• DOLAR 32.345
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2321.082
  • ...
FASİAL  PARALİZİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fzt. Sümeyra Çifçi/Doğruhaber
Yüz felci olarak bilinen fasial paralizi, vücuttaki kasları hareket ettiren sinirler içinde en uzun kemik kanala sahip sinir olan yüz sinirinin  (fasial sinir), felç geçirmesi sonucu meydana gelen sendromdur. Bu felçlerin yaklaşık %90 kadarı sinirin kanalının içinden geçtiği kulak kemiğindeki hastalıklara bağlı olarak meydana gelir. Yüz felçlerinin en sık nedeni genellikle nedeni bilinmeyen ve kendi kendisini sınırlayan bir sendrom olup, kemikte tahribat yapan iltihaplar ya da orta kulaktan köken alan tümörler gibi patolojilerin de felce neden olabileceği akılda tutulmalıdır.

Yüz felcinin en bilinen sebebi enfeksiyonlar olmasına rağmen, yüz felcine sebep olabilecek onlarca farklı sebep vardır. Ani soğuk çarpması, aşırı üzüntü ve stres altında kalmak gibi birçok sebebi vardır.

Belirtileri ve şikayetler
Sebebe göre hastalığın ilerleyişi ve tedavisi farklıdır. Genelde hasta uyandığı zaman yüzünün bir tarafında farklılık; aynaya baktığı zaman hareketlenmesinde azalma, ağzının bir tarafa çekmesi, tükürük salgısına hakim olamama, gözünün aşırı yaşarması veya gözde kuruma, ağızda tat değişikliğiyle karşılaşır. Bu belirtiler dışında viral enfeksiyonların neden olduğu kulak ağrısı ile yüzde hareketsizlik ve beraberinde yüz felci birlikte görülebilir. Yüz felcinin etki alanı sinirdeki zararın miktarıyla doğru orantılıdır. 

Tedavi
İyileşme süreci sinir hasarının oranına göre değişir. Sinir hasarı ne kadar fazlaysa maruz kalma ihtimali ve iyileşme süreci de o kadar uzundur. Bu durumda 24-48 saat içerisinde tedaviye başlamakta fayda vardır. Öncelikle kortizon tedavisi uygulanır. Onun haricinde soğuğa bağlı ya da viral enfeksiyonlardan kaynaklanan yüz felçleri %90-95`i kendiliğinden iyileşiyor. Ortalama iyileşme süreci 3 hafta ile 1 yıl arasında sürebiliyor. İyileşme süresini hızlandırmak ve süreci daha kolay atlatabilmek için fizik tedavi görmek gerekir. Uygulanan elektrik stimülasyonlarıyla kaslardaki uyarılmayı artırmak ve uygulanan konservatif tedaviyle( pnf, egzersiz, masaj) yüz kasları güçlendirilerek mimikler daha erken normale döner ve herhangi bir eksiklik söz konusu olmaz. Çünkü herhangi bir müdahale yapılmadığında sekel (ağız yamukluğu, gözü tam kapatamama vb.) bırakabiliyor. Erken tanı ve tedavi birçok hastalıkta olduğu gibi bu durumda da hayati olmasa da estetik kaygı açısından ya da mimik kaslarının eski gücüne kavuşması açısından büyük önem arz etmektedir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir