• DOLAR 32.315
  • EURO 35.115
  • ALTIN 2293.917
  • ...
ABD Gazze`yi boğmayı hedefliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistinli siyasi analistler, ABD yönetiminin Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'yi terör listesine almakla, israilin uyguladığı ablukayı tamamlayarak Gazze'yi boğmaya, Hamas'a veya Gazze'ye mali yardımda bulunanları korkutmaya çalıştığını vurguladı.

Filistinli siyasi analist Mustafa es-Savvaf ile İbrahim el-Medhun, ABD yönetiminin, Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı Heniyye'yi terör listesine alma kararını değerlendirdi.

Siyasi analist-yazar Savvaf, ABD'nin 1997 yılında Hamas'ı "Yabancı Terör Örgütleri" listesine aldığını hatırlatarak, ABD'nin Heniyye'yi terör listesine almasının bir anlam ifade etmediğini belirtti.

Bu kararın arkasındaki asıl nedene dair Savvaf, "Bu durum muhtemelen Heniyye'yi geçecektir. Asıl mesele, ABD'nin Hamas'a mali destek verenlere mesaj vermesidir. Çünkü zaten hareketin liderinin mali bir durumu söz konusu değildir." dedi.

ABD'nin bu karar ile israil ablukası altında "büyük insani krizle" boğuşan Gazze'deki durumu daha da derinleştireceğine dikkati çeken Savvaf, "ABD bu karar ile Gazze'ye uygulanan ablukayı tamamlamayı ve Hamas'ın mali kaynaklarını kurutarak bu bağlamda destek verenlere terör listesine alınabileceği yönünde bir uyarıda bulunmayı hedefliyor." ifadelerini kullandı.

Savvaf, Hamas ile Fetih hareketleri arasındaki uzlaşı sürecinin pamuk ipliğine bağlı olduğunu ve Gazze'nin devam eden iç çekişmeler nedeniyle de ayrıca ekonomik krizle boğuştuğunu belirterek, şunları söyledi:

"ABD'nin kararı Gazze'deki insani krizi daha da derinleştirecek. Çünkü fakirlere ve muhtaçlara yardım eden ancak siyasi olarak bir etkisi olmayan ve Hamas'a yakınlığıyla bilinen birçok insani yardım kuruluşu da bu karardan etkilenecek." -

Savvaf, ABD'nin "Siyonist rejim" tarafgirliğine de dikkati çekerek, "Bu karar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Filistin davasını yok etme ve işgalci israile karşı meşru direnişle mücadele projesini tamamlayan adımdır." değerlendirmesinde bulundu.

"ABD, Filistin direnişini hedef alıyor"

Filistinli analist Medhun ise ABD'nin bu kararla sadece Hamas lideri Heniyye'yi değil Filistin direnişini hedef aldığını vurgulayarak, "ABD'nin bu kararı, Gazze ablukasını derinleştirmeyi hedefliyor. Hamas için yeni bir şey söz konusu değil. ABD, aynı zamanda başta Heniyye olmak üzere Hamas ile muamele eden ülkeleri de korkutmayı amaçlıyor." diye konuştu.

Medhun, Hamas liderinin "banka hesaplarına sahip olmadığına" dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bu tür kararlar gerçekten daha çok semboliktir, çünkü banka hesaplarına sahip olmayan Heniyye, Gazze'dedir ve yurt dışına da çokça çıkmaz."

ABD'nin bu karar ile de israil tarafgirliğini bir kez daha ispat ettiğine işaret eden Medhun, "Ancak Hamas bu oyuna gelmeyecektir." görüşünü dile getirdi.

İsrail'in Kanal 10 televizyonuna konuşan İsrailli gazeteci-yazar Zvi Yehezkeli ise ABD'nin Heniyye'yi terör listesine alma kararının gerilimi tırmandıracağını ifade etti.

Yehezkeli, ABD'nin söz konusu kararla başta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas olmak üzere Katar ve Mısır gibi ülkelere de Hamas ile ilişkilerini gözden geçirmesi ve bu bağlamda dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulunduğuna vurgu yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığından dün yapılan yazılı açıklamada, Heniyye'nin "Özel Düzenlenmiş Küresel Teröristler" listesine eklendiği bildirilmişti. ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) de İsmail Heniyye'yi yaptırım listesine aldığını duyurmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir