• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Afrin operasyonuyla ilgili dış basında çıkan iddialara ilişkin Dışişlerinden açıklama
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye'nin Afrine yönelik operasyonunda sivillerin hedef alındığı yönünde son zamanda yabancı medya organlarında çıkan iddialar hakkındaki soruya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy yanıt verdi.

"Son zamanlarda yabancı medya organlarında Zeytin Dalı Harekâtı'nda sivillerin hedef alındığı ve sivil kayıpların meydana geldiği yönünde kara propaganda niteliğinde, gerçekle ilgisi olmayan haberlerin yer aldığı görülmektedir." diyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, "Harekâtın planlama ve icrasında, Afrin bölgesinde konuşlanan terör örgütleri PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ unsurları ile bu unsurlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereç hedef alınmakta olup, sivil halkın zarar görmemesi için gereken her türlü tedbir alınmaktadır." ifadelerine yer verdi.

Esasen PKK'nin sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını, bölgeden ayrılmalarına izin vermediğini, çocukları bile zorla silahaltına alarak çatışma alanına sürdüğünü ve IŞİD mensuplarını da kendi saflarında çatışmaya zorladığına dikkat çeken Aksoy, PKK'nin, harekât sırasında öldürülen PKK'lileri masum siviller gibi gösterme gayreti içinde olduğuna işaret ederek, PKK'nin, harekâtın başlangıcından itibaren Hatay ve Kilis'e birçok roket saldırısı düzenleyerek bugüne kadar 5 kişinin ölümüne, çok sayıda kişinin yaralanmasına sebep olduğunu hatırlattı.

İddiaların aksine, TSK tarafından, uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmatın hiçbir şekilde kullanılmadığını belirten Aksoy, ayrıca, harekâtın başlangıcından itibaren, harekât alanında bulunan dini ve kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesislerin de kesinlikle hedef alınmadığını ifade etti.

Aksoy, açıklamasının sonunda şu ifadelere yer verdi: "Terör örgütü ve yandaşları tarafından yapılan kara propagandaya kesinlikle itibar edilmemesi gerekmektedir. Türkiye Fırat Kalkanı Harekâtı'nda bölgeyi terörist DEAŞ'dan temizlerken sivillere karşı nasıl dikkatli davrandıysa, Zeytin Dalı operasyonuyla Afrin'i terörist PYD/YPG'den temizlerken de sivillere karşı aynı hassasiyeti göstermektedir. Hedef DEAŞ'ken sivillerle ilgili herhangi bir iddiada bulunmayanların, hedef PYD/YPG olunca bu tür iftiralara başvurması manidardır." (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir