• DOLAR 32.324
  • EURO 35.14
  • ALTIN 2298.099
  • ...
SON DAKİKA
Suriyeliler Batının Müdahalesini İstemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
KİLİS - Türkiye-Suriye arasında Kilis Öncüpınar-Halep Azez arasındaki bölgeye yerleştirilen Suriyelilerle iki gün bir gece sık aralıklarla yaptığımız görüşmelerde Suriyelilerin ortak söylemi; "Müslüman dünyası Esat-Baas rejiminin gitmesi ve zulümlerin durması için bize yardım etsin, AB, ABD ve diğer batı ülkeleri ise kesinlikle bir müdahaleye yeltenmesin" oldu.
 
Bölgede ilk dikkat çeken ailelerin İslami yaşantıya gösterdikleri itina; kadın ve kızların neredeyse tamamı İslami tesettüre uymaları, sevinç ve hüzünlerinde bir arada yüksek sesle sık sık tekbir getirmeleri oldukça dikkatimizi çekti. Kampta bir diğer dikkat çeken nokta Muhaliflerin benimsediği bayrağın asılmış olması.
 
İlke Haber Ajansı ekibini evine kabul eden 50 yaşındaki Ahmet Beydo, 4 erkek 2 kız çocuğu babası. Karışıklıktan önce bahçesinde yetiştirdiği meyvelerle geçimini sağlıyormuş. Evli bir kızı hariç tüm ailesiyle 10 ay önce kaçarak Türkiye`ye sığınmış. Yaklaşık 9 ay Hatay Yayaladağ ilçesindeki mülteci kampındaki çadırlarda kalmışlar. Daha sonra da burada yapılan 2 bölmeli bir konteynıra yerleştirilmişler. Konteynırların çadırlardan çok iyi olduğunu söylüyor.
 
Ailesinin en büyük hayalinin bir an önce ülkelerindeki zulmün sona ermesi ve ülkelerine dönüş yapmak olduğunu belirten Ahmet Beydo, İsrail ve ABD`yi şeytan olarak görüyor, Batının Suriye`ye müdahale olasılığına şiddetle karşı çıkıyor. Müslümanların kardeş olduğunu belirten Beydo, İslam ülkelerine ise zulmü durdurmak için yardım çağrısı yaptı.
 
Evinden ayrılmak üzere olduğumuz Ahmet Beydo, buradaki pahalılıktan da yakınarak normalde 12 TL olan küçük tüpün 30 TL`ye doldurulduğunu ifade ederek Kilis`te esnafından bazılarının kendilerine haksızlık ettiğini söyledi.
 
Kısa süre önce Baas ordusunda komando olarak görev yaparken kaçarak Türkiye`ye sığınan bir kişi ise ailesinin Suriye`de olması nedeniyle isminin yayınlanmamasını isteyerek; Esad-Baas rejiminin yaptığı zulümlerini anlattı.
 
Askerlerin halkın üzerine rastgele ateş açtığına şahit olduğunu belirtti.
Suriye`deki zulmün bir an önce bitmesini istediğini ifade eden eski asker, "Ama bu zulmü Müslümanlar durdursun, Libya`da olduğu gibi Fransa ve ABD müdahale etmesin" ifadelerini kullandı.
 
İhvan-ı Müslim`in Öne Çıkıyor
Esad-Baas rejiminin bitmesini bütün Suriye halkının istediğini ifade eden eski asker; muhaliflerin henüz kimsenin kontrolünde olmadığının da altını çizerek; "Zulme en çok karşı çıkan Müslüman halktır. şuana kadar muhaliflerin başını çeken bir grup veya cemaat yok. Fakat İhvanı Müslimin Cemaati gittikçe halk tarafından benimseniyor" dedi.
 
Kaçmaya Çalışan Kadınlara Esad Askerleri Tecavüz Etmiş!
Esad`ın askerlerinin kaçan birçok kadına tecavüz ettiği iddiasını öğrendiğimizi ve bunun doğru olup olmadığını sorduğumuz eski asker, bu iddianın maalesef doğru olduğunu belirtti.
 
Eski asker, İsrail`in Baas Rejimine yardımlarda bulunduğunu iddia etti.
 
Askere gitmemek için Kaçıp Türkiye`ye sığınan İsmail (19) ise, yaşanan zulümleri cep telefonuna çektiği görüntülerle anlatmaya çalıştı.
 
İsmail`in arkadaşı Muhammed Ali (18) ise, amcası ve kardeşinin öldürülmesi ve çektiği cep telefonu görüntülerini gösterirken duygulu anlar yaşandı.
Mülteciler Suriye`de kalan akrabalarının hayatından endişe duyduklarını ifade ederek; onlarla ara ara telefonda konuştuklarını ve sadece hal hatır sorup kapattıklarını söylediler. Gelişmeleri El Cezire televizyonundan takip ediyorlar.
 
Bölgede şuana kadar 2 bin 100 adet konteynır yapılmış. Hatay`daki mülteciler aralıklarla buraya getiriliyorlar.
 
Öte yandan mültecilerin kaldığı bölgede okul, sağlık ocağı ve karakol İnşaatları hızlı bir şekilde devam ediyor. (Şefik Mert - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir