandaşlarımızı tekrar uyarıyoruz. Şunu unutmasınlar, 'Tamahkarla sahtekar birbirini en hızlı bulan ikilidir.' derler eskiler. Sakın böyle bir tuzağa düşmesinler, buna dikkat etsinler ama dünyanın şöyle bir arayışı da var tabii ki. Dünyada insanların, ekonomilerin rezerv para talebi ve arayışında olduğu da bir gerçektir. Dünya bunu bir şekilde karşılayacak ama bu kripto paralarla değil."

YERLİ MAKİNEDE KDV MUAFİYETİ GELECEK

Zeybekci, TBMM Başkanlığına sunulan "Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı"nın önemli değişikler içerdiğine dikkat çekti.

Tasarıda ihracatçının beklediği KDV ile ilgili düzenlemelerin de bulunduğunu aktaran Zeybekci, şöyle konuştu:

"İhracatçının uzun süredir beklediği, iade edilecek KDV ile ilgili katlandığı yükün sonuçlandırılmasıyla ilgili düzenlemeler var. (Mevcut uygulamada) Yatırımlarda, yatırım maliyetlerinde, ithalata KDV muafiyeti vardı. Daha doğrusu yatırım teşvik belgesi alındığı zaman KDV ödenmeden ithalat yapılabiliyor ama yerli mal veya makine kullanıldığında KDV ödemek gibi maalesef teşvikin mantığına aykırı bir uygulama vardı. O anlamda düzenleme var. Yerli makine kullanımlarına da yurt içinde satın almalarda, yatırım malı olmak şartıyla KDV muafiyeti getiriyoruz."

TTM`LER ARTIRILACAK

Bakan Zeybekci, Türkiye'nin ihracatını artırmak için önemli rol oynayan yurt dışındaki Türk Ticaret Merkezlerinin sayısının artması için de çalışma yapıldığına işaret etti.

Bu merkezlerin kurulmasına 3 milyon dolara kadar destek verdiklerini dile getiren Zeybekci, "Türk Ticaret Merkezlerinin dünyanın hemen hemen her yerinde çok güçlü bir şekilde yer almasını istiyoruz. Bazı yeni düzenlemeler yapacağız. İnşallah şu anda 14 merkezimiz var dünyada, çok daha hızlı bir şekilde dünyanın her yerinde bunlar olacak." dedi.

AA