• DOLAR 32.324
  • EURO 35.105
  • ALTIN 2300.65
  • ...
Van Valisi Zorluoğlu 2018 yılı projelerini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'da özel bir otelde ulusal ve yerel basın mensuplarıyla bir araya gelen Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, göreve başladıkları günden bu yana yaptıkları çalışmalar ve 2018 yılı projeleri hakkında bilgi verdi.

Van'a geldikleri günden bu yana önemli çalışmalarda bulunduklarını belirten Vali Zorluoğlu, yaptıkları öneml çalışmaların başında Tekstilkent projesinin geldiğini söyledi.

Tekstilkent projesinin Van için en önemli projelerden olduğunu belirten Vali Zorluoğlu, "Tekstilkent son zamanlarda Kalkınma Bakanlığımız tarafından Cazibe Merkezi İller programı kapsamında desteklendi. Van'ın medarı iftarı bir projedir. Orada şu anda bin 500'ün üzerinde genç insan çalışıyor. Büyük bölümü ise kadınlardan oluşuyor. Ayrıca orada 11 tane işletme var. 2 tane işletme kurulmak üzere ve bütün işletmeler artan sayıda istihdam sağlıyorlar. Sadece tekstil kentte değil, Van'ın başka yerlerinde de tekstil üzerine fabrikalar ve atölyeler açılıyor. Van tekstilde bir kümelenme merkezi haline geliyor" dedi.

"Çevre yolu Van'ın en önemli yatırımlardan bir tanesi"

5 Ocak tarihi itibariyle çevre yolunun birinci etabının Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde askıya çıktığını söyleyen Zorluoğlu, "İtirazlar var ama makul seviyede. Dün itibariyle 2. Etap 1/1000 askıya çıktı. Bizim ve vekillerimizin takibiyle birkaç yıllık işi birkaç aya sığdırdık. Teşekkür ediyoruz. 6 bin hektarlık kısmın yarısı tamamlandı. Yarısı da tamamlanacak. Akabinde 18. Madde uygulaması, ardından Karayolları, müteahhit eliyle başlayacak. Kapıköy Sınır Kapısı bizim İran ile artan ilişkilerimiz açısında çok önemli. Tamamlandığında ilimizin ticareti ve turist sayısı için çok önemli gelişmeler olacak. Temmuz ayı içerisinde burası bütünüyle hayata geçecek." diye konuştu.

"Şehir stadyumu için mücadele ediyoruz"

Şehir stadyumu için yoğun bir mücadele verdiklerini dile getiren Zorluoğlu, "Şehir stadyumu ile ilgili geldiğimiz günden beri çalışıyoruz. İki kez bakan ile bir araya geldik. Mücadele ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi de işin içinde. Mevcut stadyumun yerinin bize verilmesi, ona karşılık Galericiler Sitesinin yanındaki bir alanı onlara vermek istiyoruz. Onun görüşmeleri devam ediyor" ifadelerini kullandı.

 "Atık su projesi Van için çok önemlidir"

Atık su projesinin ihalesinin yapıldığını açıklayan Zorluoğlu, "Van'daki bütün kanalizasyonu arıtacak bir sistem yapıyoruz. Bizden önce Van'da belediye hizmeti sunanlar 'çevreciyiz' diyorlardı. Ama belediye hizmetlerine baktığımızda bu söylemin gerçeği yansıtmadığını görüyoruz. Çöpler Özalp yolu üzerinde depolanıyordu. Süratle bunun üzerine gittik. Projemiz bitmek üzere. Katı atık ile ilgili projemiz de Şubat-Mart gibi ihaleye çıkacak" dedi.

"25 dönümlük bir alanı kent meydanı olarak planladık"

Kent meydanı hakkında da bilgi veren Zorluoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:  "Van maalesef şehirleşme anlamında iyi bir noktada değil. Beşyol Meydanı meydan değil, bir kavşak. Bir organizasyon, bir konser yapılacak alan değil. Vatandaşların dinlenebileceği açık alanlarımız da yok. Bu çalışma belli bir noktaya gelince de vatandaşla paylaştık. Yaklaşık 25 dönümlük bir alanı kent meydanı olarak planladık. Müze arkası Cumhuriyet Caddesi yanındaki alanda fizibilitesi yapıldı. Bu proje Van için uzun yıllar hizmet verecek ve değer olacak. Buranın önemli bölümü hazine arazisidir. Burada mülkü olan vatandaşlarımıza söz veriyoruz. Mal ve mülk sahibi mağdur olmayacak. Şu anda kazandıklarından daha fazla kazanacaklar. Yakında oradaki hak sahibi vatandaşlarla görüşeceğiz. Bu proje onlara ilave katkı sağlayacak."

"Akdamar Adası'na tatlı su götürülecek"

Akdamar Adası'nın yeşil kalması için adaya tatlı su hattının çekileceğini ifade eden Zorluoğlu,  "Akdamar Adası'nı 2017 yılı içerisinde 120 bin kişi ziyaret etti. 2018 yılı içerisinde inşallah bu sayı 150 binleri bulacaktır. Van için çok kıymetli bir turizm merkezi. Orada Nisan-Mayıs ayları yeşil, mayıstan sonra çöl hâkim oluyor. Bunun nedeni de tatlı su yok ve sulama yapamıyoruz. VASKİ Genel Müdürümüze talimat verdik. Akdamar Adası'na denizin altından 3.8 kilometre hat çekmek suretiyle su götürmek istiyoruz." dedi. (Yunus Tuğrul-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir