• DOLAR 32.592
  • EURO 35.045
  • ALTIN 2423.248
  • ...
Noterlerde araç tescil yoğunluğu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Araçların satış, devir ve tescil hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesiyle noterlerde yoğunluk yaşanıyor.

Türkiye Noterler Birliği'nin oluşturduğu Araç Sicil ve Tescil Sistemi (ARTES) üzerinden işlemler yapılmaya başlandı. Söz konusu yönetmelikle Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, MİT, Emniyet ve diplomatik olanların dışındaki araçların satış, devir ve her türlü tescil işlemleri bugün itibariyle artık noterler tarafından yapılıyor.

Mardin'in Midyat ilçesi noterliğine gelen araç sahipleri değişen sistem nedeniyle kolaylıkla işlemlerini gerçekleştirdiler. İlk gün olmasının yoğunluğuyla sistemde bazı aksaklıklar yaşanmasına rağmen tüm işlemlerin tek merkezde olması araç sahiplerinin işini kolaylaştırdı.

Sistem nasıl işleyecek?

Yeni sistem ile ilgili İLKHA'ya konuşan Midyat Noteri Ramazan Kara, yeni sistemin büyük ölçüde vakit ve nakit tasarrufu sağlayacağını söyledi.

Kara, "Daha önce ikinci el araç alım ve satım noterlerde yapılıyordu. Ancak araç tescil belgesi ve trafik belgesi Emniyet Müdürlükleri bünyesindeki trafik tescil bürosunda düzenleniyordu. Yeni uygulamayla birlikte trafik tescil belgeleri noterliklerde verilmeye başlandı. Önceki uygulamada sigorta yapıldığı takdirde satış yapılıyordu ve adreslere gönderiliyordu. Bu da zaman kaybının yanı sıra kargo gönderimi ücreti tahsil ediliyordu. Bu da vatandaşa ek bir maliyet yüklüyordu. Şimdi ise bu belgeler noterlerden direk verilecek. Ayrıca trafik belgesi kaldırılarak sadece tescil belgesi veriliyor. Vatandaşın hem zaman hem maddi kaybını azaltacak. Bugün gelen birkaç kişinin işlemlerini gerçekleştirdik. Bu düzenleme Türkiye Noterler birliği, İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı ile birlikte bir proje yaparak bu işlemlerin hızlandırılmasını sağladı. Buradaki amaç vatandaşların daha az zamanda, daha kısa sürede belgelerine ulaşmalarını sağlamaktır. Yeni araç sahipleri de belgelerini almış oluyorlar. Ayrıca araçların ilk tescil işlemleri de noterlerde yapılmaya başlandı. Böylece Emniyet Müdürlüğü bünyesinde bu işlerle uğraşan 3 bin ila 4 bin polis memuru artık güvenliğin sağlanması için sokaklarımıza çıkacak. Ayrıca trafik tescil şubeleri her ilçede yoktur. İl ve ilçelerde olmak üzere sadece 600 merkezde vardı. Noterler ise bin 900 noktada hizmet veriyor. Vatandaşların buralara ulaşması daha kolay olacak. Belgelerini daha kolay bir şekilde almış olacaklar." dedi.

Araç tescil işlemleri için notere gelen araç sahipleri ise uygulamadan memnun olduklarını, ancak eskiden araç satışında sigorta yapılması şartı olmadığını, yeni sistemde ise sigortası yapılmadan araçların tescil işlemlerinin yapılmadığını belirttiler.

Araç tescil işlemleri için gelen oto galerici Adnan Kaçmaz, şunları söyledi: "Yeni sistem noterlerde başladı. Sistemde biraz sıkıntılar yaşandı. Bize iyi mi kötü mü gelecek bilmiyoruz. Net olarak belli değil. Araç tescil ücretlerine büyük bir zam gelmiş. 12'nci ayda 126 TL olan ücret şuan 182 TL'dir. Bir de sigorta yapılmadan araç tescili artık yapılamıyor. Bu biraz bizi sıkıntıya sokacak gibi. Ama işlemlerin tek yerde olması bizim için iyi olacak." dedi. (Süleyman Tunç-İLKHA)

























Bu haberler de ilginizi çekebilir