• DOLAR 32.372
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2325.69
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Uluslararası Asya Partileri Konferansı'nın Daimi Komitesi`nin 29`uncu toplantısında konuşan İran Ticaret Odası Başkanı Gulamali Şafei, Yeni İpek Yolu Projesi`nin önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Şafei, “Bildiğiniz gibi bu proje kapsamında 3 kara yol ile bir deniz koridoru İran üzerinden geçiyor. Bana göre tarihi İpek Yolu`nun günümüzdeki dünyada modern bir şekilde canlandırılması, İran'ın ulusal çıkarlarını da güvence altına alabilir” dedi. Modern İpek Yolu Projesi`nin hayata geçtiği takdirde İran'ın bölgedeki ülkelerle olan ekonomik ilişkilerinin de artmasına sebep olacağını belirten Şafei, “Bu proje vasıtasıyla bölgede kentsel planlama, kültür alışverişi ve ekonomik programları gelişecektir” ifadesini kullandı.

Gulamali Şafei, bu projenin önemli yatırım kaynaklarından birisinin Çin olduğunu aktararak, İran ve Çin arasındaki demiryolunun 3 bin kilometre uzunluğunda olacağını dile getirdi. İpek Yolu Projesi, 2013 yılında “Bir Kuşak, Bir Yol” adıyla Çin lideri Şi Cinping tarafından dünyaya sunulmuştu.