• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Tarihi ve mimari dokusuyla açık hava müzesi görünümde olan Mardin, önemli turizm merkezleri arasında yer alıyor.  Geçen yıl çukur siyaseti sonrası yaşanan olayların ardından ekonomik açıdan büyük darbe alan tarihi kent, toparlanmaya çalışıyor.

Geçmiş yıla nazaran turist sayısında gözle görülür bir artışın olduğunu, fakat bunun yeterli olmadığını kaydeden esnaf, sıkıntılı süreçte onlarca kişinin iflas ederek kepenk kapattığını dile getirdi.

Kobani bahaneli saldırıların ve çukur siyasetinin yaşattığı ekonomik krizi tam olarak atlatamadan yanlış uygulamalar yüzünden kendilerinin de iflasın eşine geldiğini belirten esnaf, özellikle son zamanlarda bankların kendilerine zorluklar çıkarttığını söylediler.

Esnaf, kredi almamaları için ellerinden geleni yapan üyesi oldukları odalara ve çek koçanı vermeyen bankalara adeta isyan ediyor.

"Can çekişiyoruz"

Hükümetin esnaflara yönelik verdiği sözlerin sözden öteye geçmediğini dile getiren Mardin esnafından Yasin Temel,  esnafa yönelik faizsiz destek kredilerinden yaralanamadıklarını, bunun yanında bankaların zorlaştırıcı uygulamaları nedeniyle can çekiştiklerini dile getirdi.

"Bahaneler hayretler içinde bıraktırıyor"

Mardin Yenişehir semtinin en işlek caddesi olan Ravza'da faaliyet gösteren esnaf Temel, "Aslında Kobani bahaneli eylemler ile çukur siyasetinden önce işlerimiz bayağı iyiydi, ancak bu olaylardan sonra birkaç yıldır bir türlü kendimize gelemedik. Hem ödemlerimizi yapmakta hem de devletin faizsiz kredilerini almakta çok zorlanıyoruz, alamıyoruz. Her bankanın pos cihazı farklıdır, taksit yapılamıyor. Kesintilerin dışında ayda 500-600 TL masraf çıkartılıyor. Bütün bankaların taksit yapabilen ortak cihazı olsaydı çok iyi olurdu. Ayrıca bize çok sıkıntı da çıkartıyorlar. Geçen gün çek almak için bankaya gittiğimde bana öyle bir bahane söylediler ki; hayretler içinde kaldım. Babanın icrası var diyorlar, benim ile babamın ne alakası var ki... 4 yıldır aynı banka ile çalıyorum, çeklerimi ve kredi kartlarımı ödüyorum. Şimdi kalkmışlar, babamın ufak bir icra takibini bahane olarak öne sürüp bana çek vermiyorlar. Aynı şekilde esnaf odaları da türlü türlü bahaneler öne sürüp adeta kredi almayın diyorlar. Kredi vermemek için bahane üretiyorlar." diye konuştu. 

"Esnaf can simidi peşinde..."

Esnafın üye olduğu odaların ve bankaların kendilerine yardımcı olması gerektiğini, yardımcı olmaları halinde esnafın rahat bir nefes bir alacağını söyleyen Temel, esnafın şuan can simidi peşinde olduğunu ifade etti.

Temel, "Esnafın bir nebze olsun rahatlaması için zorluk değil, kolaylık gösterilmesi lazımdır. Komşu ülkelerin durumu ortada. Bizim yaşadığım kriz belli, buna rağmen devletin bize dayattığı vergiler bizi zor duruma sokuyor. Devletin ve hükümetin cazibe merkezleri programı olsun, diğer kredi sözleri olsun hepsi sözde kalıyor. Sayın Başbakan çıkıp, 'esnafa faizsiz kredi vereceğiz' diyor. Doğrudur, söylüyor ama pratiğe geçmiyor. Esnaf odalarına, ticaret odalarına veya KOSGEB'e gittiğimiz zaman vermemek için engeller çıkartıyorlar. Tabi bazıları alıyor ama nasıl alıyorlar onu bizde bilemiyoruz. Hani diyorlar ya 'Dayısı olması gerekir.' Bizim de dayımız yok." dedi.  

"Birçok esnaf kepenk kapattı"

Çevresindeki birçok esnafın kepenk kapatmak zorunda kaldığını belirten Temel, şunları söyledi: "Sadece Ravza kaç tane esnaf arkadaşım kepenk indirdi, bazıları da küçülmeye giderek birkaç esnaf birleşmek zorunda kaldı. Bir değer sıkıntımız da kiraların yüksek olmasıdır. İstanbul'daki kira fiyatları ile Mardin'deki kiralar arasında hiçbir fark yok. Buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz."

"Son birkaç yıldır sürekli zarar ediyoruz"

Mardin esnafından Salih Sezgin ise işlerinin çok düşük olduğunu, toparlanmaya çalıştıklarını, ancak özellikle bankaların çıkarttığı engellerin kendilerini zor duruma soktuğunu söyledi.

Son birkaç yıldır sürekli içerde olduklarını, zarar ettiklerini kaydeden Sezgin, "Borçlarımız olmasaydı dükkânı kapatıp giderdik." dedi. 2 yıldır bankanın pos cihazını kullanmasına rağmen kendisine çek vermediğini kaydeden Sezgin, ne yapacaklarını bilemediklerini ifade etti.

Sezgin, "Bankalar türlü türlü bahaneler öne sürüyor. En son 'Güneydoğu'ya çek veremiyoruz' dediler. Sebebini sorduğumuzda 'Bilmiyoruz' diyorlar. Başka bir banka ile çalışmaya başladık, ona da bir çek için 3 ay uğraşmak zorunda kalıyoruz. Bize çek verilse, önümüz açılır ve bir nebze rahatlardık." dedi. (M. Salih Keskin - İLKHA)