• DOLAR 32.443
  • EURO 35.32
  • ALTIN 2326.446
  • ...
Erdoğan: Hasankeyf Barajının yapılmasını istemiyorlardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Batman'da düzenlenen 6. Olağan İl Kongresi'ne katıldı. Batman Atatürk Kapalı Spor Salonunda düzenlenen kongre öncesinde kendisini karşılayan vatandaşlara kısa bir selamlama konuşması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından kongrenin yapılacağı mekâna geçerek partililere hitaben açılış konuşmasını gerçekleştirdi.

Konuşmasına üç yıl aradan sonra tekrar Batman'da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, havalimanından itibaren kendisini karşılayan vatandaşlara teşekkürlerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında 16 Nisan halk oylamasında yüzde 60'ın üzerinde oranlarla Türkiye ortalamasını aşıp Cumhurbaşkanlığı Sistemine 'evet' diyen Hasankeyf, Gercüş ve Sason ilçelerine teşekkür etti.

Batman genelinde arzu ettikleri neticeyi alamadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ana muhalefet gibi sandıkta istediği sonucu alamayınca seçmeni suçlayan, hatta millete hakaret eden bir parti olmadıklarını söyledi.

Yayınladıkları bildirilerle, sağa sola yazdıkları mektuplarla Türkiye'yi yurt dışına şikâyet eden çevrelerin asıl karın ağrısını çok iyi bildiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan bunların dillerine pelesenk ettikleri özgürlük, adalet, barış gibi kavramlarla en ufak bir alakalarının bulunmadığının da farkında olduklarını, bunları iyi tanıdıklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan aydın, sanatçı, siyasetçi, akademisyen görünümlü bu faşist güruhun asıl sıkıntısının, yetkinin ve iradenin kendi ellerinden çıkıp milletin eline geçmiş olması olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu çevrelerin daha önce sadece kendilerine peşkeş çekilen kaynakların artık millete harcamasından rahatsız olduklarını belirterek Batman gibi senelerce ihmal edilmiş illerin gelişmesinin bunların istismar alanlarını ortadan kaldırdığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben şunu hatırlıyorum: Batman'a geliyorum, Batman'da havalimanı kimin? NATO'nun yaptığı bir havalimanı. Peki, var mıydı bir terminal binası? Yok. Bir çadır, o çadırın altına geliyorduk. Baraka bile yok, ne barakası, çadır. Onun altına gelip oradan uçağa geçiyorduk. Ama şimdi Türkiye'nin en modern terminal binalarından bir tanesi, bir havalimanı artık burada. Artık duble yollarımız burada, üniversitemiz burada. Kim yaptı bunları, hangi iktidar yaptı? AK Parti iktidarı yaptı. Devlet hastanemiz aynı şekilde. Batmanlı gençlerin daha değil okula gitmesi, iş adamı, akademisyen, yatırımcı, sporcu, öğretmen, hâkim, doktor olması bunların işine gelmiyor değerli kardeşlerim."

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında PKK'nin 34 senedir 50 bin vatandaşın kanını dökerken, gencecik kızların namusuna musallat olurken, çocukların eline silah tutuştururken bu çevrelerin hiç itiraz etmediklerine dikkat çekti. 13-15 yaşındaki çocuklara dağlarda silah verdiklerinin belgesinin, bilgisinin ellerinde olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun önüne geçtiklerini belirtti. Çocukları zorla dağa kaçırılan anaların yürek dağlayan feryatlarını bu kesimlerin hiçbir zaman duymadıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, teröristler şehirleri enkaza çevirirken bunların bir kez olsun ortaya çıkıp bildiri yayınlamadıklarını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Doğu ve Güneydoğu'daki vatandaşların yıllarca terör baskısı altında yaşarken, bunların aklına özgürlükten, barıştan, hak, hukuk, adaletten bahsetmenin hiç gelmediğini belirterek, "Bugün de terör örgütü Afrin'den camilerimize saldırırken, camide namaz kılan vatandaşlarımızı alçakça şehit ederken, yatağında uyuyan 17 yaşındaki genç kızlarımız şehit ederken bunların sesini duydunuz mu?" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşte bir tanesi CHP'nin milletvekili Genel Başkan Yardımcısı. Terbiyesizin söylediğine bak! Bu ifadelerimden de rahatsız oluyorlar. Özgür Suriye Ordusu... Değerli kardeşlerim, kullandığı ifadeyi tabii ben kullanamam, onlar için kullandığı ifadeyi kullanamam. Onlar diyor 'biz Osmanlı'nın dostuyuz' diyor, 'biz Türk'ün dostuyuz' diyor. Bu CHP'nin ahlaksız temsilcileri de onları kalkıyor maalesef terör örgütüyle iş tutanlardan ilan ediyor. Şu anda Özgür Suriye Ordusu kiminle yan yana? Benim Mehmet'imle yan yana, Mehmet'imle omuz omuza. Kolunda ne var fors olarak? Türk Bayrağı var. Peki, PYD'nin kolunda ne var? Amerikan bayrağı var. PKK'nın malum, artık ne dersen de, onlar var, YPG'nin var. Değerli kardeşlerim, bu CHP işte bu."

"Irkçılığa düşmeyin, kavmiyetçilik lütfen yapmayın"

Türkiye'nin, Türkü, Kürt'ü, Arap'ı, Laz'ı, Çerkez'i, Abaza'sı, Boşnak'ı, Arnavut'uyla 80 milyon vatandaşın tamamına ait olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Onun için de ben buradan özellikle Kürt kardeşlerime sesleniyorum. Bakın lütfen ırkçılığa düşmeyin, kavmiyetçilik lütfen yapmayın. Zira Rabbim bizi kabileler hâlinde yarattı, kavimler hâlinde yarattı. Ama hiçbir kavmin bir diğer kavme üstünlüğü yoktur. Üstünlük ancak ittika iledir, takva iledir. Kim Allah'a daha yakınsa en üstün olan odur. Biz birbirimizi Türk, Kürt, Laz, Çerkez, Gürcü, Abaza, Boşnak olduğu için değil, sadece Yaratan'dan ötür seveceğiz. Anlayış bu olmalı. Biz değerli kardeşlerim, asla ve asla kula kul olmayacağız. Biz sadece ve sadece Allah'a kul olacağız. Fatiha Suresinde Rabbimiz ne buyuruyor: 'Esteizü billah bismillah, iyyâke na'budü ve iyyâke neste'în', 'Yalnız sana kulluk ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.' Bizim başka kapımız var mı? Yok. Bizde kula kulluk yok. Kim olurlarsa olsunlar, bizim yardım kapımız Allah'tır, o bize yeter." şeklinde konuştu.

Terör örgütlerine ve onların arkasındaki güçlere karşı yürütülen istiklal ve istikbal mücadelesini gölgelemeye yönelik hiçbir eyleme izin vermeyeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan marjinal örgütlerin âdeta hücre evine dönüşmüş kimi meslek odalarının sokakları karıştırmaya çalışmasına da asla müsaade etmeyeceklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan 15 Temmuz'da milletin direnişi karşısında hayalleri suya düşen çevrelerin ne planladıklarını, kapalı kapılar arkasında hangi fitne kazanlarını kaynattıklarını çok iyi bildiklerini belirterek, "Bugüne kadar olduğu gibi, 2019 öncesinde de kirli ve kanlı senaryolarının tamamını sahiplerinin başlarına geçirmekte kararlıyız. Ne terör örgütlerinin ne de onlara piyonluk yapan sözüm ona siyasetçi, aydın, sanatçı görünümlü çetenin bizi hedeflerimizden uzaklaştırmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

"Hasankeyf Barajının yapılmasını istemiyorlardı"

15 yılda Batman'a, 12 milyar liralık yatırım yaptıklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan bu yatırımları şöyle aktardı: "Batman'a 3 bin 628 adet yeni derslik kazandırdık. Bugün 13 binden fazla öğrencisi olan Batman Üniversitesini kurduk. Şimdi 15 bin seyirci kapasiteli stadyumun da inşasında sona geliyoruz. iki aya kadar stadyumumuzu tamamlayıp açılışını yapacağız. Aralarında 300 yataklı Batman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinin de bulunduğu üç adet sağlık tesisimizin yapımı devam ediyor. TOKİ kanalıyla Batman'da 15 yılda 4 bin 700 konut projesi kazandırdık. Bakınız, biz geldiğimizde bölünmüş yol ne kadardı biliyor musunuz? 13 kilometrecik... Biz buna 132 kilometre daha bölünmüş yol ilave ettik ve 145 kilometreye çıkarttık. Ama daha önemlisi var, Batman-Hasankeyf-Gercüş-Midyat yolu yeni projelerimizin arasındadır. Ama bana göre daha da önemlisi, şu Hasankeyf var ya, bu barajı birileri istemiyordu. Kimler istemiyordu, kimler... Bak bilmiyorsunuz, teröristler Hasankeyf Barajının yapılmasını istemiyorlardı. Niye? Çünkü Hasankeyf Barajı onların terör mücadelesindeki yolunu kesen en önemli bir projeydi. Ve biz Hasankeyf barajına çok ciddi bir harcama yaptık. Şimdi Hasankeyf artık bir baraj olmuyor, ne oluyor? Burada bir deniz oluyor deniz, Hasankeyf denizi. Etrafında farklı bir ilçe Hasankeyf, konutlarıyla, medresesiyle, hele hele Zeynel Bey Türbesiyle bambaşka bir güzellik geliyor oraya ve şu anda bu proje de hızla devam ediyor. Az önce TOKİ Başkanımı oraya gönderdim. 'Git çekimleri yap, son durumu bana getir' dedim. Bütün bunlarla beraber kurulu gücü bin 200 megavat olan Ilısu Barajı bittiğinde yılda 400 milyar kilovatın üzerinde enerji üreterek ekonomiye 1,5 milyar lira katkı sağlayacak. Yani bu Ilısu Barajı öyle sıradan bir olay değil. Toplam maliyeti ne biliyor musunuz? 8,5 milyar lira olan bu barajın inşası da tamamlanmak üzere. Çalışıyoruz ya, durmak yok yola devam diyoruz ya, biz yan gelip yatmadık. Teröristler başka yolda, onlar ülkemizin önünü kesme yolunda, biz de hizmet yolundayız, ona göre."

Yeni Hasankeyf'i aynı zamanda bir kültür alanı hâline getirdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu çerçevede yapılan kültür parkı, müze, kapalı spor salonu, kütüphane, kültür yarımada bağlantısı köprüsü inşaatının da tamamlandığını bildirdi.

Konuşmasında baraj sahasında bulunan Zeynel Bey Türbesi'nin taşınmasına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan 540 yıllık türbenin ilk defa uygulanan bir teknikle göl alanından çıkartılıp kültür parkına yerleştirildiğini söyledi. Zeynel Bey Türbesinin haricinde altı eserin daha taşınacağını, iki eserin yerinde korunacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan bu çalışmaların sene sonuna kadar bitirileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: "337 bin dekar arazinin sulanmasını sağlayacak ve enerji üretecek Batman Barajını da tamamlayarak hizmete aldık. Bütün illerimizde olduğu gibi Batman'da da şehrin uzun vadeli içme suyu problemini çözüyoruz. 2014 yılında tamamladığımız Zile kaynakları su alma yapısı Zile kaynak suları Ilısu Barajı gölalanı dışına alındı, böylece bu kaynaklar Batman şehir merkezinin 2050 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacının karşılanmasında kullanılabilir duruma getirildi. Bu suyu Batman şehir merkezine götürecek olan içme suyu isale hattının da projeleri hazır. Batman Çayını ıslah ediyoruz. Son 15 yılda Batmanlı çiftçilerimize 520 milyon lira tutarında tarımsal destek verdik, yani 520 trilyon. İnşallah bu hizmet seferberliğine önümüzdeki süreçte de aralıksız devam edeceğiz. Sizler için çalışmaya, üretmeye, şehrimizi kalkındırmaya devam edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan Batman'ın Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en büyük dördüncü şehri olduğunu söyleyerek yapılan tüm bu yatırımlarla son 15 senede Batman'ın çehresinin değiştiğini, âdeta çağ atladığını ifade etti. Onca yatırıma ve teşvike rağmen halen Batman'ın kimi alanlarda beklenen hamleyi gerçekleştiremediğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, özelikle istihdam, sanayi, kültür ve inanç turizmi noktasında bu şehrin sahip olduğu onca zenginliği fırsata dönüştüremediğini belirtti. Devletin özel sektöre yaptığı çağrı ve sunduğu teşviklerin onları ikna etmeye kâfi gelmediğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, özel sektörün katkısı, desteği ve girişimleri olmadan bir şehrin hedeflerine ulaşmasının, arzu ettiği kalkınmayı yakalamasının, işsizliği tamamen sorun olmaktan çıkarmasının son derece zor olduğunu vurguladı.

Terörün uzun yıllardır bölgeye ilgi duyan yatırımcıları caydıran en önemli faktör olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan "Terör, yatırımcı bundan gelmedi. Şimdi bunu aşacağız. İş makinelerinin yakıldığı, şantiyelerin ateşe verildiği, rızkının peşindeki işçilerin kalleşçe öldürüldüğü bir ortamda buraya ne yatırımcı, ne de turist gelir. Çünkü insanlar gidecekleri yerde öncelikle emniyet arar. Güvenlik, huzur, istikrar arar. Bunlar olmayınca gelmez. Devletimiz ve güvenlik güçlerimizle beraber hepimize önemli görevler düşüyor. Bu süreçte Batmanlı kardeşlerimle beraber tüm bölge halkına ciddi sorumluluklar düşüyor." şeklinde konuştu.

Batmanlıların ve birkaç yıldır burada yaşayan Suriyelilerin bölücü terör örgütünün karanlık yüzünü herkesten daha iyi bildiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu terör örgütünün muhaliflerine nasıl davrandığına, kendine itaat etmeyenlere hangi zulümleri reva gördüğüne ilk elden şahit olduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan çukur eylemlerine de değinerek bu zulmü sonlandırdıklarını ve çukurları kapatarak oraları yeniden yaşanır hâle getirdiklerini sözlerine ekledi.

Konuşmasının sonunda Batmanlılara her şeyin daha güzel, daha iyi olacağı müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Çünkü benim Batmanlı kardeşime ne yakışıyorsa biz de onu yapmanın gayreti içerisinde olduk ve şu anda da Batman'da hamdolsun bu var. Ve bu kritik süreçte devletinin ve ülkesinin yanında saf tutan tüm Batmanlı kardeşlerime teşekkür ediyorum. İnşallah birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde mücadelemizi kararlılıkla yürüteceğimize inanıyorum." şeklinde konuştu. (Fatih Akgül- İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir