• DOLAR 32.545
  • EURO 34.827
  • ALTIN 2426.213
  • ...

Bölgedeki iş adamları arasında büyük umutlara neden olan Cazibe Merkezleri Projesi'nin iptali hayal kırıklığına yol açtı. Hükümetin bölgeyle ilgili sürekli umut verici projeleri gündeme getirdiğini ama her defasında bu projelerin hayata geçmeden iptal edildiğini söyleyen bölgedeki iş adamları bu duruma tepki gösteriyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan HAKSİAD Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, Cazibe Merkezleri Projesi'nin iptal edilmesi iş adamları ve yatırımcılar tarafından büyük bir hayal kırıklığı ve şaşkınlıkla karşılandığını ifade etti.

Bazı yetkililerin bölge ekonomisinin kan kaybetmesini görmezden geldiğini söyleyen Çetiz, "Gelişmekte olan ve pozitif ayrımcılık yapılması gereken bölge ekonomisi her geçen gün kan kaybetmeye devam etmektedir. Bunu görmek istemeyen yetkililer olduğu gibi, aynı yetkililer halkın da görmelerini engellemektedirler. Hükümet her defasında bin bir hayallerin depreşmesine vesile olacak gündemler oluşturmakta ancak oluşum aşamasında iken iptal edip rafa kaldırmaktadır. Bölgedeki işverenler, esnaf ve iş yapmak isteyenler kaderlerine terk edilmektedir. Bir yıl önce büyük umutlarla gündeme getirilen ve üst perdeden reklamı yapılıp öve öve bitirilemeyen Cazibe Merkezleri Projesi hayata geçirilmeden birçok proje gibi çöpe atıldı." dedi.

"Ekonomiyi canlandıracak adımlar atılmalıdır"

Eğitimde olduğu gibi ekonomik alanda da özellikle bölgenin yazboz tahtasına dönmüş bulunmakta olduğunu aktaran Çetiz, "Altyapısı oluşturulmadan, hazırlıklar yapılmadan günübirlik çalışmalarla oluşturulan projeler tutmadı, tutmayacak. Hükümet, yanlışları masaya yatırmalı, sağlıklı çözümler halka sunmalı ve basiretli adımlar atmalıdır. Cazibe merkezleriyle ilgili alınan son karar bölge insanında hayal kırıklığına sebep olmuştur. Son yıllarda bölgede meydana gelen olaylardan dolayı birçok esnaf ve iş yeri kepenk kapatmakta, birçoğu ise gelecekteki umutlarla ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Sahipsiz bırakılan bölgeye yönelik yanlışların terkedilmesi gerekir. Bu sebepten, samimi bir şekilde ekonomiyi canlandıracak adımlar atılmalıdır." diye konuştu.

"Bölge insanı büyük bir güvensizliğe sevk edilmiştir"

Açıklamasının devamında Çetiz şunları söyledi: "Yeni cazibe merkezleri programının iptal edilmesinin iş adamları ve yatırımcılar tarafından büyük bir hayal kırıklığı ve şaşkınlıkla karşılanmıştır. İki yıldır ballandıra ballandıra anlatılıp iş camiasını ve kamuoyunu beklentilere sevk eden bu projenin bölge insanının sosyo- ekonomik ve işsizlik sorunu için büyük bir hamle olarak sunulup sonra da iptal edilmesi bölge insanını büyük bir güvensizliğe sevk etmiştir."

"Mevcut yatırımları da zaman içinde kaybetme riski ile karşı karşıya kalabiliriz"

Bölgenin kalkınması için yetkililere büyük görevlerin düştüğünü belirten Çetiz, "Bölgemizin cazibe merkezlerinin en iyisine ihtiyacı olduğuna başta hükümetin ve kamuoyunun ortak kanaati mevcuttur. Mademki bu kanaat vardır, yıllardır buna benzer destekleri kimi zaman terörü, kimi zaman bölgedeki güvensiz ortamı, kimi zaman değişik sebepleri bahane ederek bölgeyi mahrum etmeleri halkımıza büyük bedeller ödetmiştir. Durum bu iken bölgemizin daha büyük bedeller ödememesi ve hak ettiği yatırımlara kavuşması için cazibe merkezleri programını aratmayacak hatta daha cazibeli destekler sunulması gerekmektedir. Cazibe merkezleri yerine düşünülen 6. Bölge için ön görülen desteklerin kapsamı, destek miktarları maksimum artırılmalı, aksi takdirde yeni yatırımcıların gelmeyeceği gibi mevcut yatırımları da zaman içinde kaybetme riski ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu konuda mülki amirlere ve bölge milletvekillerine de büyük görev düşmektedir." ifadelerini kullandı.(M.Fatih Akgül-İLKHA)