• DOLAR 32.323
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2282.341
  • ...
ABD, Heniyye`yi `terör` listesine aldı! ASIL TERÖRİST AMERİKA
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Emperyalist Amerikan yönetimi, Gazze'deki Filistin eski Hükümeti Başbakanı ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi "küresel terör" listesine aldığını açıkladı. ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Heniyye'nin "Özel Düzenlenmiş Küresel Teröristler" listesine eklendiği bildirildi. Aynı açıklamada Heniyye'nin yanı sıra Sabirin Hareketi, Liva Sevra ve HASM Hareketi adlı organizasyonlar da "küresel terör" listesine eklendi. Kamuoyu, İslam beldelerini savaş alanına çeviren, çocuk-kadın demeden katleden Amerika`nın asıl terörist olduğunu ve İslam ülkelerinin Amerika`nın bu pervasızlığına karşı kendi terör listesini oluşturması gerektiğini düşünüyor.

"BU KİŞİLER BARIŞ SÜRECİNİN ALTIN OYDU!"

Açıklamada ifadelerine yer verilen Emperyalist ABD`nin Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, "Biri doğrudan İran tarafından yönlendirilen, diğer ikisi de İran destekli kişi ve grupların listeye eklendiği"ni belirtti.  Tillerson ayrıca, bu kişi ve grupların "Ortadoğu barışını tehdit ettiğini, barış sürecinin altını oyduğunu, İsrail ve Mısır'a yönelik saldırılar yaptığını" iddiasında bulundu. Açıklamada, Sabirin Hareketinin İran destekli bir yapı olarak Gazze bölgesinde faaliyet gösterdiği, Liva Sevra'nın Mısır'ın Kalyubiya ve Monufiya bölgelerinde etkin olan bir örgüt olduğu, HASM'ın da yine Mısır'da aktif olan bir örgüt olduğu ifade edildi.

HAZİNE BAKANLIĞINDAN YAPTIRIM KARARI

Öte yandan ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) de İsmail Heniyye'yi yaptırım listesine aldı. OFAC'tan yapılan yazılı açıklamada, Gazze'deki Filistin eski Hükümeti Başbakanı ve Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'nin yaptırım listesine alındığı, aynı şekilde Liva Sevra, Sabirin Hareketi ve HASM Hareketi adlı organizasyonların da yaptırım listesine eklendiği kaydedildi.

SALİHİ: KARAR, FİLİSTİN MESELESİNİN TASFİYE EDİLMESİNİ HEDEFLİYOR

Filistin Halk Partisi Genel Sekreteri Bessam es-Salihi yaptığı açıklamada, "Karar, Filistin meselesinin tasfiye edilmesini ve Filistin halkının israil işgaline karşı verdiği mücadeleyi yasa dışı kılmayı hedefliyor." dedi. Salihi, kararın ABD-israil politikasına hizmet ettiğini ve Filistin direnişinin meşruiyetini kaybetmesini amaçladığını sözlerine ekledi.

 İSLAMİ CİHAD HAREKETİ: KARAR, İSRAİL İŞGALİ LEHİNE YENİ BİR TARAFGİRLİKTİR

İslami Cihad Hareketinden yapılan yazılı açıklamada, "ABD'nin kararı, İsrail işgali lehine yeni bir tarafgirliktir." ifadesi kullanıldı. "ABD yönetimi, Filistinlilere ve genelde de Müslümanlara karşı benzeri görülmemiş bir düşmanlık besliyor." ifadesine yer verilen açıklamada, bu türden kararların ABD siyasetine fayda sağlamayacağı sadece israil`in "kutsamasını" kazanacağı kaydedildi. Açıklamada, söz konusu kararın, israil`in Filistin halkı ve liderlerine yönelik zalim politikalarına hizmet ettiği vurgulandı.

“ABD HENİYYE'Yİ TERÖR LİSTESİNE ALARAK GAZZE'Yİ BOĞMAYI HEDEFLİYOR”

Filistinli siyasi analist Mustafa es-Savvaf ile İbrahim el-Medhun, ABD yönetiminin, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Heniyye'yi ‘terör` listesine alma kararını değerlendirdi. Siyasi analist-yazar Savvaf, ABD'nin 1997 yılında Hamas'ı "Yabancı Terör Örgütleri" listesine aldığını hatırlatarak, ABD'nin Heniyye'yi ‘terör` listesine almasının bir anlam ifade etmediğini belirtti. Bu kararın arkasındaki asıl nedene dair Savvaf, "Bu durum muhtemelen Heniyye'yi geçecektir. Asıl mesele, ABD'nin Hamas'a mali destek verenlere mesaj vermesidir. Çünkü zaten hareketin liderinin mali bir durumu söz konusu değildir." dedi. ABD'nin bu karar ile İsrail ablukası altında "büyük insani krizle" boğuşan Gazze'deki durumu daha da derinleştireceğine dikkati çeken Savvaf, "ABD bu karar ile Gazze'ye uygulanan ablukayı tamamlamayı ve Hamas'ın mali kaynaklarını kurutarak bu bağlamda destek verenlere terör listesine alınabileceği yönünde bir uyarıda bulunmayı hedefliyor." ifadelerini kullandı.

“HAMAS İLE FETİH HAREKETLERİ ARASINDAKİ UZLAŞI SÜRECİNİN PAMUK İPLİĞİNE BAĞLI”

Savvaf, Hamas ile Fetih hareketleri arasındaki uzlaşı sürecinin pamuk ipliğine bağlı olduğunu ve Gazze'nin devam eden iç çekişmeler nedeniyle de ayrıca ekonomik krizle boğuştuğunu belirterek, şunları söyledi: "ABD'nin kararı Gazze'deki insani krizi daha da derinleştirecek. Çünkü fakirlere ve muhtaçlara yardım eden ancak siyasi olarak bir etkisi olmayan ve Hamas'a yakınlığıyla bilinen birçok insani yardım kuruluşu da bu karardan etkilenecek."  Savvaf, ABD'nin "Siyonist rejim" tarafgirliğine de dikkati çekerek, "Bu karar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin davasını yok etme ve işgalci İsrail'e karşı meşru direnişle mücadele projesini tamamlayan adımdır." değerlendirmesinde bulundu.

"ABD, FİLİSTİN DİRENİŞİNİ HEDEF ALIYOR"

Filistinli analist Medhun ise ABD'nin bu kararla sadece Hamas lideri Heniyye'yi değil Filistin direnişini hedef aldığını vurgulayarak, "ABD'nin bu kararı, Gazze ablukasını derinleştirmeyi hedefliyor. Hamas için yeni bir şey söz konusu değil. ABD, aynı zamanda başta Heniyye olmak üzere Hamas ile muamele eden ülkeleri de korkutmayı amaçlıyor." diye konuştu. Medhun, Hamas liderinin "banka hesaplarına sahip olmadığına" dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Bu tür kararlar gerçekten daha çok semboliktir, çünkü banka hesaplarına sahip olmayan Heniyye, Gazze'dedir ve yurt dışına da çokça çıkmaz."

“HAMAS BU OYUNA GELMEYECEKTİR”

ABD'nin bu karar ile de İsrail tarafgirliğini bir kez daha ispat ettiğine işaret eden Medhun, "Ancak Hamas bu oyuna gelmeyecektir. Düşmanı İsrail'dir. ABD ile karşı karşıya gelmek istemez." görüşünü dile getirdi. İsrail'in Kanal 10 televizyonuna konuşan İsrailli gazeteci-yazar Zvi Yehezkeli ise ABD'nin Heniyye'yi ‘terör` listesine alma kararının gerilimi tırmandıracağını ifade etti. Yehezkeli, ABD'nin söz konusu kararla başta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas olmak üzere Katar ve Mısır gibi ülkelere de Hamas ile ilişkilerini gözden geçirmesi ve bu bağlamda dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulunduğuna vurgu yaptı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir