• DOLAR 32.331
  • EURO 35.081
  • ALTIN 2295.889
  • ...
SON DAKİKA
Asırlık mezarlar için istinat duvarı istiyorlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'ın Kozluk (Hazo) ilçesi Tosunpınar (Aynras) köyünde yapılan yol çalışmalarından dolayı gün yüzüne çıkan asırlık Müslüman mezarları için köylüler istinat duvarı yapılmasını istiyor.

Mezarların yamaçta olması nedeniyle yağışlı günlerde her geçen gün kayarak ortaya çıkmaya başlayan mezarlar içinde bulunan kafatası ve kemikler de yol üzerine düşüyor. Köylüler kendi imkânlarıyla toprak kaymasını önleyemediklerini, mesafe fazla olduğu için bu duruma bir çare bulamadıklarını ve gerekli yerlere dilekçe vermelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını belirtiyorlar.

Yol güzergâhında kafatasları ve kemikleri gün yüzüne çıkan mezarların önüne bir istinat duvarı yapılarak önlem alınmasını isteyen köy sakinlerinden Seyfettin Çelik, "Bu bahçe bana aittir. Yol çalışmalarından dolayı yıllarca bu mezarlıklar dışarıya çıkmış. Yetkilileri aradık, fotoğraflarını çektik, gerekli yerlere dilekçe de verdik fakat ne yaptıysak kimse ilgilenmedi." dedi.

Bu mezarlarda büyük zatların yattığını ve mezarların bulunduğu yere "Şehide Evdo" mezarlığı denildiğini söyleyen Çelik, "Dediklerine göre burası bir şehit mezarlığıdır ve buraya 'Şehide Evdo' diyorlar. Mezarların önüne taş falan bırakıyoruz fakat istinat duvarı olmasa burası kapanmıyor. En azından buraya istinat duvarı yapılması lazım. Yukarıdan aşağıya kadar hepsi mezarlıktır. İstinat duvarı olmadığı için kemikler olduğu gibi yerlere düşüyor ve biz bu kemikleri tekrar yerlerine bırakıyoruz. Yağışlı günlerde toprak kaydığı için kemikler tekrar yol üstüne düşüyor. Kemikler, kafatası falan hepsi görünüyor. Bir istinat duvarı çekilse buraya millet de rahatlar. Bizim de imkânımız olmadığı için yapamıyoruz. Çünkü istinat duvarı çekilecek alan fazladır. Yukarıdan aşağıya 50 metre var. Buralar mezarlık dolu ve hepsi ortaya çıkıyor. Yetkililerden buraya bir istinat duvarı yapılmasını istiyoruz. En azından bu kafatasları ve kemikler görünmesin, yazıktır, günahtır." ifadelerini kullandı.

Çelik, ayrıca köy çocuklarının mezarlardan dışarı düşen kafatasları ve kemikleri gördükleri için korktuklarını ve bu yollardan geçemediklerini de belirtti. (Muhammed Said Aksoy-İLKHA) 














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir