• DOLAR 32.453
  • EURO 35.102
  • ALTIN 2323.25
  • ...
Çocuklara neye göre isim veriyoruz ?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HİCRAN DURSUN / Doğruhaber

Çocuklara ne isim verileceği günümüzde konuşulan konulardan biridir. Herkes çocuğunun en güncel ve daha önce kimsede olmayan, havalı bir isim vermek ister.  Ebeveynler yeni doğan çocuklarına isim verirken neye göre vereceğini bilmeksizin manasını bilmeden körü körüne verebiliyorlar.

İsim verilirken çok dikkat edilmesi gerekir. Araştırmalara göre çocuğa verilen ismin manası kişiliğini hatta hayattaki yaşayışını bile etkileyebiliyor. Ayrıca Müslümanlar çocuklarına İslam`a uygun bir isim vermeleri gerekir. Öyle isimler vardır ki başka dine mensupmuş gibi gösterir. Bunun yanında İslam'a uygun isim verirken yine dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Allah (c.c)'nün sıfatlarının isim olarak verilmesi caizdir. Zira bunlara “ABD” eki eklenirse daha makbul olur. Fakat Rabbimiz`in “Allah” ve “Rahman” isimlerinin verilmesi caiz değildir. Rahman ve Allah isminin yanına yine “Abd” eki eklenilerek verilebilir. Örneğin “Abdurrahman” yani Rahman'ın kulu olarak Allah`ın da hoşuna gidecek bir durum olur. Bazen şu hataya da düşülüyor, şöyle ki;  Aleyna ismi yüce kitabımız Kur`an-ı Kerim'de geçiyor diye İslam`a uygun bir isim olduğu düşünülmektedir. Fakat manasına bakacak olursak “üzerimize, üzerinize” gibi bir manası vardır. Bu da ne yazık ki bir şey ifade etmiyor.

Mahşerde her çocuk verildiği isim ile çağırılacaktır.  Şayet çocuğun ismi kötü ise, ismini veren kişiden davacı olacaktır. Efendimiz Hz. Muhammed çevresinde isminin manası anlamsız veya gayri Müslim ismi olan insanların isimlerini değiştirmiş ve yerine güzel, manalı bir isimle değiştirmiştir. 

“Sizler kıyamet günü isimlerinizle ve babalarınızın isimleri ile çağırılacaksınız. Öyle ise isimlerinizi güzel yapın” (Ebu Davud, Edeb 69)                                           

Bu haberler de ilginizi çekebilir