• DOLAR 32.602
  • EURO 34.811
  • ALTIN 2493.749
  • ...
Küçük atölyesinde ürettiği bağlamaları yurt dışına ihraç ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa'nın merkez Haliliye ilçesinde küçük bir atölyede bağlama üretimi yapan Müslüm Albayrak, çocukluğundan bu yana bağlama üretimi yaptığını ve ürettiği bağlamaları Hollanda, Almanya ve Paris'e ihraç ettiğini söyledi.

Yaklaşık 30 yıldır bu mesleği yaptığını ifade eden Albayrak, bağlama üretiminin gözüktüğü gibi kolay bir meslek olmadığını ve bağlamanın çok hassas olduğu için çok ince detay isteyen bir meslek olduğunu belirtti.

"Bu meslek dışarıdan basit görülebilir ama çok incelik ve çok detay isteyen bir meslek"

Bu sektörün el yapımından seri imalata dönüştürüldüğünü ifade eden Albayrak, "Bağlamanın dışında yaptığım başka enstrüman var. İki tane kanun ve iki tane ut yaptım. Asıl alanım da bağlamadır. Hala mesleğime devam ediyorum. Bu, tamamen imalata dönüştü. Yani el yapımından seri imalata dönüştü. Tabi bu meslek pek rağbet görmüyor. Öğrenci bağlama diye tabir ettiğimiz bağlamalar var. İnsanlar onu aldıktan sonra, bağlamalarının çok kötü olduğunu izlenimine varıyorlar. Daha sonra, o yanılgıdan sonra tekrar el yapımı olanları tercihleri ediyorlar. Bu işi hala yapanlar var. Bu sektör Urfa'da pek yaygın olmasa bile bunu yapan birkaç kişi var. 30 yıldır bu işi yapıyorum. Bu meslek dışarıdan basit görülebilir. Ama çok incelik ve çok detay isteyen bir meslek. Ben bağlamayı sürekli küçük bir çocuğa benzetirim. Çocuğa nasıl bakılıyorsa bağlama da çok hassas olduğu için özellikle hem yapımında hem de korumak için çocuk gibi bakmak lazım. Soğuktan ve sıcaktan bile korumak gerekiyor." dedi.

"Hollanda Almanya ve Paris'ten gelip bağlama alanlar var"

Ürettiği bağlamaları yurt dışına ihraç ettiğini söyleyen Albayrak, "Başka ülkelerde yaşayıp bizi tanıyan ya da reklam aracılığıyla tanıyıp bize ulaşan insanlar var. Gelip buradan bağlama alıyorlar. Özellikle bizden bağlama almak isteyen insanlar, tavsiye üzerine bana geliyorlar, el yapımı olduğu için. Özellikle üretimi yapılan bir bağlama kabuğu soyulduktan sonra dinlendire dinlendire yapıyorum. Kendi kendine şeklini alır. Ben o havayı soluyorum ki ağaç oynadığı yere geldikten sonra ben bağlamaya dönüştürüyorum. Kesinlikle bağlamaya çok özen gösterip ve sattığım insanların da memnun kalmasını istiyorum. Bağlamalar kısa ömürlü olmaması lazım. Kimi Hollanda'dan, kimi Almanya'dan, kimi de Paris'ten gelip bağlama alıyorlar. Orada bizi tanıyan arkadaşlara bağlama veriyorum. Tabi bu zamanla yaygınlaşıyor. Yavaş yavaş yurtdışına vermeye başlıyoruz." ifadeleri kullandı.

"Nemli bölgelerden alınan bağlamalar Urfa'nın sıcağına geldiğinde dağılıyor"

Nemli bölgelerden alınan bağlamaların sıcağına geldiğinde dağıldığını belirten Albayrak son olarak şunları söyledi: "Lütfen kendi memleketinizi tercih edin. Başka bir ili tercih etmeyin. Çünkü başka bir ilden aldığınız bağlamalar, gösteriş olarak çok süslü ve o süste belli bir süre sonra, deforme oluyor ve bağlama klavyelerinde sorun oluyor. Ben kendi ilimizde ürettiğimiz bağlamaların ağacını kendi ilimizin havasına göre kurutuyorum. O yüzden daha çok kalıcı oluyor. Nemli bölgelerden alınan bağlamalar, Urfa'nın sıcağına geldiğinde dağılıyor. O yüzden kendi memleketinde üretilen bağlamaları özellikle tercih etmenizi rica ediyorum." (Hüseyin Sayhar - İLKHA)

























Bu haberler de ilginizi çekebilir