• DOLAR 32.333
  • EURO 35.071
  • ALTIN 2298.626
  • ...
SON DAKİKA
TDV`den tarihi lisede öğrencilere eğitim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - (AA) TDV'den yapılan yazılı açıklamaya göre, TDV ile Somali Eğitim Bakanlığının 2012'de imzaladığı protokol kapsamında restore edilen Şeyh Sufi İmam Hatip Lisesi'nde eğitime devam ediliyor. Lisede 500 öğrenciye ders veriliyor, bunların 270'i yatılı okuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Somali'de yaşanan kuraklık dolayısıyla 2011'de başlatılan yardım seferberliğinin ardından bölgedeki çalışmalarını artıran TDV, Somali halkının yardımına koştu. Bu kapsamda, Somali'de insani yardımdan eğitime, camilerin tadilat ve tefrişatından su kuyularının açılmasına kadar birçok proje hayata geçirildi.

Somali'nin başkenti Mogadişu'da 1960'da inşa edilen, daha sonra iç savaş ve terör saldırıları nedeniyle bir süre kullanılmaz hale gelen Şeyh Sufi İmam Hatip Lisesi, TDV tarafından restore edilerek eğitim-öğretim hayatına kazandırıldı.

Her yıl yaklaşık 2 bin başvuru alan liseye, kontenjan sınırı nedeniyle sadece 100 öğrencinin kaydı yapılabiliyor.

Öğrencilerin yüzde 90'ı yetim

Türkiye'nin Somali Din Hizmetleri Müşaviri Ahmet Aktürk, yaptığı değerlendirmede, lisede eğitim gören öğrencilerin yüzde 90'ının öksüz ve yetim çocuklardan oluştuğunu belirtti.

Somalili öğrencilerin geleceğe umutla bakmalarını sağlamak istediklerini ifade eden Aktürk, okuldan mezun olan öğrencilerin TDV'nin sağladığı burslarla Mogadişu ile Türkiye'deki üniversitelerde lisans eğitimlerine devam ettiğini bildirdi.

"Dini ve fenni ilimleri öğretiyorlar"

Şeyh Sufi İmam Hatip Lisesi 11'inci sınıf öğrencisi Muhammed Hasan, okulun kendileri için bir fırsat olduğunu ifade ederek, "Fenni ve dini ilimleri bir arada, en iyi şekilde öğreniyoruz." dedi.

Öğrencilerden Leyla Şerif de okulun Somali'deki iyi eğitim veren kurumlardan biri olduğuna işaret ederek, "Okulumuz hem dini hem fenni ilimleri birlikte öğretiyor. En sevdiğim ders ise Türkçe dersi. Bu okulda okumaktan çok mutluyum. Okulumuzda eğitimin yanı sıra öğrencilerin rahatlığı, güvenliği ve sağlığı için düşünülmüş birçok imkan var. Sosyal ve kültürel faaliyetlerimiz var. TDV'ye bize sunmuş olduğu bu imkanlardan dolayı çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir