• DOLAR 32.514
  • EURO 34.825
  • ALTIN 2427.748
  • ...
Bakan Sarıeroğlu: Yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene yaptırım uygulanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, fazla mesaide dünyada ilk sıralarda yer alan Türkiye'nin kanayan yarası olan iş kazalarını, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Gürer'in önergesine yanıt veren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, denetimlerde yükümlülüklerini yerine getirmeyen işverenlere idari yaptırım uygulandığını ifade etti.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) "Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm 2017" raporuna göre Türkiye, fazla mesai saatlerinin fazlalığıyla dünyada ilk sıralarında yer alıyor.

"Mevzuatta belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işverene yaptırımlar uygulanıyor"

Bakanı Sarıeroğlu, 4857 sayılı İş Kanununa göre genel bakımdan çalışma süresinin haftada en çok kırk beş saat olduğunu belirerek, "Fakat ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle kanunda belirtilen sürelerde fazla çalışma yapılabilmektedir" dedi.

Bakanlık tarafından, çalışma hayatı ile ilgili mevzuat hükümlerinin uygulanmasının denetlenmesi amacıyla programlı ve program dışı teftişler yapıldığını belirten Bakan Sarıeroğlu, yapılan denetimler sonucunda mevzuatta belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen işveren veya vekillerine idari yaptırımlar uygulandığını söyledi.

"Mevzuat hükümlerinde düzenlemeye gidilerek sorun aşılabilir"

Bakanın açıklamasını değerlendiren Gürer, şöyle konuştu: "Mevzuatta belirtilen çalışma saatleri ve fazla mesailer konusunda yeterli denetim yapılmamaktadır. İş kazalarının büyük bir bölümünün, olması gerekenin üzerinde, fazla mesai yapılmasından kaynaklandığı ifade edilmektedir. Böylesine önemli bir sorunu bakanlığın mevzuat hükümlerini işaret ederek geçiştirmesi, bu konuda gereken önlemlerin alınmayacağının da bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Mevzuat hükümlerinde düzenlemeye gidilerek sorun aşılabilir"

"Ciddi tedbirlerin alınması kaçınılmaz hale gelmiştir"

Fazla mesailerin makul seviyenin çok üstünde gerçekleştirilmesinin, istihdam artışına da engel olduğunu ifade eden Gürer, "Bu konuda ciddi tedbirlerin alınması kaçınılmaz hale gelmiştir" diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir