• DOLAR 32.331
  • EURO 35.093
  • ALTIN 2295.316
  • ...
"Kan veren kişi 3 kişinin hayatını kurtarabiliyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muş Kan Bağış Merkezinde kan bağışı alımları devam ediyor. Devam eden kan bağışları ile ilgili açıklamalarda bulunan Kızılay Muş Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr. Ahmet Kotan, her bağışçıdan alınan kanın 3 kişiye umut olduğunu ve aldıkları kanın ihtiyacı olan hastalar için kullanıldığını söyledi.

Bu sene kış şartlarının biraz daha hafif geçtiğini, geçen sene daha zorlandıklarını belirten Dr. Kotan, kan bağışının önemine değinerek, "Burada bir bağışçıdan aldığımız kan 3 kişiye umut oluyor. 3 kişi, o kan sayesinde hayata tutunuyor. Yani kan veren kişi 15 ila 20 dakikasını ayırarak 3 kişinin hayatını kurtarıyor. Buradaki her kan verme işleminden sonra Orman Bakanlığı kan verenin adına bir ağaç fidanı dikiyor. Aldığımız kanlar, kan uyuşmazlığı olan insanlara gidiyor, kanser ve lösemi hastalarına gidiyor, ameliyatlar için kullanılıyor. Aldığımız kanlar ancak bizim hastalarımıza yettiği için kendi bölgemizde kullanıyoruz." dedi.

Kan vermenin bağışçının sağlığı içinde önemli olduğuna değinen Kotan, "Bazen kanımızın olmadığını söylüyoruz. Muş denizden yüksek bir yerde bulunuyor. Hayvansal ürünleri çok kullanan ve sigarayı da çok fazla tüketen bir toplumuz. Bunlardan dolayı bazı rahatsızlıklar oluşuyor. Burada verilen kanla birlikte kan veren kişinin kanı yenileniyor. Yani bağışçının sağlığı için de faydalı oluyor. Kanın yenilenmesi cildin yenilenmesi demektir. Biz kan bağışında bulunduğumuzda vücut kansız kalmıyor. Kısa bir süre sonra vücut aynı kanı tekrar üretiyor." şeklinde konuştu.

Kanın sürekli bir ihtiyaç olduğunu belirten Kotan, Kan Bağış Merkezinde 3 gündür kan almaya devam ettiklerini ifade ederek, "Halkımızdan destek görüyoruz. Şu an için destekler iyi düzeyde. Kış ayları olduğu için vatandaşın hem dışarı çıkması noktasında sıkıntı oluyor hem de kan bağışının kendilerini etkileyeceğini düşündüklerinden dolayı kan vermiyorlar. Biz bu konuda vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz. Kış ayları da olsa hastanelerimizin kan ihtiyaçları devam ediyor. Kış aylarında bağışçılar kan verdiklerinde genel durumlarında bir bozukluk olmuyor. Yeterli miktarda sıvı tükettiklerinde günlük aktivitelerine devam ediyorlar." ifadelerini kullandı.

Bu sene 9 bin ünite kan almayı hedeflediklerini söyleyen Kotan, son olarak şöyle konuştu: "Geçen sene bizim 8 bin ünite kan ihtiyacımız vardı. Biz 8 bin 500 ünite kan aldık ve bu şekilde hedefimizi de tutturmuş olduk. Ama ondan önceki sene hedefimizi tutturamamıştık. Bu sene nüfusun da artmasıyla birlikte 9 bin civarı bir kan ihtiyacımız olacak. Bu nedenle bizim daha fazla kan almamız gerekiyor." (Ayetullah Tarhan-İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir