• DOLAR 32.359
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2309.021
  • ...
e- ticarete güven damgası geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

EKONOMİ SERVİSİ

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da katıldığı bakanlıkta düzenlenen "Güven Damgası Protokolü" imza töreninde, dünyada ve Türkiye`de e-ticaret sektörünün çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü ifade etti. Tüfenkci, "İnternet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi veren bireylerin toplam nüfusa oranı 2017 yılında yaklaşık yüzde 25 olmuştur.  Toplam nüfus açısından 2016 yılında her beş kişiden biri e-alışveriş yaparken 2017 yılında her dört kişiden biri elektronik ortamda alışveriş yapmıştır. Türkiye'de e- ticaret pazar büyüklüğü 2013`te 14 milyar lira iken, 2016 yılında 68 milyar liraya yükselmiştir. 2023 için e-ticarette beklenen nokta 350 milyar liralık bir işlem hacmine ulaşmasıdır." diye konuştu.

GÜVEN DAMGASI GÜVENSİZLİĞİNİ ORTADAN KALDIRACAK

Tüfenkci, "e-ticaretin, KOBİ`ler özelinde bakıldığında sunduğu fırsatlar daha da ön plana çıkmaktadır. e-ticaretin etkin işleyişi için güven olmazsa olmaz bir şarttır. TÜİK verilerine bakıldığında tüketicilerin yüzde 45'inin gizlilik ve güvenlik kaygıları sebebiyle internetten alışveriş yapmadıkları anlaşılıyor. Bu kapsamda Bakanlığımızca ilgili kurum ve kuruluşlarla çok sayıda toplantı gerçekleştirilerek ve yurt dışı örnekleri araştırıldı. Hazırladığımız “Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğ” 6 Haziran 2017`de Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe girdi” dedi. Tüfenkci, güven damgası uygulamasının vatandaşların güvensizliğini ortadan kaldırarak e-ticaret hacminin artırılmasında önemli rol oynayacağını kaydederek, bakanlık olarak, e-ticaretin geliştirilmesi noktasında daha farklı çalışmalar da yapıldığını anlattı.

TOBB TÜRKİYE`DEKİ E-TİCARET SİTELERİNE GÜVEN DAMGASI VERMEYE BAŞLAYACAK

Törende konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, imzalanan protokolle TOBB`un Gümrük ve Ticaret Bakanlığından aldığı yetkiyle, Türkiye`deki e-ticaret sitelerine güven damgası vermeye başlayacağını söyledi. Bakan Tüfenkci`ye e-ticaret konusuna verdiği önem ve bu görevi TOBB`a verdiği için teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, “Bu protokolle birlikte e-ticaretin çok daha hızlı büyüyeceği yeni bir döneme gireceğiz. Sektörün büyümesi artacak. Çünkü güven damgası, daha güvenli bir ortamda alışveriş yapılmasını sağlayacak. Tebliğde belirlenen standartlara sahip e-ticaret siteleri, TOBB`a başvurarak, güvenli ve standartlara uygun bir site olduklarını belgeleyebilecekler” dedi. Konuşmaların ardından, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Cenap Aşcı ile TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Güven Damgası Protokolü"nü imzaladı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir