• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.578
  • ...
İstanbul`da 580 bin evin suyu, 493 bin evin de gazı kesildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin CHP`li Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, İSKİ ve İGDAŞ`a 2017 yılında faturalarını ödeyemediği için kaç konut ve işyerinde kesinti yapıldığını, vatandaşın kuruma borcunu ve tahsil edilen açma-kapama bedellerini sordu. İSKİ ve İGDAŞ`tan gelen yanıtlar kentteki yaşanan bir gerçeğin de boyutunu gözler önüne serdi.

6 milyon 311 bin 485 abonesi bulunan İSKİ`nin açıkladığı rakamlara göre, 2017 yılında toplam 580 bin 201 konut ve işyerinin suyu faturalar ödenemediği için kesildi. İSKİ abonelerinin kuruma olan borcu toplam 4 milyar 938 milyon liraya çıktı. Vatandaştan yıl boyunca açma-kapama bedeli olarak toplam 6 milyar 636 milyon 903 bin TL tahsil edildi.

Sözcü`den Özlem Güvemli‘nin haberi şöyle: İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin CHP`li Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, İSKİ ve İGDAŞ`a 2017 yılında faturalarını ödeyemediği için kaç konut ve işyerinde kesinti yapıldığını, vatandaşın kuruma borcunu ve tahsil edilen açma-kapama bedellerini sordu. İSKİ ve İGDAŞ`tan gelen yanıtlar kentteki bir gerçeğin boyutunu gözler önüne serdi. 6 milyon 311 bin 485 abonesi bulunan İSKİ`nin açıkladığı rakamlara göre, 2017 yılında toplam 580 bin 201 konut ve işyerinin suyu faturalar ödenemediği için kesildi. İSKİ abonelerinin kuruma olan borcu toplam 4 milyar 938 milyon liraya çıktı. Vatandaştan yıl boyunca açma-kapama bedeli olarak toplam 6 milyar 636 milyon 903 bin TL tahsil edildi.

GAZ AÇMA BEDELİ 13 MİLYON

6 milyon 239 bin 857 aboneye sahip İGDAŞ`ın açıkladığı rakamlar da İSKİ`den farklı değil. 2017`de toplam 493 bin 219 konut ve işyerinde faturalar ödenemediği için gaz kesildi. Toplam 147 milyon 446 bin liralık fatura zamanında ödenemedi. İstanbullulardan 13 milyon liralık gaz açma-kapama bedeli tahsis edildi. 2017`nin sonuna gelindiğinde vatandaşın İGDAŞ`a yaptığı ödemeler toplam 348 milyon 126 bin 960 lirayı buldu. CHP`li Meclis Üyesi Dr. Hakkı Sağlam, her geçen yıl faturasını ödemeyen vatandaşların sayısında da su ve doğalgaza yapılan zamlarda da ciddi artış olduğuna dikkat çekti.

İSTANBUL EL YAKIYOR

Özellikle su fiyatlarına dikkat çeken Sağlam “Suya her ay zam yapılıyor. 2017 yılının başında su birim fiyatı 6.15 liraydı. Bu rakam yılın ortasında 6.52 liraya, yıl sonunda ise 6.55`e çıktı. Her ay enflasyon oranında yapılan zam hiç adil değil. Sayıştay da suyun maliyetini dikkate almadan tarifenin her ay enflasyon oranında belirlenmesini hukuka uygun bulmamıştı. Bu adaletsizlik vatandaşın belini iyice büktü” dedi. Doğalgaz faturalarının da bir ailenin en büyük gider kalemi haline geldiğini belirten Dr. Sağlam, “Artık İstanbul`da en temel ihtiyaçlarımızı karşılayamaz hale geldik. İstanbul el yakıyor, vatandaş bu gidişatın altında eziliyor” diye konuştu.

İSKİ YUKARIDA BAHSİ GEÇEN İDDİALAR HAKKINDA TEKZİP METNİ YAYIMLADI

İŞTE İSKİ'NİN TEKZİP METNİ

Kamuoyu`nun Dikkatine!

1 Şubat 2018 tarihinde Sözcü Gazetesi ve Fox TV Kanalında İstanbul`da 580 bin hane ve işyerinin faturası ödenmediği için susuz olduğu, toplam borç tutarının ise 4 milyar 938 milyon TL olduğu gibi tamamen hatalı ve kamuoyunu yanlış bilgilendirici haberler yayınlanmıştır.

Söz konusu haberler Kurumumuzca yalanlanmış ve ilgili medya organlarına tekzip metinleri gönderilmiştir.

Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından söz konusu tekzip metnini siz saygıdeğer İstanbullular ile de paylaşmak istiyoruz; 

Bahse konu olan haberde yer alan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi`nin CHP`li Meclis Üyesi Hakkı Sağlam`ın soru önergesine verilen cevaba dayandırılan iddiaların tamamı hatalıdır. Şöyle ki;

- Haberde İstanbul`daki hanelerin 4 milyar 938 milyon TL tutarında borcu olduğu ifade edilmiştir. Bu tutar ilgili önergeye verilen cevapta da belirtildiği üzere sadece 537 milyon 181 bin TL`dir.

- Bir diğer iddia ise 580 bin adet konut ve işyerinin suyunun, faturaları ödenemediği için kesik olduğudur. Böyle bir rakam doğru değildir.

Özel şirketler ya da kamu kurumları eliyle yürütülen ücretli tüm hizmetlerin (telefon, elektrik, su, internet vb.) ücretlerinin abonelerce ödenmesi gerekmektedir. Sıralı periyotlar boyunca ücreti ödenmeyen hizmetler tüm kurumlarca durdurulur ve takip işlemi başlatılır. Kurumumuzca mevzuatımızda belirtilen tutar ve dönem aşıldığı takdirde tüm hizmet veren kurumlarda olduğu gibi hizmet durdurulur ve ödeme işleminin ardından açma işlemi yapılır. 2017 yılında Kurumumuzda bu işlemin aylık uygulama ortalaması sadece 58 bin adettir ve ilgili önergeye verilen cevapta da açıkça belirtilmiştir. 580 bin 201 adet işlem sayısı ise 2017 yılı Ocak – Ekim ayları arasında gerçekleştirilen tüm kapama işlemlerinin (çoğu tekrar kullanıma açılan) toplam sayısıdır.

- Haberlerdeki son iddia ise 2017 yılında vatandaşlardan 6 milyar 636 milyon 903 bin TL açma-kapama bedeli alındığıdır. Habere kaynak olarak gösterilen önergeye verilen cevapta açıkça yazılan, rakamla ve yazıyla da ifade edilen tutar 6 milyar 636 milyon 903 bin TL değil, 6 milyon 636 bin 903 TL`dir.

Dolayısıyla resmi yazımız ortada iken, haberde yer alan iddiaların bu derece hatalar (!) ile verilmesi ve kamuoyunu yanıltması gazeteciliğin en önemli kurallarından olan “kamuoyunu doğru bilgilendirme” etik değerlerinden son derece uzaktır.

Saygıdeğer İstanbullulara önemle duyurulur.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir