• DOLAR 32.827
  • EURO 35.503
  • ALTIN 2511.437
  • ...
Şeker Hastalarına Önemli Uyarılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Halk arasında 'Şeker Hastalığı' olarak adlandırılan diyabet hastalığında beslenmenin büyük önem taşıdığını belirten Diyet Uzmanı Dilşah Kolaç, önemli uyarılarda bulundu.


Diyabet Nedir?
Kolaç, "Diyabet, vücudumuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonunun üretmemesi ya da var olan insülin hormonunun etkin bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Hastalığın temelinde, diyabet hastaları yedikleri besinlerden kana geçen glikozu (şekeri) kullanamaz ve kan şekeri yükselir. Diyabet hastalığı; doğuştan (tip 1) ve sonradan kazanılan (tip 2) olmak üzere iki çeşittir. Şeker kontrolünü sağlayabilmek için duruma göre oral anti diyabetikler (haplar) ve insülin tedavisi kullanılmaktadır. Bu tedavi çeşitleri ile koordineli bir şekilde uygulanacak olan beslenme-diyet tedavisinin büyük önemi bulunmaktadır" dedi.


3 Ana ve 3 Ara Öğün Yemek Kan Şekerini Düzenler
Yediğimiz besinlerin genel olarak karbonhidratlar, yağlar ve proteinler olmak üzere 3 ana grupta toplandığını ifade eden Kolaç, "Bizim için en önemli grup karbonhidrat (şeker) gurubunun kontrolüdür. Bu nedenle ekmek, pilav, makarna, meyve gibi besinler kontrollü yenilmeli, diyet listesinde belirlenen miktarlar aşılmamalıdır. Diyabet diyetinde bir diğer önemli konu ise günlük tüketilen 'öğün sayısı'dır. 3 ana, 3 ara öğün tüketmek hipoglisemiyi (kan şekerinin düşmesi) önleyerek kan şekerinin düzenli seyretmesini sağlar. Ara öğün için 1 adet meyve ile 1 bardak süt veya yoğurt tüketmek uygundur. Lif yani posa kompleks karbonhidratlar olarak beslenmede yer almalıdır. Meyveler, sebzeler ve kuru baklagiller posadan zengin besin öğeleridir. Kabuğu ile yenilebilen sebze ve meyveler kabuklu olarak yenmelidir. Posa karbonhidrat emilimini yavaşlatarak kan şekerinin hızla yükselmesini engeller. Bu nedenle günlük 20-30 g posa alımı önerilmektedir" diye konuştu.


Her Diyabetli Bireyin Diyetleri Farklıdır
Her bireyin birbirinden farklı olduğu için diyabetli bireylerin diyetlerinin de yaşam şekillerine göre farklı olduğunu belirten Kolaç sözlerine şöyle devam etti; "Vücut ağırlığı, yaş, boy, sosyo-ekonomik durum ve kişinin beslenme alışkanlıklarına göre hazırlanmış bir diyet listesi, diyabetlilerin sağlıklı ve kaliteli bir yaşam tarzı gösterebilmeleri için tedavinin temelini oluşturur. Özellikle Tip 2 diyabetliler için hazırlanmış iyi bir beslenme planı kan şekeri seviyelerini normal düzeylerde tutmaları için önemlidir. Özellikle şeker hastaları mutlak suretle diyet yapmalıdırlar diyet yapılmadığı takdirde önüne şeker hastalığına bağlı bazı komplikasyonlar oluşabilir Beslenme planı yeterli ve dengeli olacak şekilde hazırlandığında kan şekeri normal seviyelerde kalır."


Yatan Hastalar İçin Özel Menü
Serviste yatan hastalar için ise diyet yemeklerinin ayrı yapıldığını ifade eden Kolaç, diyet aşçı tarafından, uzman personelin gözetiminde diyabet, obezite, hipertansiyon ve kronik böbrek hastalıkları gibi özel diyet gerektiren hastalıklar için servis yapılan diyet yemekleri ile hastalara daha iyi ve detaylı bir sağlık hizmeti sunduklarını söyledi. (M. Salih Keskin - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir