• DOLAR 32.51
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2432.642
  • ...
Van`da `Pembe Otobüs` için toplanan imzalar teslim edildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'da 54 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi (Van SDİ) tarafından başlatılan 'Pembe Otobüs' kampanyası için toplanan imzalar, Van Büyükşehir Belediyesi UKOME'ye teslim edildi.

Burada konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, bayanları böyle bir girişim başlattıkları için tebrik ederek, insana yakışır bir şekilde toplu ulaşımın herkesin hakkı olduğunu söyledi.

Yalçın, "Böyle bir hareket başlattığınız için sizleri tebrik ederim. Doğrusu bütün vatandaşlarımızın konforlu, insana yakışır bir şekilde toplu ulaşım yapması bizler için önemlidir. Bu bayanın da, erkeğin de, yaşlının da, öğrencinin de, öğretmenin de hakkıdır. Bu aşamada ne yapmamız lazım diye düşündük ve otobüs sayılarımızı arttırdık. Arkasında hangi otobüse kaç kişi biniyor. Ne kadarı öğrenci ne kadarı sivil ne kadarı kanunun verdiği haklar ölçüsünde ücretsiz faydalanıyor. Bunları saptamaya çalıştık. Bunları yaparken de biliyorsunuz daha önce bilet sistemi vardı. Otobüs şoförü hem para alıyor hem para üstü veriyordu. Bu araç kullanmayı ve trafikte ilerlemeyi yavaşlatıyordu. Yani bir saatte gideceğimiz yere iki saatte gidiyorduk. Bunun önüne geçmek için akıllı bilet uygulamasına geçtik. Bu sayede hangi otobüsümüz ne kadar yolcu taşımış bunun istatistiki bilgisine ulaşabiliyor ve ona göre adım atıyoruz." dedi.

"Bu işten başka türlü yorum çıkarmak isteyenlere de fırsat verilmemeli"

Vatandaşların toplu ulaşımda insana yaraşır bir konfora gelmesinin kendilerinin de arzusu olduğunu ifade eden Yalçın, "Ama özellikli olarak hanımefendilerin daha rahat hareket etmeleri eğer sıkışık gidecekse bile bunun hanımlar arasında olması arzu ediliyor. Bu çok medeni bir talep. Bu talebi kimse başka yerlere de çekmesin. Bu işten başka türlü yorum çıkarmak isteyenlere de fırsat verilmemeli. Zaten başka illerimizde bu uygulama yapılıyor. Bizler arkadaşlarımızla beraber bu hafta çalışmasını yapalım. Önümüzdeki haftadan itibaren size netice verelim. Belki tamamen sizin istediğiniz noktada olmayabilir. Ama bir başlangıç olur diye düşünüyorum. Ben tekrar geldiniz için teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın ile görüşen Van SDİ yönetimi, toplu taşıma sırasında kadınların yaşadığı sıkıntıları aktardı. Van SDİ adına yaşanan sorunları Genel Sekreter Yalçın'a aktaran Sena Ucak, Van halkının Müslüman bir kimliğe sahip olduğunu ve buna uygun istek ve taleplerinin yerine getirilmesi idarecilerin birincil önceliği olması gerektiğini bildirdi.

Ucak, "Van Sivil Dayanışma İnisiyatifi tarafından geçtiğimiz günlerde kadınlara pembe otobüs tahsis edilmesi için 54 STK'nın destek verdiği imza kampanyası başlatıldı. Yoğun güzergâhlar başta olmak üzere genç ve yaşlı kadınların toplu taşıma araçlarında yaşadığı sıkıntılardan yola çıkılarak başlatılan kampanya halk tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı. Kadınlara ait toplu taşıma araç uygulaması yolculukların rahatsızlık verecek seviyeye ulaşması sebebiyle dünya üzerinde Mısır, Endonezya, Dubai, Brezilya, Meksika, Tokyo'da, Türkiye'de ise Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Malatya'da talep edilmiş ve uygulamaya konulmuştu. Benzer bir uygulama da Van'da talep edildi ve kurulan stantlarda kampanyaya destek veren STK'ların gerek kadın gerek erkek komisyonları aktif görev aldı." dedi.

"Birçok vatandaş toplu taşıma araçlarındaki yoğunluktan mustarip ve şikâyetçidir"

Birçok vatandaşın toplu taşımada yolculuk yaptığı sırada sıkıntı yaşadığını dile getiren Ucak, "Van'da Çarşı-Bölge Hastanesi ve Çarşı- Kampüs gibi yoğun güzergâhlarda; hasta ve yaşlı kadınlar ayakta kalmaktan, genç ve yaşlı erkekler bayanlara yer vermek zorunda olmaktan, hassasiyet sahibi olanlar kadın-erkek karışıklığından ve birçok vatandaş toplu taşıma araçlarındaki yoğunluktan mustarip ve şikâyetçidir. Pembe otobüs uygulaması bu gibi şikâyetleri giderecek, kadın ve erkeklerin rahat yolculuk yapmalarını sağlayacak bir uygulama olacaktır." diye konuştu.

"Taciz olaylarının temel sebepleri ahlaki yozlaşma ve bilinçsizliktir"

Kadınlara uygulanan taciz olaylarının temel sebeplerinin ahlaki yozlaşma olduğuna işaret eden Ucak, şunları kaydetti: "Bu tür olayların önlenmesi için bilinçlendirme çalışmaları temel alınmakla beraber pembe otobüs gibi uygulamalar istenmeyen durumların azalmasını sağlayacak bir uygulamadır. Ayrıca pembe otobüs talebini sadece taciz olayı ile değerlendirip bu sorunu çözemeyeceği dolayısıyla gereksiz olduğunu söylemek meseleyi bir yönüyle değerlendirmek ve kadınlara ait araç isteyenlerin doğal bir talebini göz ardı etmektir. Pembe otobüse binmek istemeyen kadınların farklı baskılarla karşılaşma endişeleri yersiz bir endişedir, zihinlerin değiştirilmesi yönünde yapılacak çalışmalarla çözülebilecek bir durumdur. Pembe otobüs uygulaması istenmeyen olaylar için kesin çözüm değilse de yolculuklarda rahatlığı sağlayacak bir imkândır. Halkın çoğunluğu tarafından arzu edilen bu talep karşılanması gereken insani bir haktır." şeklinde konuştu. (Yunus Tuğrul - İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir