• DOLAR 32.603
  • EURO 34.789
  • ALTIN 2414.214
  • ...

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en önemli sanayilerinden biri olan Şanlıurfa Evren Sanayi Sitesinde esnaflık yapanlar çekirdekten yetişme yılların ustaları, mesleklerini devam ettirecek çırak bulamamaktan muzdaripler.

Sanayi sektörünün işleyişi hakkında açıklamalarda bulunan sanayi esnafı, sektörün daha cazip hale gelmesi için devlet destekli projelere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

"Şu anda yetişmiş eleman sayısı çok az"

Sanayi sektöründe büyük bir eleman açığının olduğunu belirten Müslüm Bilginer, "Burada çıraklık eğitimi var ama bence yeterince değil. Eleman ancak iş ortamında,  ustasının yanında aldığı çıraklık eğitimi ile yetişir. Bu da çok fazla olmuyor. Bu konuda büyük bir açık var. Hem bu sektörde ve hem de sanayinin diğer alanlarında çok büyük personel açığı var. Mesela, kaynakçı bulamıyoruz. 15 yıl önce uygulanan bir eğitim politikası vardı ve kendiliğinden oturan bu sistem ile bu elemanları yetişiyordu. Şu anda yetişmiş eleman sayısı çok az ve kalifiyeli eleman bulamıyoruz. Piyasada usta bulamayınca, ya da çalışacak eleman bulamayınca, birilerini alıp kendimiz yetiştiriyoruz. Bu süreçte yaklaşık bir yıl sürüyor." dedi.

"Kalifiye elamandan ziyade çalıştıracak elaman bulamıyoruz"

Eleman yetiştirmek istediklerini ancak ailelerin sanayiye çocuklarını vermek istemediklerini söyleyen Cebrail Yener, "Kalifiye eleman konusunda ciddi sorunlarımız var. Urfa'da kalifiye elaman bulmak nerdeyse imkânsız. Yetiştirmek istiyoruz ama aileler artık ne sebeptense sanayiye çocuklarını vermez hale gelmişler. Meslek liseleri ve ticaret sanayi odasıyla temaslarımız oldu.  Ama bir netice alamadık. Kalifiye elamandan ziyade çalıştıracak elaman bulamıyoruz. Hedefimiz, gelen elemanı yetiştirmek, eğitmek ama maalesef eleman bulamıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çırak ve kalfalar yetişmemektedir."

Sanayinin çırak ve kalfa yetiştiremediğini ifade eden Mehmet Emin Kol ise, "Bizim şu anda yetişmiş eleman, usta sıkıntımız var. İşveren olarak biz bunun sıkıntısını çekmekteyiz. Çırak ve kalfalar yetişmemektedir. İş yeri sahibi olarak, bu gibi sıkıntılardan çok muzdaribiz. Yetkililerin bu sorunlarımızı çözmelerini bekliyoruz. Bu sorunların ciddi bir proje ile çözüleceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Burhan Yakıcı ve Mehmet Kaplan isimli ustalar ise yeni eleman yetiştirme ve ustalar yetiştirme konusunda sıkıntı çektiklerini ve bundan dolayı da piyasada ciddi sıkıntıların yaşandığını dile getirdiler. (Hüseyin Sayhar - İLKHA)